Vremea în luna octombrie 2020

Octombrie (zisă și „brumărel” în tradiția populară) este din punct de vedere statistic o lună de tranziție dinspre sezonul cald către cel rece, pe parcursul acestei luni făcându-și apariția în medie primele ninsori la munte, iar spre finalul ei, primul ger în depresiuni. Totuși, în ultimii 20-30 de ani octombrie a devenit tot mai mult o lună „satelit” a sezonului cald, luna de tranziție către sezonul rece fiind tot mai frecvent noiembrie.

Octombrie 2020, conform ultimelor date ale modelarii numerice, se prefigureaza a fi intr-adevar o luna calda, cu o medie mai degraba apropiata de normalul ultimei decade a lunii septembrie, senzatia de „toamna” urmand sa se faca simtita abia in ultimele zile ale lunii.

De asemenea, precipitatiile asteptate a se inregistra in octombrie 2020 vor fi deficitare, cu precadere in sud-est – unde seceta deja extrema actualmente se va accentua si mai mult.

Vremea în primele 10 zile din luna octombrie

Prima decada a lunii octombrie 2020 va fi usor mai calda in comparatie cu media climatologica. Dupa o racire a vremii in primele zile (1-5 octombrie), care va aduce precipitatii mixte pe crestele muntilor si ploi stratiforme la ses, va urma o noua incalzire ce va duce maximele termice pana spre 25-28 de grade in sudul tarii, in timp ce in nord se vor inregistra frecvent 20-25 de grade.

Pluviometric aceasta perioada va fi una deficitara in sud si in sud-est, in timp ce in regiunile intracarpatice se vor acumula pe arii extinse 15-20 de mm, astfel de cantitati de apa fiind totusi apropiate de normalul climatologic al perioadei.

Prognoza pentru zilele 11 – 20 ale lunii octombrie

A doua decada a lunii octombrie va fi dominata de catre o zona de presiune ridicata ce va acapara intreaga parte centrala si de est a continentului.

In consecinta, precipitatiile vor lipsi aproape in intregime, iar temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica, in sudul tarii urmand sa se inregistreze maxime de 20-25 de grade, in timp ce in nord acestea se vor situa in general intre 17 si 22 de grade, usor mai scazute doar in depresiunile din estul Transilvaniei.

Ca urmare a conditiilor anticiclonice si a cresterii duratei noptilor, sansele pentru aparitia ceții de radiatie vor fi in crestere pe vai si in depresiuni, aceasta urmand sa persiste tot mai mult dupa rasaritul Soarelui – pana spre orele pranzului, in mod izolat.

De asemenea, cerul senin si aerul uscat vor favoriza formarea inversiunilor termice pe vai si in depresiuni, unde noaptea temperaturile vor cobori frecvent sub 0 grade Celsius, in aceste zone urmand sa se formeze bruma si chiar inghet la sol in mod local – insa aceste fenomene sunt absolut normale pentru mijlocul lunii octombrie, dupa cum sugereaza si numele din traditia populara.

Amplitudinile termice zilnice vor fi si ele ridicate – de pana la 25 de grade in zonele joase; un astfel de ecart termic diurn foarte ridicat este de natura sa creeze in mod uzual un oarecare disconfort “logistic” pentru populatie, oamenii fiind nevoiti sa poarte haine groase dimineata, in timp ce la pranz se asteapta “vreme de tricou”.

Prognoza pentru ultima parte a lunii

A treia decada a lunii octombrie va marca o schimbare a circulatiei in troposfera la nivelul Europei, ciclogeneza in Oceanul Atlantic urmand sa se intensifice, astfel incat o serie de fronturi atmosferice vor traversa si Romania de la vest catre est. Din păcate dupa trecerea de Muntii Carpati benzile noroase vor ajunge saracite in precipitatii in Muntenia, estul Olteniei, Dobrogea si sudul Moldovei, aceste regiuni urmand sa se confrunte in continuare cu un deficit precipitabil sever.

Nici in zonele intracarpatice nu se vor inregistra cantitati semnificative de apa, insa in conditiile insolatiei reduse ca urmare a scaderii duratei zilei, cei 15-25 de mm asteptati sa cada pe spatii relativ extinse se vor inflitra mai abitir in sol, evaporatia fiind de asemenea scazuta pe masura ce ne apropiem de solstitiul de iarna.

Din punct de vedere termic ultima decada a lunii octombrie va fi una oscilanta, cu zile in care se vor inregistra abateri negative de temperatura si zile mai calduroase, insa media decadei va fi una apropiata de normalul climatologic, in sud urmand sa se inregistreze maxime de 15-20 de grade, in timp ce in nord acestea vor fi cuprinse in general intre 12 si 17 grade (de ex. Botoșani, Dorohoi), chiar usor mai scazute in depresiunile intramontane (10-11 grade Celsius, in medie).

Abaterile cantitatilor de precipitatii fata de media climatologica estimate a se inregistra in luna octombrie 2020. Apasă pe imagine pentru detalii.

Totusi, intreaga luna octombrie per ansamblu va fi una mai calda fata de media multianuala, consecinta a abaterilor termice pozitive destul de consistente din primele doua decade.



Un comentariu la „Vremea în luna octombrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.