Cum va fi vremea până la sfârșitul săptămânii (2 – 6 octombrie)

Următoarele zile vor fi caracterizate printr-un dinamism ridicat al maselor de aer la nivelul Europei, această perioadă din an fiind optimă pentru “bătălia” dintre vară și iarnă, în care masele de aer cald și rece se succed cu repeziciune. Astfel, dacă în prima parte a intervalului vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru prima decadă a lunii octombrie îndeosebi în sud și est, de joi un front rece va traversa țara noastră începând cu zonele nord-vestice, iar începând de vineri temperaturile vor scădea accentuat și vremea va deveni mai rece în comparație cu media climatologică a perioadei în toate zonele țării.
Odată cu sosirea frontului rece vor cădea și precipitații sub formă de ploaie mai întâi în zonele centrale și nordice, iar mai apoi și în sud și est. La munte la altitudini de peste 1800 de metri precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.

Miercuri vremea va fi deosebit de calda in toata tara, iar cerul va fi variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova, Baragan si Dobrogea (cu rafale de pana la 60-70 de km/h in zonele deluroase din centrul Moldovei) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia si Muntenia si 23-28 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona litorală.

Joi vremea se va raci accentuat in vestul, centrul si nordul teritoriului, insa in sud si est temperaturile inca se vor mentine cu mult peste media climatologica a perioadei, potrivit ido.ro. In prima parte a zilei va ploua pe spatii extinse in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, iar dupa orele pranzului si in restul regiunilor, cu mentiunea ca in sud-est ploile se vor semnala doar in mod local. Cantitatile de apa estimate a se inregistra vor fi moderate, numai la munte urmand sa se acumuleze local pana la 20-30 de mm. Tot la munte, la altitudini mai mari de 1800 de metri, se vor semnala si lapovite si ninsori.
Vantul va sufla tare in Oltenia, vestul Munteniei, centrul Transilvaniei si nordul Moldovei, in Oltenia rafalele urmand sa se apropie de 70-80 de km/h, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi moderat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 13-18 grade in Banat si Crisana (cu valori mai ridicate, de pana la 20-22 de grade Celsius, asteptate in estul Banatului), 22-27 de grade in Oltenia si 25-30 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate in nordul extrem al Moldovei.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de joi. Frontul atmosferic rece este foarte bine reliefat prin abateri negative consistente in vestul si centrul tarii, in timp ce sudul si estul vor mai ramane cateva ore sub influenta unei mase de aer de origine tropicala. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Vineri vremea se va raci accentuat in toata tara, insa racirea va fi mai dramatica in zonele sud-estice, unde temperaturile maxime vor fi cu pana la 15-18 grade Celsius mai scazute fata de cele ce se vor inregistra in cursul zilei de joi. In prima parte a zilei va mai ploua local in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si in sud-estul Transilvaniei, iar in zonele subcarpatice si la munte cantitatile de apa ce se vor acumula, potrivit Vremea.ro, vor ajunge local pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat spre tare in sudul Olteniei si in general slab pana la moderat in restul tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 10-15 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 13-18 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia si 11-16 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Sambata un nou front atmosferic va traversa Romania (mai slab decat precedentul), pe intreg parcursul zilei urmand sa ploua local in regiunile intracarpatice, iar dupa orele serii izolat si in sud si est. Cantitatile de apa estimate a se inregistra vor fi in general nesemnificative, doar in Maramures urmand sa se acumuleze pana la 10-15 mm.
Vantul va sufla moderat in jumatatea nordica a tarii si mai mult slab in cea sudica. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 12 si 17 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 16-21 de grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in Lunca Dunarii) si 13-18 grade in Moldova.
Local in depresiunile din estul Transilvaniei se va forma bruma in cursul dimineții.

Duminica va mai ploua slab local in Transilvania, dar si in Maramures spre seara, in timp ce in restul tarii cerul va fi variabil. Vantul va sufla moderat spre tare in estul Moldovei, moderat in restul zonelor sudice si estice si slab, cel mult slab pana la moderat in vestul si centrul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 15-20 de grade in Banat, 20-24 de grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul regiunii), 16-21 de grade in Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade Celsius in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.