Cum va fi vremea în săptămâna 2-8 martie în Europa

Pe masura ce inaintam spre sfarsitul iernii astronomice si Soarele se inalta tot mai sus pe bolta cereasca, scad sansele pentru invazii reci polare in Europa, mai ales in ierni ca cea de fata, in care dominanta circulatiilor atlantice pare de nestavilit. Totusi, cand se intrunesc conditiile perfecte, chiar si in ciuda anumitor asezari barice potrivnice, iarna poate sa mai dea tarcoale uneori.

Bineinteles, in martie orice rabufnire a iernii este efemera, dar asta nu inseamna ca la momentul la care se intampla nu poate pune probleme. Chiar daca nu in toata Europa va reveni iarna, factorii atmosferici declansatori sunt prezenti prin toate partile continentului, pentru a pune la cale reintoarcerea ninsorilor macar in zona de centru-sud si sud-est.

temperatura la nivelul de 850 milibari si geopotentialul, miercuri. Se observa talvegul care incepe sa se formeze in zona golfului Genova. Sursa: ecmwf.int

temperatura la nivelul de 850 milibari si geopotentialul, miercuri. Se observa talvegul care incepe sa se formeze in zona golfului Genova. Sursa: ecmwf.int

Momentan, un clasic ciclon atlantic activeaza in largul coastelor Norvegiei, intinderea lui foarte mare influentand vremea in toata partea vestica si centrala a Europei. Pe parcursul zilelor de luni, marti si miercuri va ploua in majoritatea tarilor din aceste zone, iar pe timpul noptii este posibil ca precipitatiile sa se transforme trecator in lapovita si ninsoare chiar si in zonele mai joase.

Vantul va prezenta intensificari sustinute izolat de peste 100 km/h in special pe coastele Marii Nordului, dar si in interiorul continentului la altitudini mai mari. Pe masura ce acest ciclon se deplaseaza lent catre est, o parte a aerului rece de origini polar-groenlandeze este purtat catre sud de curentul jet ondulatoriu, ajungand pana in bazinul central al Marii Mediterane, unde se va forma o depresiune compacta, incepand de miercuri. In timp ce in restul Europei vremea se va linisti, aici vor incepe o serie de ploi puternice cu descarcari electrice, pana vineri putandu-se acumula cantitati de peste 100 mm in Apenini si in Alpii Dinarici.

Anticiclonul est-european care pana atunci va fi adus o lunga perioada de vreme stabila va slabi in intensitate, astfel ca sus-numita depresiune va avansa incet dar sigur catre nord-est, inclusiv spre teritoriul tarii noastre incepand de joi. In avansul ei va mai advecta aer rece pe partea posterioara in timp ce va retrograda, astfel incat pe parcursul zilei de joi o buna parte din precipitatii vor fi sub forma de ninsoare in spatiul ex-iugoslav, Romania si sudul Ucrainei.

precipitatii acumulate pana vineri. Sursa: model WRF Modellzentrale

precipitatii acumulate pana vineri. Sursa: model WRF Modellzentrale

Iata deci cum, in conditii aparent vitrege pentru revenirea iernii, aceasta o va face macar intr-o mica parte a Europei, printr-un ajutor combinat al unei depresiuni mediteraneene, al unui anticiclon azoric ideal pozitionat si bineinteles al aerului polar venit dinspre nord-vest. Vineri unda frontala va ajunge in sudul Rusiei europene, unde va completa stratul de zapada si asa foarte mic fata de cum ar trebui sa fie in mod normal acolo.

Temperaturile se vor mentine apropiate de normalul perioadei in marea parte a continentului pe parcursul intregii saptamani, cu valori usor mai scazute decat normal in vest si sud si usor mai ridicate in nord-est.

Despre finalul de saptamana nu o sa discutam prea mult, fiind prea multe incertitudini in momentul de fata, dar rularile modelelor numerice indica o incalzire usoara si treptata a vremii in mare parte din continent, insa nu si o calmare a atmosferei la nivel general.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.