Dupa ce in ultimele zile iarna si-a intrat pe deplin in drepturi, aducand zapada consistenta, viscol si temperaturi foarte scazute in cea mai mare parte din tara, a doua parte a intervalului va produce o amelioare a vremii, mai ales sub aspectul temperaturilor. Pana atunci insa Romania se va afla in continuare sub influenta unui aer polar-continental de origine siberiana, astfel incat temperaturile se vor situa sub limita gerului inclusiv in cursul zilei in jumatatea nordica a tarii, iar diminetile vor fi foarte reci. Dimineata zilei de marti se va face remarcata in special, cand temperaturile vor cobori sub pragul de -25 de grade in sudul Transilvaniei, dar temperaturi foarte scazute se vor inregistra si in Campia Romana. Un nou viscol (si ultimul din aceasta serie) va afecta regiunile extracarpatice incepand de marti seara si pana joi dimineata, stratul de zapada nou-depus putand atinge grosimi de pana la 20-30 de centimetri.
Luni vremea va fi in general inchisa si deosebit de rece in toata tara, iar local se vor mai semnala ninsori slabe si fulguieli. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu exceptia sud-estului unde mai poate prezenta unele intensificari temporare la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -15 si -10 grade in Transilvania si Maramures, -10…-5 grade in Banat si Crisana, -11…-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -15…-10 grade in Moldova.
Marti in prima parte a zilei cerul se va degaja treptat de nori, Soarele urmand sa se faca vazut in mare parte din tara. Spre seara insa, un talveg depresionar format tocmai in nordul Libiei va aluneca pe partea anterioara a „bucatii” rupte din vortexul polar in zilele precedente si va avansa rapid catre sudul tarii noastre. Pana spre miezul noptii va ninge viscolit in sudul Munteniei, Olteniei si al Dobrogei si se vor depune 5-10 centimetri noi de zapada. Vantul se va intensifica in sudul-estul tarii spre seara, cand va sufla cu viteze ce vor atinge la rafala 60-70 de km/h, viscolind si spulberand zapada depusa, dar si cea existenta deja pe sol. In restul tarii vantul va fi mai mult slab. Dimineata va fi extrem de rece in sudul Transilvaniei, unde pe fondul cerului mai mult senin temperaturile vor cobori pana spre -30…-25 de grade Celsius, dar si in Campia Romana – care in astfel de situatii sinoptice actioneaza ca o mare depresiune – minimele vor fi foarte scazute, pana la -25…-20 de grade Celsius, cu o temperatura minima de -23 de grade asteptata in Bucuresti.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -12 si -7 grade in Transilvania si Maramures, -10…-5 grade in Banat si Crisana, -12…-7 grade in Oltenia, -10…-5 grade in Muntenia si -7…-2 grade in Dobrogea.
Miercuri ciclonul ajuns in Marea Neagra va intra intr-un proces de retrogradare, astfel incat Muntenia, Moldova si partea continentala a Dobrogei vor avea parte de ninsori viscolite, iar stratul de zapada nou-depus va fi cuprins intre 5 si 15 de centimetri. La Bucuresti sunt asteptate ninsori moderate, iar stratul total de zapada poate depasi 50-55 de centimetri (in acest moment in capitala sunt 40 de centimetri pe sol). In estul Dobrogei, datorita pozitionarii ciclonului, vor fi si precipitatii mixte, existand conditii pentru formarea poleiului. Vantul va sufla cu putere in estul si sud-estul Romaniei, cu rafale ce pot ajunge pana la 80-90 de km/h in zona litorala, insa in restul tarii acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime se vor situa in general intre -8 si -4 grade in Transilvania si Maramures, -7…-2 grade in Banat si Crisana, -6…-1 grad in Oltenia si Muntenia, -2…3 grade in Dobrogea si -7…-2 grade in Moldova.
Joi in prima parte a zilei va mai ninge slab in nordul Moldovei si in sudul Dobrogei, insa zapada depusa va fi nesemnificativa, de pana la 5 centimetri. Dupa orele pranzului un front atmosferic provenit din vestul Europei va „matura” aerul extrem de rece din altitudine de pe teritoriul tarii noastre, insa revenirea temperaturilor la normal si la sol se va face doar in cursul zilei de vineri. In vestul, centrul si nordul tarii va ninge slab, iar in Banat sunt posibile si precipitatii mixte. Vantul va continua sa sufle tare in extremitatea sud-estica a tarii, in restul zonelor acesta urmand sa fie slab, cel mult slab pana la moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -10…-5 grade in Transilvania si Maramures, -8…-3 grade in Banat si Crisana, -5…0 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -8…-3 grade in Moldova.
Vineri vremea va fi in general inchisa in aproape toata tara si va intra intr-un proces de incalzire accentuata, desi dimineata se va mentine foarte rece, cu minime de pana la -20 de grade Celsius in sud-estul Transilvaniei. In vestul, centrul si nordul tarii se vor semnala precipitatii mixte pe spatii extinse, iar izolat cantitatile de apa pot ajunge pana la 10-20 de mm, cu precadere in vestul Carpatilor Occidentali. La munte si in zonele deluroase se va depune si un nou strat de zapada cuprins intre 5 si 10 centimetri, insa in zonele mai joase depunerea de zapada va fi anevoioasa datorita temperaturilor usor pozitive. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, doar in zona litorala mai putand prezenta unele intensificari trecatoare la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, -1…3 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…3 grade in Moldova.
In weekend vremea se va raci usor, dar temperaturile vor ramane apropiate de normalul perioadei. Frontul atmosferic din cursul zilei de vineri va traversa treptat toata tara sambata si va aduce pe arii extinse precipitatii mixte, in general slabe cantitativ. Duminica vremea se va ameliora ca aspect, cateva ninsori slabe mai fiind asteptate doar local in regiunile intracarpatice ale tarii. Sub aspect termic vom avea parte de o vreme normala pentru prima jumatate a lunii ianuarie, cu temperaturi maxime ce se vor situa in general intre -5 si 0 grade Celsius, usor mai coborate in estul Transilvaniei, dar si usor mai ridicate in zonele subcarpatice din Oltenia si Muntenia.