Vremea în săptămâna 1 – 7 mai

Dupa racirea efemera a vremii din ultimele zile, luna mai va debuta cu valori termice mai ridicate decat in mod obisnuit, luand in considerare media climatologica a perioadei. Precipitatiile vor fi putine in jumatatea estica a tarii, insa in vest instabilitatea atmosferica va fi mai crescuta si vor exista conditii pentru producerea de averse insotite de descarcari electrice in fiecare zi a intervalului. Pe litoral, datorita apei inca reci a Marii Negre si a brizei marine, temperaturile vor fi destul de scazute, in general pana in 15°C, insa cu un cer mai mult senin.

Luni, 1 mai 2017, vremea va fi in general frumoasa in aproape toata tara, cu exceptia nordului Olteniei si a zonei imediat adiacente Muntilor Apuseni, unde in special in cursul dupa-amiezii local se vor semnala averse slabe de ploaie insotite razlet si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, doar in sud-estul extrem urmand sa prezinte unele intensificari cu totul trecatoare la tare. Temperaturile maxime vor creste fata de ziua precedenta si vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia si Muntenia si 15-20 de grade in Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate in zona litorala si in Delta Dunarii.

Marti vremea se va incalzi in continuare, devenind deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului. Unele innorari vor aparea cu precadere in cursul dupa-amiezii in Banat, Crisana si vestul Transilvaniei, unde local se vor semnala averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice si cu totul izolat de grindina de mici dimensiuni. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cel mult moderat pe litoral si in Delta Dunarii. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 21-25 de grade in Oltenia si Muntenia, 16-21 de grade in Dobrogea (din nou cu valori usor mai scazute asteptate pe litoral) si 20-24 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori estimate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

Abaterile termice estimate pentru dupa-amiaza zilei de marti. Click pe imagine pentru detalii Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Miercuri vremea se va mentine in general frumoasa in regiunile extracarpatice, insa in vest, centru si nord in special dupa-amiaza vor fi conditii sporite pentru producerea de averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Aversele se vor semnala pe spatii usor mai extinse fata de zilele precedente, iar cu totul izolat (mai ales in zona Muntilor Apuseni) cantitatile de apa vor ajunge pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla slab, cel mult slab pana la moderat in nordul Moldovei si in sudul Olteniei. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 23-28 de grade in Banat si Crisana, 22-26 de grade in Oltenia si Muntenia, 17-22 de grade in Dobrogea (cu temperaturi maxime mai scazute, de cel mult 12-14 grade pe litoral) si 21-25 de grade in Moldova.

Joi tiparul vremii din zilele precedente se va mentine, mai ales dupa-amiaza urmand sa se produca averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii relativ extinse in vestul, centrul si nordul teritoriului, averse care cu totul izolat vor fi mai intense si in consecinta se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-25 de mm. Singura diferenta fata de intervalul precedent – va fi ca ploile in aversa vor patrunde spre seara si in zona Olteniei, insa aici isi vor face aparitia numai in mod local (pana la 25% din teritoriu). Vantul va sufla in general slab pana la moderat, doar in nordul Moldovei urmand sa prezinte unele intensificari cu totul trecatoare la tare in cursul dupa-amiezii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 20-25 de grade la nivelul aproape intregii tarii, cu exceptia litoralului si a Deltei Dunarii unde valorile maxime de temperatura nu vor trece de 15-17 grade Celsius.

Vineri instabilitatea atmosferica va fi in extindere catre est, astfel incat – pe langa regiunile intracarpatice – vor avea parte de averse de ploaie insotite de descarcari electrice si Oltenia, vestul Munteniei si nordul Moldovei. Singura regiune care va scapa neudata de averse va fi sud-estul, unde si temperaturile vor fi cele mai ridicate. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult moderat in nordul Moldovei, pe litoral si in Delta Dunarii. Temperaturile maxime vor scadea usor fata de ziua de joi si vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 17-22 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 20-25 de grade in Muntenia, 15-20 de grade in Dobrogea (din nou cu valori usor mai scazute asteptate pe litoral si in Delta Dunarii) si 18-23 de grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.

In week-end
, desi vremea va fi in general instabila in aproape toate regiunile tarii, pe spatii extinse urmand sa se semnaleze averse de ploaie insotite de descarcari electrice, temperaturile vor ramane la cote ridicate pentru prima decada a lunii mai, in special in sudul tarii. In Oltenia maximele termice pot ajunge pana la 27°C, insa temperaturi ridicate (chiar daca nu in contextul unor abateri termice la fel de ridicate precum in sud) se vor inregistra si in Transilvania, unde maximele sunt asteptate sa urce pana spre 22-24 de grade Celsius, in special pe parcursul zilei de duminica.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.