Cum va fi vremea în săptămâna 30 ianuarie – 5 februarie

Urmatorul interval va aduce o schimbare a circulatiei generale a aerului la nivelul intregului continent, masele de aer de origine atlantica urmand sa patrunda mult mai adanc in interiorul Europei, aducand cu sine o imblanzire a temperaturilor inclusiv in tara noastra. Precipitatiile vor ramane putine si vor fi slabe cantitativ, luni fiind asteptate cateva ninsori in regiunile extracarpatice iar la mijlocul saptamanii mai ales precipitatii lichide in vestul, centrul si nordul teritoriului.

Luni vremea va fi in general inchisa in sudul si in estul Romaniei, unde local va ninge slab. In zonele intracarpatice, cu exceptia cetii care se va forma dimineata si seara, cerul se va mentine mai mult senin. Vantul va sufla moderat in estul tarii iar in celelalte regiuni va fi slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana, -3…2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in zonele deluroase) si -4…0 grade in Moldova.

Marti cerul se va degaja inclusiv in sudul si in estul tarii, doar dimineata mai existand conditii pentru formarea cetii pe vai si in depresiuni. Precipitatiile vor lipsi cu desavarsire, iar vantul se va domoli treptat in est, urmand sa sufle mai mult slab in toate regiunile tarii. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana, -3…2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -2…3 grade in Moldova.

Miercuri un foarte slab front atmosferic de origine atlantica va aduce in prima parte a zilei precipitatii mixte in vestul Romaniei, precipitatii care se vor transforma exclusiv in ploi odata cu orele pranzului. Cantitatile de apa vor fi nesemnificative, insa vor exista conditii pentru formarea poleiului, datorita solului inca inghetat. Vantul va sufla slab in aproape toate zonele tarii, doar in sud-estul extrem urmand sa fie moderat. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana, -1…4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -2…3 grade in Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate pentru zonele subcarpatice ale regiunii.

Joi ploile vor continua sa cada local in vestul tarii, iar spre seara vor migra si catre Transilvania si Maramures, dar cantitatile de apa vor fi nesemnificative. Vantul se va intensifica treptat in vestul Romaniei, unde va sufla cu rafale de pana la 50-60 de km/h, iar in restul regiunilor va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 2-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Vineri vremea va continua sa se incalzeasca peste tot, devenind deosebit de calda pentru prima decada a lunii februarie. Cateva ploi mai sunt posibile in nordul extrem al tarii, in restul teritoriului cerul urmand sa fie variabil. Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor, doar pe litoral urmand sa prezinte unele intensificari trecatoare la tare, in cursul dupa-amiezii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai scazute in Lunca Dunarii, unde inversiunea termica va persista) si 3-8 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate pentru dupa-amiaza zilei de vineri. In aproape toata tara (cu exceptia sudului extrem) se vor inregistra temperaturi cu pana la 5-7 grade mai ridicate fata de media climatologica a perioadei, dupa un lung interval in care tara noastra a avut parte de valori termice neobisnuit de scazute. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end aspectul primavaratic al vremii se va mentine, in conditiile in care circulatia zonala la nivelul Europei si implicit ciclogeneza din Oceanul Atlantic vor fi la parametri ridicati. Unele precipitatii slabe sub forma de ploaie mai sunt asteptate local in nordul tarii, in timp ce in sud cerul se va mentine mai mult senin, fapt ce va produce o topire accentuata a stratului de zapada prezent pe sol.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.