Pe parcursul intregii saptamani Europa a fost impartita in doua zone din punct de vedere a activitatii vremii: in jumatatea nord-estica vremea s-a mentinut calda si stabila, fara interferente majore ale campurilor ciclonice, in timp ce in jumatatea sud-vestica s-a mentinut dominanta centrilor barici atlantici si mediteraneeni.
Inca din ziua de luni zona Arhipelagului Britanic a fost ravasita de un puternic ciclon, cu o presiune la centru extreme de scazuta de aproximativ 950 milibari. Acesta a adus, mai ales in nordul regatului (Scotia) precipitatii frontale intense, vant foarte puternic, iar tarmul a fost izbit de valuri cu inaltimea de 5-7 metri.
In largul oceanului vremea a fost si mai potrivnica : valuri de peste 10 metri si rafale de vant de 150 km/h, facand navigatia in mod evident foarte dificila. In muntii din Scotia la peste 1000 de metri s-a depus si un strat de zapada de aproximativ 40 cm. Ciclonul respectiv avand o intindere foarte mare, si-a facut simtita influenta pana pe coastele nordice ale Spaniei, unde hula provocata de vantul puternic a creat un peisaj spectaculos, dar in aceeasi masura si periculos.
Valuri izbindu-se de un far in apropiere de Santander, Spania.
O alta zona de interes a fost in apropierea Islandei, unde o depresiune la fel de puternica cu aceleasi fenomene severe asociate s-a format in cursul zilei de miercuri. Imaginile satelitare sunt elocvente, cu centrul depresiunii foarte bine conturat in sudul Islandei.
Temperaturile s-au mentinut la valori usor mai scazute decat normalul perioadei in partea de vest a Europei, cat si in zona bazinului central al Marii Mediterane (Italia si tarile invecinate), acest fapt datorandu-se unei depresiuni stationare.
Aceasta depresiune a produs ploi importante pana spre finalul saptamanii, cat si fenomene meteo severe, cum ar fi trombele marine si grindina de dimensiuni mari in Italia si Grecia.
Grindina de pana la 5 cm in diametru in insula Samos, Grecia pe parcursul zilei de vineri
In weekend dinamica atmosferei a devenit mai linistita la nivelul continentului, singurele zone active fiind Balcanii, unde au mai persistat pe alocuri unele furtuni cu descarcari electrice, cat si partea vestica a peninsulei Scandinave, unde din apele Atlanticului nelinistit a mai luat nastere un ciclon, dar nici pe departe atat de puternic ca cele de la inceputul saptamanii.
Incepand cu saptamana viitoare vremea se va activa din nou, mai ales in sudul si sud-estul Europei, aici incluzand si Romania. Ramane de vazut ce se va fi intamplat – duminica viitoare, cand tragem din nou linie asupra evolutiei vremii la nivelul batranului continent.