Vremea în weekend-ul 11 – 12 iunie

Sfarsitul de saptamana va fi dominat de o vreme in general instabila in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii, ca urmare a patrunderii unui front atmosferic rece (mai precis extremitatea sudica a acestuia), asociat unei depresiuni viguroase centrate in zona tarilor baltice. Concomitent, sudul si estul Romaniei vor avea parte de o vreme in general frumoasa si considerabil mai calda, aici aversele de ploaie urmand sa isi faca aparitia doar in mod izolat.

Estimarea abaterilor termice fata de media climatologica pentru dupa-amiaza zilei de vineri. Vestul, centrul si nordul tarii vor avea parte de o vreme usor mai rece decat ar fi normal (cu pana la 2-3 grade), in timp ce regiunile extracarpatice vor cunoaste o abatere termica similara, insa cu semnul plus. Sursa: tropicaltidbits.com.

Estimarea abaterilor termice fata de media climatologica pentru dupa-amiaza zilei de vineri. Vestul, centrul si nordul tarii vor avea parte de o vreme usor mai rece decat ar fi normal (cu pana la 2-3 grade), in timp ce regiunile extracarpatice vor cunoaste o abatere termica similara, insa cu semnul plus. Sursa: tropicaltidbits.com.

Sambata inca de la primele ore ale diminetii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii relativ extinse in vestul, centrul si nordul tarii iar spre seara local si in Oltenia si nordul Moldovei. Cantitatile de apa vor fi in general slabe, doar in vestul Muntilor Apuseni existand sanse sa se acumuleze pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari trecatoare la tare dupa-amiaza in Lunca Dunarii si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 22-26 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute in nordul extrem al regiunii.

Duminica vremea va continua sa se raceasca in regiunile intracarpatice, devenind usor mai rece fata de normalul termic al celei de-a doua decade a lunii iunie. Ploile in aversa se vor produce pe arii extinse aici pe aproape intreg parcursul zilei, de aceasta data si cantitatile de apa urmand sa fie ceva mai insemnate: local 15-20 de mm si izolat 30-40 de mm, cu precadere in zona Muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali. Nu vor lipsi nici fenomenele electrice, iar izolat vor fi conditii si pentru caderi de grindina de mici si medii dimensiuni. Totodata, zonele extracarpatice vor beneficia de o vreme in general frumoasa si usor mai calda in comparatie cu media climatologica a perioadei, aversele de ploaie urmand sa ajunga aici abia dupa orele dupa-amiezii, iar severitatea fenomenelor va fi ceva mai scazuta (cu exceptia Moldovei, unde aversele desi vor ajunge mai tarziu, vor fi la fel de intense ca in Transilvania). Vantul va sufla in general slab pana la moderat, doar in vestul extrem al tarii si pe litoral urmand sa prezinte unele intensificari temporare la tare in cursul pranzului. Maximele termice vor fi situate in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 19-24 de grade in Banat si Crisana, 26-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 19-24 de grade in Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul extrem al regiunii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.