Vremea rece și ploioasă în intervalul 4 – 7 mai

Ca urmare a unui blocaj atmosferic situat în zona Mării Britanii, până în sud-estul Europei va avea cale liberă un aer de origini polar-maritime, venit dinspre zona Scandinaviei. Acest aer odată ajuns în Marea Mediterană și în zona Mării Negre va conduce la formarea unei depresiuni atmosferice, care își va face simțită influența în țara noastră printr-o vreme rece și prin precipitații ce vor cădea pe spații extinse. Ciclonul respectiv va avea o traiectorie mai puțin obișnuită, în primă instanță urmând să fie situat în bazinul vestic al Mării Negre, după care va ieși din țară și va ajunge în nordul Ucrainei, doar pentru ca mai apoi un front rece să împingă din nou depresiunea spre sud – moment în care zona Moldovei va fi cea mai afectată (în cursul zilei de joi).

Primește următoarea prognoză pe email

Luni vremea va fi inchisa si racoroasa in cea mai mare parte a tarii. Va ploua pe spatii extinse in majoritatea regiunilor, cu exceptia Banatului si a Crisanei, unde cerul va fi variabil. Local se vor acumula cantitati de apa mai mari de 15-20 de mm, iar izolat pana la 35-40 de mm, mai ales in sud-vestul Munteniei. Ca urmare a umiditatii ridicate si a convergentei datorata brizei marine, in sud-est indicii de instabilitate vor fi la cote ridicate, astfel incat pe langa ploile stratiforme se vor semnala si averse insotite de fenomene electrice si izolat de grindina.

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Subcarpatilor de Curbura si in sudul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 13-18 grade in Crisana, 16-21 de grade in Banat si Oltenia, 14-19 grade in Muntenia, 18-23 de grade in Dobrogea si 13-18 grade Celsius in Moldova.

Marti in sudul tarii ploile vor lua o pauza (doar cu totul izolat in sud-est urmand sa mai cada unele averse slabe), insa precipitatiile pe spatii relativ extinse vor continua in jumatatea nordica, unde izolat se vor mai acumula cantitati de apa de pana la 10 mm.

Vantul va sufla moderat la munte si in Crisana si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana si 17-22 de grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii.

Miercuri vremea se va raci accentuat indeosebi in centrul si in estul tarii, ca urmare a unui front atmosferic venit dinspre nord-vestul continentului. Acest front va face ca pe timpul noptii precipitatiile mixte sa coboare pana la altitudini de 800-1000 de metri, ceea ce nu este o intamplare tocmai obisnuita in cursul lunii mai. La altitudini de peste 1500 de metri se va depune si un strat de zapada de 10-15 centimetri, mai ales in nordul Carpatilor Orientali. In zonele joase vor fi exclusiv ploi, acestea urmand sa cada mai puternic in nordul tarii, unde si cantitatile de apa vor fi mai insemnate: pana la 15-20 de mm, in mod izolat.

Vantul va sufla tare la munte, moderat spre tare in centrul Transilvaniei, sudul Olteniei, al Munteniei si al Banatului si slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 7 si 12 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de joi. Vremea va fi deosebit de rece in toata tara, cele mai importante abateri termice urmand sa se inregistreze in Transilvania, unde temperaturile vor fi si cu pana la 15 grade Celsius mai scazute in comparatie cu media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi vremea va fi deosebit de rece in toata tara, pe partea posterioara a ciclonului retrograd care se va intoarce in Romania din Ucraina urmand sa fie advectat in continuare un aer polar dinspre latitudini arctice. La munte la altitudini de peste 1300-1500 de metri vor continua ninsorile, in timp ce in zonele joase va ploua pe spatii relativ extinse.

Exceptie vor face doar Oltenia si vestul Munteniei, care, la adapostul Carpatilor Meridionali fiind (in conditiile unei circulatii a aerului dinspre nord), vor fi ferite de ploi.

In Moldova izolat se vor acumula cantitati de apa de pana la 20-25 de mm, iar in zonele montane se va mai depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri.

Vantul va sufla tare in Moldova (cu rafale de pana la 70-80 de km/h), in sud-vestul Olteniei si la munte si moderat, cel mult moderat spre tare in restul regiunilor. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 6-11 grade in Transilvania si Maramures si 11-16 grade Celsius in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in Subcarpatii Getici (unde se va manifesta izolat fenomenul de foehn).

Prognoza Vremea.ro e disponibila acum și pentru localitățile de mai jos:
Bușteni
Mangalia
Dabuleni
Campulung
Tiha Bârgăului
Tg. Lăpuș
Petru Rareș
Josenii Bârgăului
Reghin
Gherla
Tg. Bujor
Gherghița
Cărbunești
Fulga
Albești-Paleologu
Petru Rareș
Josenii Bârgăului
Ilva Mică



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.