De-a lungul timpului, estimările sezoniere ale vremii erau privite cu suspiciune de către mare parte din populație, din cauza gradului lor de acuratețe destul de redus. În ultimii ani însă, grație avansului tehnologic și cu aplicabilitate punctuală pe modelarea numerică, prognozele pe una, două sau trei luni au o precizie mai ridicată, pe lângă puterea de calcul sporită a supercomputerelor intrând în ecuație și studiile asupra anumitor factori favorizanți pentru o iarnă severă, sau din contra, pentru o iarnă mai blândă.
Vremea în iarna 2021 – 2022!
În ultimii ani ultima iarnă care a rămas în memoria românilor prin severitatea sa a fost cea a anului 2012, iar ultima lună de iarnă veritabilă a fost ianuarie 2017.
Pentru cei ce iubesc acest anotimp cu toate manifestările sale specifice, ultimii 2-3 ani au adus din păcate o vreme care mai degrabă a semănat cu o toamnă târzie, evenimentele hibernale având în general o durată scurtă de timp (amintim aici finalul de februarie 2018 sau ninsorile târzii din martie 2020).
Primește următoarea prognoză pe email
Cauza pentru aceste ierni mai blânde constă într-o multitudine de factori cumulați, însă activitatea solară se pare că nu are o influență așa de importantă precum s-a crezut inițial: în ultimele sezoane reci ne-am aflat pe un minim solar (cum de altfel ne aflăm și acum), însă iernile tot au fost blânde în România. Astfel, pentru o estimare cât mai corectă este de bun augur să ne îndreptăm atenția către factori mai “tereștri”, precum oscilația nord-atlantică, oscilația Madden-Julian, activitatea ciclonilor tropicali în Oceanul Atlantic, fenomenul La Nina prezent în acest an în apele Pacificului de est, acoperirea cu strat de zăpadă din Siberia și Rusia europeană și nu în ultimul rând, posibilitatea unei încălziri stratosferice bruște.
Factori ce influențează sezonul de iarnă 2020 – 2021
Prea lung articolul? Sari direct la prognoză
Oscilația nord-atlantică în acest moment, cât și prognoza evoluției sale pentru perioada hibernală este preponderent una pozitivă, reflectând parcursul zonal al maselor de aer (de la vest către est), în mod specific țara noastră având parte pe un astfel de tip de circulație în timpul iernii de o vreme destul de caldă și cu precipitații nu foarte însemnate cantitativ (predominant ploi în zonele joase de relief).
Oscilația Madden-Julian este un fenomen care ia în calcul variabilitatea curenților de aer în zona tropicală și este în strânsă legătură cu La Nina, un eveniment ciclic ce are loc în estul Oceanului Pacific, reprezentat fiind de către ape mult mai reci decât ar fi normal la vest de coastele vestice ale Americii de Sud. În condițiile prezenței fenomenului La Nina, tendința de propagare a curenților de aer calzi tropicali de la vest către est este mai ridicată. În acest început de sezon rece avem parte de o La Nina puternică, iar implicit și oscilația Madden-Julian este la parametri ridicați. Acest fapt se traduce printr-o mai eficientă tranziție a aerului tropical către latitudini mai ridicate, mai ales în zona Americii de Nord și a Europei.
Un alt factor demn de luat în considerare și care ar putea influența evoluția iernii în România o reprezintă sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic, care în acest an a fost deosebit de activ, chiar record din punct de vedere al numărului de furtuni tropicale denumite. Astfel, din zona tropicală a Atlanticului s-au eliberat cantități enorme de căldură și energie, iar în teorie aceste aspecte ar însemna șanse mai reduse pentru advecții de aer cald dinspre partea tropicală a Atlanticului către Europa, însă acest factor singular este dificil de anticipat că va putea contracara cumulul de factori care favorizează o iarnă mai blândă; susținerea ipotezei în acest sens o aduce și indicele ACE (accumulated cyclone energy), care nu se află la cote deosebit de ridicate; deși în acest an s-au dezvoltat multe furtuni tropicale în Atlantic, majoritatea dintre acestea au fost de slabă intensitate.
Acoperirea cu strat de zăpadă în zona Siberiei și a Rusiei europene este sub media climatologică la momentul redactării acestui articol, acest parametru nefiind “prietenos” cu dezvoltarea blocajelor atmosferice care ar putea livra un aer mai rece dinspre zona Siberiei către Europa de est, dar și episoade cu ninsori, dacă aerul rece ar pătrunde în Marea Mediterană, unde procesele ciclogenetice ar fi favorabile.
Încălzirile stratosferice bruște au fost îndelung cercetate în ultimii ani, iar concluzia unanimă în rândul climatologilor este că acestea, în contextul actual, ar putea livra singurele șanse pentru cel puțin un eveniment de iarnă severă în Europa, prin propagarea în troposferă a unui aer mult mai rece, precum și prin destabilizarea vortexului polar.
Luând în calcul atât factorii enumerați mai sus, cât și elementele statistice avute la dispoziție, vremea.ro estimează că iarna 2020-2021 va fi una mai caldă decât în mod normal și deficitară la capitolul precipitații, singurele șanse pentru evenimente hibernale ceva mai notabile urmând să fie în a două parte a lunii noiembrie, parțial în decembrie și în prima parte a lunii ianuarie.
Prognoza vremea.ro pentru sezonul de iarna 2020-2021
Prognoza pentru luna noiembrie 2020
In a doua jumatate a lunii noiembrie vremea va fi inchisa si mohorata in cea mai mare parte a tarii, in prima parte a intervalului urmand sa activeze un “hibrid” intre anticiclonul azoric si cel est-european, care va favoriza dezvoltarea norilor stratiformi si a cetii, circulatia aerului in troposfera joasa urmand sa se produca in general dinspre Marea Neagra.
Precipitatiile vor fi putine in aceasta perioada (indeosebi burnite si ploi slabe), insa spre finalul lunii calmul anticiclonal va fi perturbat de cateva fronturi atmosferice care vor aduce precipitatii pe spatii mai extinse, cu precadere ploi in jumatatea sudica a tarii si lapovite si ninsori in nord. Strat de zapada se va depune doar la munte si local in nordul Moldovei si al Transilvaniei.
Din punct de vedere termic vremea va fi mai calda in comparatie cu media climatologica, mai ales in a doua parte a intervalului (si cu preponderenta in sudul tarii), cand va fi advectat un aer tropical dinspre partea centrala a Oceanului Atlantic.
Decembrie 2020. Vremea de Sărbători.
In prima jumatate a lunii decembrie aspectul vremii in tara noastra va fi unul destul de hibernal, fronturile atmosferice venite dinspre vest urmand sa se cupleze cu aerul mai rece advectat dinspre zona intinsei Campii Ruse, iar in Marea Mediterana se vor dezvolta cicloni care vor migra pe traseul clasic sud-vest – nord-est, in majoritatea regiunilor urmand sa cada ninsori destul de consistente, cu exceptia sud-estului, unde precipitatiile vor fi mixte.
Temperaturile in prima parte a lui decembrie vor fi apropiate de media climatologica, in conditiile in care in cele cateva zile in care cerul se va insenina (in spatele depresiunilor atmosferice) se va produce ger pe spatii extinse, iar in depresiunile din estul Transilvaniei temperaturile minime vor cobori usor sub pragul de -20 de grade Celsius.
In a doua parte a lunii decembrie 2020 circulatia aerului in Romania va fi preponderent una activa, zonala – dinspre vestul continentului urmand sa soseasca mai multe fronturi atmosferice, iar bazinul de aer rece de la est de tara noastra va fi inlaturat. Potrivit prognozei vremea.ro, ninsorile se vor limita sa apara in special la munte, la ses urmand sa se produca indeosebi precipitatii sub forma de ploaie.
Totusi, atat in apropierea Craciunului cat si a Anului Nou, exista unele sanse ca aceste fronturi atmosferice sa formeze talveguri depresionare care vor retrograda in apropierea tarii noastre, iar prin aerul mai rece “tras” pe partea de retrogradare a acestor talveguri (din zonele superioare ale troposferei) se vor crea conditii pentru precipitatii solide inclusiv in zonele mai joase de relief.
Valorile termice se vor situa peste normalul climatologic specific perioadei (cu pana la 3 grade Celsius), cele mai consistente abateri pozitive urmand sa se inregistreze in sud-est.
Vezi prognoza pe următoarele zile
Prognoza vremea.ro pentru ianuarie 2021
Prima parte a lunii ianuarie va avea o componenta mixta in privinta evolutiei vremii: in primele zile ale lunii un anticiclon de tip scandinav format in spatele fronturilor atmosferice succesive de la final de decembrie va aduce o vreme uscata, dar rece – in toata tara. In depresiunile din estul Transilvaniei minimele vor cobori pana spre -25 de grade Celsius, insa temperaturi de -15 grade se vor inregistra si in sudul tarii.
Dupa 5-10 ianuarie totusi, aerul rece va fi din nou indepartat de catre ciclogeneza intensa din Oceanul Atlantic si pe cale de consecinta vor reveni precipitatiile, dar de aceasta data lichide, cu exceptia zonelor montane, unde vor cadea ninsori si se va depune un strat proaspat de zapada.
Temperaturile in prima jumatate a lui ianuarie vor fi apropiate de media climatologica, multumita vremii reci din primele zile, cand se vor inregistra cele mai scazute valori termice ale iernii 2020 – 2021.
A doua jumatate a lui ianuarie va marca in definitiv si sfarsitul iernii, numeroasele fronturi atmosferice venite dinspre Oceanul Atlantic urmand sa nimiceasca stratul de zapada din Rusia europeana, iar in aceste conditii “rezervorul” de aer rece care ar putea alimenta mai multe episoade hibernale in Romania, va disparea.
Tara noastra va ramane pe partea calda si uscata a fronturilor atmosferice, astfel incat temperaturile se vor situa cu mult peste normalul climatologic specific perioadei, in zona Luncii Dunarii urmand sa se inregistreze si temperaturi maxime de pana la 16-18 grade Celsius.
Vremea în luna februarie 2021
Nou! Vezi articolul pentru vremea în februarie 2021
Prima parte a lunii februarie va reveni sub semnul circulatiei atmosferice de la final de noiembrie, respectiv anticiclon de tip azoric, nori stratiformi din care vor cadea ploi slabe si burnite, in timp ce la munte vremea va fi in general frumoasa.
Valorile termice se vor situa usor peste media climatologica a perioadei, doar plafonul gros de nori care va tempera cresterea temperaturilor in cursul dupa-amiezelor urmand sa mai traga in jos media termica per ansamblu.
A doua jumatate a lunii februarie va fi trasa la indigo cu a doua jumatate a lunii ianuarie, Romania urmand sa se situeze pe partea calda a fronturilor atmosferice venite dinspre Oceanul Atlantic.
Desi spre deosebire de finalul lui ianuarie aceste fronturi vor aduce cateva precipitatii in tara noastra, acestea vor fi slabe cantitativ si predominant sub forma de ploaie, iar intreaga luna februarie va fi deficitara din punct de vedere pluviometric.
Vezi prognoza pe următoarele zile
Prognoza vremii pentru luna martie 2021
Desi acuratetea scade foarte mult la intervale mai mari de 2-3 luni, ultimele date disponibile sugereaza faptul ca si luna martie va fi una calduroasa si cu precipitatii putine la nivelul intregii tari, cu toate ca in prima jumatate a lunii vor mai fi posibile unele ninsori la munte si chiar si in zone mai joase de relief din Transilvania, Maramures si nordul Moldovei.
In prima parte a lui martie vor mai exista de asemenea conditii si pentru inregistrarea unor temperaturi ceva mai scazute (de pana la -15 grade Celsius), cu precadere in depresiunile din estul Transilvaniei.
Desi spunem asta in fiecare an de cand am inceput sa emitem prognoze pentru iarna din Romania, e bine sa mentionam din nou faptul ca, la fel ca toate previziunile pe termen lung, previziunile pentru iarna ce urmeaza au un grad de realizare de aproximativ 65%, cu mult mai putin in comparatie cu procentul de realizare al unei prognoze saptamanale (exacta in jur de 85-90% din cazuri), datorita limitarilor tehnologice care nu permit pentru moment o acuratete mai ridicata in evaluarea potentialului de evolutie a vremii pe un interval mai lung de 15-30 de zile.
Vremea pe următoarele saptamani