Urmatorul interval aduce la orizont iminenta celui mai lung val canicular al verii, care se va face simtit pe durata intregii saptamani, cu posibilitate de continuare chiar si in decursul saptamanii viitoare. Desi intensitatea acestuia nu va fi la fel de ridicata precum la inceputul lunii iulie (valoarea de 42 de grade Celsius inregistrata la Giurgiu pe 1 iulie va ramane, cel mai probabil, recordul verii 2017), durata foarte lunga va supune organismul uman la un stres termic ridicat, dat fiind faptul ca in multe zone inclusiv noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de peste 20 de grade Celsius.
In vest si in centru (cel putin) va fi cel mai cald de pana acum in aceasta vara, spre finalul saptamanii fiind asteptate valori de pana la 40, poate chiar 41 de grade Celsius in Banat. Singura veste buna o constituie faptul ca valul de caldura va fi unul mai uscat (cel putin in prima parte a saptamanii), directia vantului in nivelele joase ale troposferei urmand sa se faca dinspre nord-estul continentului, unde nu exista suprafete extinse acoperite cu apa.
Precipitatiile vor fi aproape inexistente pe parcursul intregului interval, doar duminica urmand sa fie conditii pentru producerea unor averse de ploaie mai ales in regiunile intracarpatice ale teritoriului.
Luni vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cu exceptia sudului Olteniei si a zonei litorale, unde va fi cel mult moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 29 si 34 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei), 31-36 de grade in Banat si Crisana, 29-34 de grade in Oltenia si Muntenia si 26-31 de grade in Dobrogea si Moldova, cel mai racoare urmand sa fie pe litoral si in estul Deltei Dunarii.
Marti cerul va fi mai mult senin in majoritatea regiunilor tarii, iar temperaturile vor mai creste usor fata de ziua precedenta, pe fondul stabilizarii deasupra estului Europei a unui maxim de presiune atmosferica. Vantul va sufla slab pana la moderat in mai toate zonele tarii, mai putin in sudul Olteniei si in sud-estul extrem, unde va prezenta unele intensificari cu totul trecatoare la tare, indeosebi in cursul pranzului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 31 si 36 de grade in Transilvania si Maramures, 33-38 de grade in Banat si Crisana (unde disconfortul termic resimtit va fi unul moderat) si 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral, iar cele mai ridicate in sud-vestul Olteniei.
Miercuri temperaturile maxime vor mai creste cu 1-2 grade in regiunile extracarpatice, in timp ce in vest, centru si nord vor ramane la cote similare cu cele din ziua precedenta. Cerul va fi mai mult senin peste tot, fara conditii de precipitatii. Vantul va sufla slab in aproape toate regiunile tarii, doar in sud-vestul extrem si in sud-est urmand sa fie cel mult moderat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 32 si 37 de grade Celsius la nivelul aproape intregii tari, temperaturi cu 1-2 grade mai scazute fiind asteptate pe litoral, dar in acelasi timp in Banat nu sunt excluse valori usor mai ridicate de temperatura, de pana la 38-39 de grade Celsius.
Joi vremea va fi caniculara in aproape toata tara, indicele de disconfort temperatura-umezeala (ITU) urmand sa atinga si chiar sa depaseasca usor pragul critic de 80 de unitati, pe arii extinse. Cerul va fi mai mult senin, unele innorari temporare putand sa apara in orele pranzului doar deasupra zonelor montane, insa sansele pentru averse vor fi scazute chiar si acolo. Vantul va sufla slab in vest, centru si nord si cel mult slab pana la moderat in sud si est. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 32-37 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe culoarul Alba-Iulia – Sebes), 34-39 de grade in Banat si Crisana, 33-38 de grade in OIltenia si Muntenia si 31-36 de grade in Dobrogea si Moldova, din nou briza marii urmand sa faca aerul ceva mai respirabil in zona litorala.
Vineri disconfortul termic va fi moderat spre accentuat in toata tara, pe fondul continuarii advectiei de aer foarte fierbinte dinspre nordul Africii. De altfel, dimineata de vineri va fi prima in care temperaturile vor fi foarte ridicate inclusiv in cursul noptii, mai ales in zonele deluroase din sud si vest minimele termice avand sansa sa nu coboare sub valoarea de 25 de grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin, sansele pentru precipitatii urmand sa fie nule inclusiv la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 33 si 38 de grade in Transilvania si Maramures, 35-40 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 33-38 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in sudul litoralului.
Sambata, conform ultimelor materiale disponibile, este asteptat apogeul caniculei pe teritoriul tarii noastre in intervalul prognozat, vineri si sambata urmand sa fie cele mai calduroase zile. Cerul va fi mai mult senin, fara sanse de precipitatii in majoritatea regiunilor, doar in zonele deluroase din sud si in Carpatii Meridionali urmand sa existe conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie, in cursul dupa-amiezii. In majoritatea zonelor temperaturile maxime se vor situa intre 35 si 40 de grade Celsius, o valoare de 41 de grade nefiind exclusa a se inregistra in sudul extrem al Banatului sau in sud-vestul Olteniei. Aerul va fi mai suportabil va fi doar in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, unde maximele vor oscila intre 32-35 de grade Celsius. Umiditatea in nivelele joase ale troposferei va creste, pe masura ce directia vantului se va schimba dinspre sud-vest (frontul atmosferic rece urmand sa fie mai aproape de tara noastra, fara a ne afecta insa, cel putin pana la sfarsitul saptamanii). Astfel, disconfortul termic resimtit va fi cu atat mai accentuat, in sud-vest indicele temperatura-umezeala putand chiar sa atinga valoarea de 85 de unitati (ceea ce echivaleaza cu o temperatura resimtita de aproximativ 45 de grade Celsius).
In cursul zilei de duminica intensitatea valului de caldura se va mai estompa, desi canicula va persista in majoritatea zonelor tarii. Instabilitatea atmosferica va fi mai pronuntata in vest, centru si nord, unde mai ales dupa-amiaza vor exista conditii pentru producerea unor averse de ploaie insotite de descarcari electrice, insa deocamdata este prea devreme pentru a ne putea pronunta asupra nivelului de severitate al fenomenelor. Doar vantul ceva mai activ – in mai toata tara, atat sambata cat si duminica – va mai ameliora din senzatia accentuata de disconfort termic. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 33 si 38 de grade la nivelul aproape intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in sudul Banatului si al Olteniei.