Cum va fi vremea în weekend-ul 30 noiembrie – 1 decembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme în răcire în toate regiunile, în contextul unei circulații a aerului foarte dinamică în troposferă la nivelul bătrânului continent. Dinspre nord-vestul Europei se așteaptă “prăvălirea” unei mase de aer polar de origine oceanică, țara noastră urmând să fie afectată de asemenea. Totuși, frontul rece nu va avea și o componentă retrogradă în sud-estul Europei, ci mai degrabă o traiectorie direcțională, astfel încât precipitațiile care vor cădea în România vor fi de scurtă durată, în general slabe cantitativ și predominant sub formă de ploaie, doar la munte și în estul Transilvaniei urmând să cadă și lapovițe și ninsori.

Sambata vremea se va raci usor in comparatie cu ziua de vineri in cea mai mare parte a tarii. In prima parte a zilei va ploua pe spatii relativ extinse in vestul, centrul si nordul teritoriului, pentru ca dupa orele pranzului sa ploua local si in sud si est. Cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi importante, doar cu totul izolat in zonele montane urmand sa se acumuleze pana la 15-20 de mm, conform prognozei Vremea.ro. Tot la munte precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare si se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, insa unele ninsori slabe isi vor face aparitia si in depresiunile din estul Transilvaniei, unde local se vor depune pana la 3-5 centimetri de zapada.
Datorita gradientului baric ridicat (rezultat in urma frontului rece), in aproape toata tara vântul va sufla moderat spre tare, iar in sudul Olteniei si in estul Dobrogei rafalele vor atinge 60-80 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu valori usor mai scazute, de pana la 5-6 grade Celsius, asteptate a se inregistra in zonele deluroase din nordul Olteniei si al Munteniei), in timp ce in nordul Moldovei se vor inregistra maxime termice de pana la 6-10 grade.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in seara zilei de sambata. Desi precipitatii vor cadea in majoritatea zonelor, un strat subtire de zapada se va depune numai la munte si in depresiunile din estul Transilvaniei. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Duminica, de Ziua Nationala a Romaniei, vremea se va ameliora ca aspect iar cerul va deveni variabil spre mai mult senin in aproape toata tara. Doar in prima parte a zilei in Muntenia se vor mai semnala in mod izolat cateva precipitatii slabe, predominant sub forma de ploaie. Cu toate acestea, temperaturile vor fi intr-o continua scadere si vor ajunge pana la valori normale pentru inceputul lunii decembrie, sau chiar usor mai scazute in zonele centrale si nordice. Vantul va sufla slab in vestul si centrul Romaniei si slab pana la moderat in sud si est, cel mult moderat in zona litorala.
In urma inseninarii cerului in noaptea de sambata spre duminica, dimineata de duminica va fi cea mai friguroasa de pana acum din acest sezon rece, pe spatii extinse mai ales in centrul tarii temperaturile minime urmand sa coboare sub -5 grade, iar izolat acestea se vor apropia chiar si de pragul gerului, respectiv -10 grade Celsius. In sud si est cerul va fi variabil in cursul noptii, astfel incat in aceste regiuni minimele termice vor fi preponderent pozitive. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei) si -1…4 grade in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.