Primele zile ale lunii octombrie vor aduce o vreme schimbatoare pe teritoriul tarii noastre, in prima parte a intervalului cerul urmand sa fie mai mult noros in jumatatea estica, aici fiind asteptate ploi temporare. Cu toate ca nebulozitatea va fi relativ ridicata la nivel national, temperaturile nu vor scadea foarte mult si se vor incadra in general in normele climatologice ale perioadei. A doua parte a intervalului va fi dominata de un regim anticiclonic, ceea ce va rezulta intr-o vreme calda pentru prima decada a lunii octombrie, de asemenea si cerul urmand sa se degajeze de nori in cea mai mare parte a teritoriului.
Luni vremea va fi inchisa in regiunile extracarpatice ale teritoriului, unde local va ploua. Izolat in sud-est se vor acumula pana la 15-20 de mm, dar in rest cantitatile de apa ce se vor strange vor fi nesemnificative. Vantul va sufla moderat in sud-vest, nord-est si sud-est si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 19-24 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului), 15-20 de grade in Oltenia si 17-22 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.
Marti in prima parte a zilei va mai ploua slab in mod izolat in sud-estul tarii, in restul teritoriului cerul urmand sa fie variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult moderat in nordul extrem al Moldovei. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 19-24 de grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate doar in Obcinele Bucovinei.
Miercuri in prima parte a zilei vremea va fi frumoasa in toata tara, pentru ca mai apoi cerul sa se innoreze treptat in regiunile intracarpatice, aici urmand sa isi faca intrarea, conform previziunilor Vremea.ro, un front atmosferic modest din punct de vedere al intensitatii. Va ploua pe arii relativ extinse in interiorul arcului carpatic dupa orele pranzului, insa ploile vor fi slabe cantitativ. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, slab spre moderat in sud-vest si moderat spre tare in nordul extrem al Moldovei. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 23-28 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Olteniei) si 20-25 de grade in Moldova.
Joi vremea se va raci in toata tara, urmand sa devina usor mai rece pentru inceputul lunii octombrie (indeosebi in Transilvania). Precipitatiile vor fi foarte putine si se vor semnala mai ales la munte sub forma de ploaie, dar si lapovita si ninsoare la altitudini mai mari de 2000 de metri. Vantul va sufla tare in nord-estul tarii si slab pana la moderat, cel mult moderat in rest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 13-18 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 14-19 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.
Vineri vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. Dimineata se va inregistra un inghet usor in depresiunile din estul Transilvaniei, insa un astfel de fenomen nu mai reprezinta ceva deosebit pentru zona respectiva inca din a doua decada a lunii septembrie. Vantul va sufla slab pana la moderat in jumatatea estica a tarii si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in sudul Banatului si in Lunca Dunarii.
In week-end vremea va fi frumoasa si calda in toata tara, doar in vestul teritoriului in a doua parte a zilei de duminica urmand sa existe conditii pentru producerea unor ploi slabe, in mod local. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 20 si 27 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in Banat.