Urmatorul interval va fi unul specific pentru ultima decada a lunii noiembrie din punct de vedere meteorologic la nivelul tarii noastre: multa nebulozitate si ceata in zonele joase din sudul si estul tarii, pe fondul unui puternic regim anticiclonic de tip siberian/est-european. In antiteza cu vremea mohorata din sud si est – Banatul, Crisana, Transilvania si Maramuresul vor ramane ferite de nebulozitate, avand in vedere faptul ca norii vor avea varful la aproximativ 1500-2000 de metri, nefiind capabili sa treaca dincolo de lantul carpatic, in conditiile unei circulatii estice. Cu toate acestea, precipitatiile vor fi extrem de putine si se vor manifesta mai mult sub forma unor ploi foarte slabe sau burnite. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme calda pentru aceasta perioada a anului, cu cele mai importante abateri pozitive asteptate a se inregistra in regiunile extracarpatice ale tarii, la deal si la munte.
Luni vremea va fi in general inchisa in sudul si estul tarii, unde vor exista conditii pentru burnite slabe izolate. In regiunile intracarpatice Soarele va straluci pe intreg parcursul zilei, insa cu pretul unor dimineti racoroase in conditiile unui cer senin, cu minime ce pot cobori pana la -7 grade in depresiunile din estul Transilvaniei. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cu unele intensificari trecatoare la tare asteptate doar in nordul Moldovei si vestul extrem al Banatului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate in estul Transilvaniei), 11-16 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.
Marti aspectul vremii va ramane neschimbat in comparatie cu ziua de luni, anticiclonul extrem de viguros dezvoltat in Rusia urmand sa produca o circulatie in apropierea solului dinspre est, astfel incat de pe Marea Neagra va continua sa fie advectat un aer umed in paturile inferioare ale atmosferei, nebulozitatea de nivel jos si ceata (asociata razlet si cu burnita) urmand sa persiste intreaga zi. In acelasi timp, zonele intracarpatice vor ramane la adapost si vor avea parte de o vreme insorita, doar in depresiunile din estul Transilvaniei fiind posibila aparitia cetii. Anticiclonul siberian ne va afecta doar cu extremitatea vestica a sa, unde temperaturile vor fi ridicate, aerul rece urmand sa se mentina doar in Rusia europeana si partial si in Ucraina. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, din nou cu unele intensificari temporare la tare posibile doar in nordul Moldovei si in vestul Banatului. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate in Dealurile de Vest), 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.
Miercuri vremea va continua sa ramana inchisa in sudul si in estul teritoriului, unde izolat va burnita, in timp ce zonele vestice si centrale vor avea parte de un cer mai mult senin. Vantul va sufla cu rafale de pana la 30-40 de km/h in nordul Moldovei, in restul zonelor urmand sa fie mai mult slab. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.
Joi vremea va fi trasa la indigo cu cea din zilele precedente, norii stratus si ceata urmand sa persiste in Oltenia, Muntenia, Moldova si Dobrogea, iar vestul si centrul teritoriului vor ramane insorite. Singura schimbare usoara in registrul vremii va fi o usoara degajare a cerului de nori in nordul extrem al Olteniei si al Munteniei. Vantul va fi in atenuare atat in nordul Moldovei cat si in vestul Bantului, acesta urmand sa sufle slab, cel mult slab pana la moderat, in toata tara. Maximele termice se vor situa in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in zona subcarpatica a regiunii.
Vineri un foarte slab front atmosferic va acoperi cerul de nori si in vestul si centrul tarii, insa precipitatiile (sub forma de ploaie) vor fi slabe si se vor semnala doar local in Banat si in Crisana. In sud si est norii josi si ceata vor persista, iar pe alocuri isi vor face aparitia si cateva burnite slabe. Vantul va sufla slab pana la moderat in toata tara, cu unele intensificari trecatoare la tare asteptate doar pe litoral si in Delta Dunarii, in cursul pranzului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Banat si Crisana, 9-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova.
In week-end, desi anticiclonul care va fi afectat Romania in zilele precedente va slabi in intensitate, vremea va ramane in continuare destul de inactiva, cu nebulozitate ridicata in sud si est si cateva ploi foarte slabe cantitativ in vest, mai ales in cursul zilei de sambata. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme calda, cu cele mai ridicate temperaturi urmand a se inregistra in zonele deluroase din vestul tarii iar cele mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei; maximele vor urca in general pana spre 10-15 grade Celsius la nivelul intregii tari.
Citesc prognoza dv.de circa un an .Am consultat si alte surse inclusiv vremea inmh Buc.Sunt atat de multumit de felul cum prezentati situatia saptamanal ! Asa imi doresc sa aflu ptr.ca ‘in functie de evolutia vremii sa pot lua decizii ce fac maine poimaine.Dar dv.explicati asa de bine cu masele de aer’ circulatia lor’influenta anticiclonilor din nord sud sau mai ales cei siberieni.Am citit cu atentie prog.iernii.Cred cu tarie in ea.Este argumentata stiintific.Am numai cuvinte de multumire si respect ptr.profesionalism si seriozitate. Multa sanatate va doresc si sarbatori cu bine la familiile dv.