In urmatorul interval propagarea aerului tropical venit dinspre nordul Africii va continua, durata totala de 10-11 zile urmand sa constituie unul dintre cele mai indelungate valuri caniculare inregistrate pe teritoriul Romaniei de cand se efectueaza observatii meteorologice. In vest, centru si nord caldura va mai avea unele sincope, in special la inceputul saptamanii, cand sunt asteptate averse puternice de ploaie insotite de descarcari electrice, dar si in cursul weekend-ului. In urmatoarele zile umiditatea va fi si mai ridicata fata de precedentele, astfel incat stresul termic va fi deosebit de pronuntat, luand in considerare si succesiunea prelungita a zilelor fierbinti.
Luni vremea va fi deosebit de calda in sud si est, in timp ce in vest, centru si nord temperaturile vor fi ceva mai apropiate de normalul climatologic al perioadei. Tot aici se vor semnala pe spatii relativ extinse averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si de gridina de dimensiuni mici si medii. Inlocuirea temporara a masei de aer tropical se va face si prin producerea unor vijelii, care pe alocuri pot depasi 100 de km/h. Punctiform cantitatile de apa vor ajunge pana la 30-50 de mm, mai ales in Maramures, nordul Transilvaniei si al Moldovei. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cu unele intensificari temporare la tare in vestul extrem si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate in sud-estul Banatului), 33-38 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 28-33 de grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate in nordul extrem al regiunii, dar si usor mai ridicate in sudul acesteia.
Marti instabilitatea atmosferica va fi in diminuare, doar in estul tarii in prima parte a zilei urmand sa mai existe conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab aproape peste tot, doar in sud-est urmand sa fie cel mult moderat. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 28 si 33 de grade in Transilvania si Maramures, 30-35 de grade in Banat si Crisana, 33-38 de grade in Oltenia, 31-36 de grade in Muntenia si 23-28 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul extrem al Moldovei, insa atat in sudul acesteia cat si in vestul Dobrogei se pot inregistra temperaturi usor mai ridicate.
Miercuri vremea va fi in general frumoasa in toata tara si se va incalzi accentuat mai ales in vest, unde temperaturile din nou se vor apropia si vor putea chiar depasi usor pragul de 40 de grade Celsius. Unele innorari temporare vor fi doar la munte in orele dupa-amiezii, insa sansele pentru producerea unor averse vor fi foarte scazute. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in sudul Banatului si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 33 si 38 de grade in Transilvania si Maramures, 35-40 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia si 30-35 de grade in Dobrogea si Moldova.
Joi cerul va fi mai mult senin in aproape toata tara, doar in masivele montane vestice urmand sa existe conditii pentru unele innorari si averse slabe de ploaie. Vantul va sufla slab aproape peste tot, nereusind sa mai domoleasca din disconfortul termic, doar litoralul urmand sa beneficieze de o briza ceva mai activa a marii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 32-37 de grade in Transilvania si Maramures, 36-41 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 33-38 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate in sudul litoralului) si 30-35 de grade in Moldova.
Vineri canicula va continua sa puna probleme in majoritatea zonelor tarii, indicele temperatura-umezeala urmand sa depaseasca pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati. Vantul va fi moderat in sudul Banatului si al Olteniei, in restul tarii urmand sa fie mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 32 si 37 de grade in Transilvania si Maramures, 35-40 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 32-37 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Moldovei si pe litoral, iar cele mai ridicate in sudul Munteniei.
In week-end instabilitatea atmosferica se va accentua, mai ales in regiunile intracarpatice urmand sa se semnaleze averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii relative extinse. Daca in vest, centru si nord canicula se va ameliora inca incepand de sambata, in sud si est abia de duminica temperaturile vor reveni la valori mai apropiate de normalul termic specific perioadei.