Dupa inceputul lunii martie, care a adus ninsori insemnate in mare parte din tara impreuna cu temperaturi minime apropiate de recordurile absolute ale perioadei, incepand cu acest week-end Romania se va afla in mijlocul unui alt puseu hibernal, sosit ca urmare a slabirii vortexului polar. In toata tara vor cadea precipitatii consistente, mai ales sub forma de ninsoare in Moldova si in estul Transilvaniei, in timp ce in anumite zone din sudul teritoriului si din Transilvania se va semnala ploaie inghetata, care impreuna cu vantul puternic va prezenta un risc ridicat pentru doboraturi de copaci si afectarea liniilor aeriene de inalta tensiune.
Sâmbătă vremea va fi inchisa in toata tara si se vor semnala precipitatii consistente pe arii extinse. Un puternic ciclon mediteranean va aborda tara noastra dinspre sud-vest, astfel incat precipitatiile vor incepe mai intai in Banat, Crisana si Oltenia, iar mai apoi se vor extinde si catre celelalte regiuni. In prima parte a zilei vor fi mai ales ploi, dupa orele amiezii acestea urmand sa se transforme in ninsori in nordul Moldovei si in zona Carpatilor Orientali, pana spre seara in aceste zone fiind asteptat a se depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri. Cele mai importante cantitati de apa vor fi in nord-vestul tarii, unde se vor acumula pana la 30-40 de mm. In sud si sud-vest, datorita prezentei (inca) a unui aer foarte cald, vor exista conditii inclusiv pentru producerea de averse insotite de descarcari electrice si de grindina. Vantul va sufla moderat pana la tare in majoritatea regiunilor tarii, cu rafale de pana la 60-70 de km/h asteptate in zona Carpatilor de Curbura. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, 18-23 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori mai scazute asteptate a se inregistra doar pe litoral), 5-10 grade in partea nordica a Moldovei, 10-15 grade in partea centrala si 15-20 de grade in partea sudica a acesteia.
Duminică vremea se va raci deosebit de accentuat in toata tara, insa cea mai dramatica scadere a temperaturilor se va inregistra in sud-est. Daca sambata la pranz se vor inregistra in jur de 20-22 de grade, duminica la aceeasi ora temperaturile vor fi apropiate de pragului inghetului sau chiar usor sub acesta; o scadere de peste 20 de grade a temperaturilor maxime intr-un interval de numai 24 de ore este un fenomen extrem de rar si atipic zonei geografice a tarii noastre. Scurgerea pericarpatica a aerului rece venit dinspre nord se va produce mai rapid in stratul limita din apropierea solului, in altitudine schimbarea maselor de aer urmand sa se produca cu o intarziere de cateva ore. Astfel, desi la sol vor fi temperaturi negative, la altitudini mai ridicate acestea vor fi pozitive, iar in aceste conditii isi va face aparitia ploaia inghetata, care va putea fi chiar consistenta pe alocuri. Zonele cele mai predispuse pentru caderea de ploaie inghetata si formarea poleiului vor fi estul Olteniei, vestul Munteniei si ramura vestica a Carpatilor Orientali. Daca in zonele intracarpatice si in sudul tarii se vor semnala mai mult precipitatii mixte, in Moldova (si cu precadere in nordul regiunii) va ninge abundent si se va depune un strat de zapada de pana la 20-30 de centimetri. Vantul va sufla tare in sud, est si la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime ale zilei estimate de Vremea.ro se vor situa in general intre 1 si 6 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai scazute asteptate in estul Transilvaniei, dar si usor mai ridicate in sudul regiunii si in zona Banatului), 8-13 grade in Oltenia, 3-8 grade in sudul Munteniei si al Dobrogei, -2…3 grade in nordul Munteniei si al Dobrogei si -7…-2 grade in Moldova.