„Vântul schimbării” va începe să bată și în România în ultima decadă a lunii octombrie (la propriu). Masa de aer cald din cadrul zonei de presiune ridicată din estul Europei va fi destabilizată de o intensificare a circulației troposferice în nord-estul Oceanului Atlantic, astfel încât o serie de fronturi atmosferice vor afecta și țară noastră și vor aduce precipitații sub formă de ploaie în zonele joase, ninsori la munte și vânt intens, astfel urmând să se încheie perioada foarte lungă de aproape trei săptămâni în care țară noastră nu a beneficiat aproape deloc de precipitații. Cu toate acestea, direcția fronturilor atmosferice va fi de așa natură încât mai ales Transilvania, Maramureșul, Banatul, Crișana și nordul Moldovei vor avea parte de ploi, în sud și sud est masele noroase urmând să ajungă mai degrabă sărăcite în apă precipitabila. Concomitent, și temperaturile vor scădea, îndeosebi în vestul, centrul și nordul teritoriului, unde miercuri și joi se vor înregistra maxime mai scăzute față de media climatologică a perioadei. În schimb, în sud și în sud-est valorile termice vor trece de la „foarte cald” doar la „normal”.
Luni vremea va fi încă destul de agreabilă, cu un cer variabil în toată țară. Doar în Oltenia și în estul Banatului în prima parte a zilei se vor semnala local câteva ploi slabe. Vântul va sufla moderat în sud-est și mai mult slab în restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 14 și 19 grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana (cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei), 16-21 de grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea și 12-17 grade în Moldova.
Marți cerul se va menține variabil în aproape toate regiunile țării, însă odată cu lăsarea nopții în nord-vestul extrem își vor face apariția unele ploi slabe, în mod local, conform modelelor numerice rulate de Vremea.ro. Vântul va sufla slab în cea mai mare parte a țării, cel mult moderat pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 12 și 17 grade în Transilvania, Maramureș și Crișana, 16-21 de grade în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea (cu cele mai ridicate valori așteptate în Lunca Dunării) și 13-18 grade în Moldova.
Miercuri se va produce o răcire semnificativă mai ales în centrul și în nordul țării, pe măsură ce dinspre nord-vestul Europei va avansa un front atmosferic de origine scandinavă. În același timp va plouă pe arii relativ extinse în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și în nordul Moldovei, iar la munte la altitudini mai mari de 1300 de metri se vor semnala și lapovițe și ninsori. Tot la munte cantitățile de apă vor fi mai importante și vor ajunge local până la 20-30 de mm, mai ales în vestul Carpaților Occidentali și în zona munților vulcanici din nordul Carpaților Orientali. Datorită faptului că răcirea din altitudine va fi puternică, în noaptea de miercuri spre joi unele precipitații mixte își vor putea face apariția inclusiv în zonele de deal din centrul țării (la altitudini mai mari de 600-800 de metri). În sud și în sud-est ploile vor fi slabe și se vor semnala doar în mod local. Vântul va suflă tare în jumătatea estică a teritoriului (cu rafale de până la 60-70 de km/h) și moderat în cea vestică. Temperaturile maxime vor fi situate în general între 8 și 13 grade în Transilvania și Maramureș (cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei), 11-16 grade în Banat și Crișana, 15-20 de grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea și 12-17 grade în Moldova.
Joi vremea se va ameliora ca aspect aproape peste tot, însă va deveni rece pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării. Doar la munte vor mai cădea unele ninsori slabe izolate, iar spre seară în nordul extrem va ploua local, însă nu este așteptată acumularea unor cantități însemnate de apă. Din nou, unele precipitații mixte se vor „infiltra” și la altitudini mai scăzute, de până la 700-800 de metri. Vântul va sufla tare în aproape toate regiunile și va accentua senzația de frig, iar pe crestele munților rafalele vor atinge și 80-100 de km/h, viscolind și spulberând stratul subțire de zăpadă ce urmează a se depune. Maximele termice vor urca la prânz până spre numai 5-10 grade în Transilvania și Maramureș, 7-12 grade în Banat și Crișana, 10-15 grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea (cu cele mai ridicate valori așteptate în zona Luncii Dunării) și 7-12 grade în Moldova.
Vom reveni joi cu prognoza pentru sfârșitul săptămânii.