Cum va fi vremea in saptamana 16 – 22 martie in Europa

Configuratia sinoptica la nivelul continentului va ramane una clasica pentru o luna de tranzitie intre anotimpuri in saptamana care urmeaza, cu o dinamica atmosferica destul de ridicata. Luni si marti un ciclon mediteranean intens va fi in desfasurare in sudul Frantei si peninsula Italica, marti un front rece va aborda Portugalia, miercuri se va raci in estul Europei si vor reveni local precipitatiile solide iar spre sfarsitul saptamanii revine si circulatia vestica cu omniprezentii cicloni atlantici ce vor aduce vreme instabila in Marea Britanie, peninsula Scandinava si Tarile de Jos.

Un eveniment meteo major este asteptat luni si marti in bazinul central al Marii Mediterane, cand un talveg depresionar format la sfarsitul saptamanii trecute in zona insulelor Baleare se va deplasa incet spre est, urmand sa stagneze deasupra Italiei. Continutul de apa precipitabila va fi foarte ridicat, iar natura convectiva a precipitatiilor va face ca acestea sa fie foarte intense si persistente. In vestul Apeninilor si sudul Alpilor Dolomiti, prin intensificare orografica (norii vor urca si mai mult la contact cu muntii) va ploua cel mai mult, iar cantitatile de apa pot depasi izolat si 200 de mm! Astfel de cantitati pot conduce la viituri rapide in zonele deluroase si montane, riscul fiind ridicat mai ales in conditiile in care si zapada de la peste 1300-1500 de metri se va topi. O atentie sporita asadar spre aceasta parte a Europei la inceput de saptamana.

Cantitati extreme de apa acumulate in nord-vestul Italiei luni si marti. Sursa: model WRF Modellzentrale

Cantitati extreme de apa acumulate in nord-vestul Italiei luni si marti. Sursa: model WRF Modellzentrale

Marti vreme activa va mai fi si in Portugalia, unde va cobori partea frontala sudica a unei depresiuni situata in largul coastelor Frantei si care se va scinda, iar portughezii vor avea parte de ploi binemeritate, regiunea fiind afectata grav de seceta in ultimele luni.

In restul continentului va fi o vreme stabila pana miercuri, maximul de presiune scandinav extinzandu-se spre sud si aducand o vreme calda si frumoasa. De mentionat faptul ca temperaturile vor fi din nou mai ridicate decat normalul perioadei in toata partea centrala si estica, putandu-se atinge valori de 10-15 grade Celsius inclusiv in Rusia.

De miercuri vom asista la o patrundere rece interesanta in estul Europei, un nucleu de aer rece coborand dinspre nordul Rusiei europene pana spre Romania. Deplasarea va fi una atipica, din momentul in care va ajunge in vestul muntilor Caucaz acest nucleu de aer rece va fi purtat „contra curentului” catre vest, afectand si tara noastra. Pe arii destul de extinse vor cadea precipitatii mixte pe timpul noptii si predominant ploi ziua in Ucraina si Romania, iar temperaturile vor marca o scadere accentuata, pana la valori usor sub mediile termice ale perioadei. La munte va ninge si va fi foarte frig, la peste 2000 de metri temperaturile putand cobori sub -15 grade C.

Practic vom vedea un scenariu in oglinda al saptamanii care a trecut, incepand de joi-vineri urmand sa se reactiveze si ciclogeneza atlantica in vestul Europei, iar vremea sa redevina inchisa si umeda, cu ploi si vant puternic in Marea Britanie, peninsula Scandinava si Tarile de Jos. Temperaturile in aceste zone vor scadea accentuat, iar pe timpul noptii nu este exlus ca trecator precipitatiile sa se transforme in lapovita si ninsoare, inclusiv in arealele mai joase. In tot acest timp sudul continentului se va elibera de nori si temperaturile vor creste usor.

Exista oarecare incertitudini cu privire la vremea din week-end, unele modele numerice de previziune sugerand o puternica patrundere de aer rece dinspre nordul peninsulei Scandinave care o va dubla pe cea precedenta, insa e problematic de precizat deocamdata daca va cobori pana in centrul si estul Europei sau doar va ramane cantonat acolo; este o situatie care trebuie urmarita in zilele viitoare, deoarece este foarte probabil ca acel aer rece sa afecteze si Romania, daca nu va fi spulberat de circulatia vestica.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.