Urmatorul interval va fi caracterizat de o vreme in general instabila in mare parte din tara, cu exceptia sudului si a sud-estului, unde manifestarile de vreme severa specifice sezonului cald se vor semnala doar temporar. Pe intreg parcursul saptamanii se vor acumula cantitati mai importante de apa in jumatatea nordica a tarii, ce vor totaliza izolat pana la 40-60 de mm. Din punct de vedere termic vremea va fi calda spre deosebit de calda pentru jumatatea lunii iunie, cu maxime ce se vor apropia din nou de pragul caniculei in sudul teritoriului. Totusi, in week-end este asteptata o racire destul de accentuata la nivel national, temperaturile urmand sa revina la valori mai apropiate de normalul climatologic al perioadei.
Luni vremea va fi in general instabila in toata tara, pe spatii relativ extinse urmand sa se semnaleze averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Pe arii restranse din Oltenia, Muntenia si nordul Moldovei se vor acumula pana la 20-30 de mm. Vantul va sufla moderat in sud-estul extrem si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Luncii Dunarii.
Marti instabilitatea atmosferica va fi in diminuare, aversele de ploaie urmand sa se restranga spre jumatatea vestica a tarii. Cantitatile de apa vor fi nesemnificative de aceasta data, doar la munte cu totul izolat urmand sa se acumuleze pana la 10-15 mm. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 27 si 32 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in estul Luncii Dunarii.
Miercuri se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice local in jumatatea nordica a tarii, in timp ce in sud cerul va fi variabil, iar sansele pentru producerea unor averse vor fi foarte scazute. Cantitatile de apa vor fi relativ slabe, doar izolat (si indeosebi la munte) urmand sa se stranga pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat in sud-est si mai mult slab in restul regiunilor tarii. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania si Maramures si 28-33 de grade in restul tarii, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra, din nou, in estul Luncii Dunarii.
Joi instabilitatea atmosferica va ramane pronuntata in jumatatea nordica a tarii, unde local isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de descarcari electrice. In acelasi timp, in sudul teritoriului cerul se va mentine variabil, unele averse slabe de ploaie urmand sa se produca doar in mod izolat. Spre seara, in nord-vest furtunile vor deveni severe, un front cald urmand sa conduca la cresterea dinamicii aerului in troposfera. Astfel, pe langa ploile torentiale ce vor cumula izolat pana la 15-20 de mm, se va semnala si grindina de dimensiuni mici si medii si intensificari ale vantului care pentru scurt timp pot lua aspect de vijelie; astfel de rabufniri violente ale vantului vor fi legate mai ales de inceputul averselor, cand cedarea de caldura va fi cea mai intensa. Vantul (cu exceptia celui convectiv) va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in est si in sud-est. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 26-31 de grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia (cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul Transilvaniei si al Olteniei), 29-33 de grade in Muntenia si Dobrogea si 25-30 de grade in Moldova.
Vineri vremea va fi deosebit de calda in cea mai mare parte a tarii, dar instabila in vest, centru si nord, unde pe arii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si razlet de grindina de dimensiuni mici si medii. Izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate, de pana la 20-30 de mm (in special la munte). In sud si in est astfel de manifestari ale vremii isi vor face aparitia doar spre seara (si pe spatii considerabil mai restranse). Vantul va sufla moderat in vestul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra numai in nordul Moldovei si in zona litorala.
In week-end vremea se va raci accentuat in toata tara, valorile termice urmand sa se apropie de media climatologica a perioadei, sau chiar sa coboare usor sub aceasta. Maximele termice vor mai urca la pranz numai spre 20-25 de grade in cea mai mare parte a tarii, cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii. Instabilitatea atmosferica va fi in diminuare peste tot, doar local la munte urmand sa mai cada unele averse slabe de ploaie, indeosebi in cursul pranzului, dar si in Moldova in prima parte a zilei de sambata.
© 2018 – Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea articolului se poate face doar în limita a 500 caractere, urmate de link direct către articol!