Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 iunie

Urmatoarele zile vor marca prima perioada cu adevarat calduroasa (chiar usor caniculara in Oltenia) din acest inceput de vara in tara noastra. Temperaturile se vor situa cu mult peste mediile climatologice specifice perioadei, cu pana la 8-10 grade Celsius in anumite regiuni din sud. Cu toate acestea, instabilitatea atmosferica nu va lipsi, aerul cald venit dinspre nordul Africii urmand sa acumuleze umezeala in trecerea sa peste Marea Mediterana. Astfel, in fiecare zi se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii relativ extinse cu precadere in regiunile intracarpatice ale tarii, insa pe rand vor fi udate si restul regiunilor, doar in Oltenia furtunile urmand sa se produca numai in mod izolat.

Luni vremea va fi in general frumoasa in jumatatea vestica a teritoriului, insa in est ultimele benzi noroase ale ciclonului ce a afectat tara noastra in zilele precedente vor mai aduce local unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice, in general slabe cantitativ. Vantul va sufla slab pana la moderat in vestul tarii si moderat in est, cu unele intensificari temporare la tare in sudul Moldovei, in Baragan si in Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures si intre 24 si 29 de grade in restul regiunilor, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in vestul Banatului si in Oltenia.

Marti vremea va fi usor instabila in special in centrul si in estul tarii, unde local vor exista conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. In restul regiunilor cerul se va mentine mai mult senin, iar sansele pentru averse vor fi extrem de scazute. La munte ploile se vor semnala pe spatii mai extinse si cu totul izolat pot fi insemnate cantitativ (pana la 20-25 de mm). Vantul va slabi in intensitate spre deosebire de ziua de luni in estul tarii, la nivelul intregului teritoriu urmand sa sufle slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi in crestere fata de ziua precedenta in toata tara si se vor incadra in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori posibil usor mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei), 29-33 de grade in Oltenia, 28-32 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral si in Delta Dunarii) si 24-29 de grade in Moldova.

Miercuri in prima parte a zilei se vor semnala ploi in aversa insotite de descarcari electrice pe arii relativ extinse in vestul, centrul si nordul tarii, iar spre seara local aversele isi vor face aparitia si in sud si est, mai putin in Oltenia, unde doar cu totul izolat se vor forma dezvoltari noroase pe verticala (nori cumulonimbus). Fata de zilele precedente, datorita temperaturilor in crestere, Vremea.ro prognozeaza ca severitatea fenomenelor va fi mai ridicata, astfel incat izolat pot aparea si vijelii, iar razlet va cadea grindina de dimensiuni mici si medii. Vantul va sufla slab pana la moderat in jumatatea nordica a tarii (cel mult moderat in nordul Moldovei) si slab in cea sudica. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 24 si 29 de grade in Transilvania si Maramures (din nou cu valori usor mai scazute asteptate in depresiunea Giurgeu), 26-31 de grade in Banat si Crisana, 30-35 de grade in Oltenia (marcand astfel prima zi caniculara la nivel national din acest an), 29-33 de grade in Muntenia si 26-31 de grade in Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in nordul extrem al Moldovei (si mai cu seama in zona Obccinelor Bucovinei).

Joi vremea se va ameliora ca aspect in aproape toata tara, doar in sud local urmand sa mai existe unele conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie, insotite izolat si de descarcari electrice. Vantul va sufla in general slab in majoritatea zonelor tarii, cel mult slab pana la moderat in nordul Transilvaniei, al Moldovei si in Dobrogea. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 22-27 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului), 30-35 de grade in Oltenia, 26-31 de grade in Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul regiunii, iar cele mai ridicate in sud.

Vineri, ca urmare a patrunderii prin vestul tarii a unui robust front atmosferic asociat unei depresiuni situate in zona Rusiei europene, instabilitatea atmosferica va fi accentuata pe arii extinse mai ales in regiunile intracarpatice, iar dupa orele pranzului local si in Moldova, Baragan si Dobrogea. Dinamismul masei de aer va fi unul ridicat, astfel incat fenomenele vor fi pe alocuri deosebit de severe (in special in Crisana si in nordul Transilvaniei); pe langa cantitatile de apa relativ importante estimate a se acumula (pana la 25-35 de mm, izolat), vor exista conditii si pentru caderi de grindina de dimensiuni mici, medii, iar cu totul izolat chiar mari (boabe de grindina cu diametrul mai mare de 3-4 centimetri). Aversele vor fi de asemenea insotite de frecvente descarcari electrice, iar local vor fi si vijelii, asociate in special cu momentul de inceput al precipitatiilor. Vantul va sufla moderat in jumatatea nordica a tarii si slab pana la moderat in cea sudica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 24 si 29 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat si Crisana, 31-36 de grade in Oltenia, 28-33 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral si in Delta Dunarii), in timp ce in Moldova va fi o vreme placuta din punct de vedere termic, cu maxime de pana la 26-31 de grade Celsius.

Abaterile termice estimate a se inregistra pe parcursul zilei de sambata. Cel mai cald in raport cu media climatologica a perioadei va fi in Oltenia, unde se vor inregistra abateri pozitive de pana la 8-10 grade. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice, instabilitatea atmosferica se va mentine in majoritatea zonelor tarii, pe arii relativ extinse urmand sa se semnaleze averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici si medii. Din nou Oltenia va fi cea mai ferita regiune de precipitatii, aici aversele de ploaie urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat. Cu toate acestea, temperaturile vor ramane la cote ridicate mai ales in sudul tarii, o usoara scadere a acestora urmand sa se produca doar duminica. Sambata in Oltenia vor fi posibile valori maxime de temperatura de pana la 36-37 de grade Celsius, in timp ce – prin contrast – duminica maximele nu vor depasi 20-22 de grade in depresiunile din estul Transilvaniei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.