Vremea de luni până joi: prognoza Vremea.ro pentru intervalul 8 – 11 februarie

Circulația aerului în troposferă deasupra jumătății sudice a Europei în următoarele zile va fi una zonală, respectiv de la vest către est, România urmând să se situeze în partea de maxim a advectiilor de aer tropical venit dinspre nordul Africii, iar în consecință vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă. O notă discordantă va face nordul Moldovei, unde, deși la altitudini mari aerul va fi cald, în partea joasă a troposferei va fi advectat un aer mai rece dinspre estul Europei, astfel încât aici temperaturile vor fi mai apropiate de media climatologică a perioadei.

Numeroase fronturi atmosferice calde vor afecta îndeosebi regiunile intracarpatice ale țării, unde va ploua pe spații relativ extinse, iar în vestul Carpaților Occidentali și în nord-vestul Carpaților Orientali se vor acumula cantități însemnate de apă.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea zilei de joi spre vineri. Pe intreg parcursul intervalului vor cadea precipitatii in toata tara (predominant sub forma de ploaie), acestea urmand sa fie mai consistente in vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali, unde se vor strange izolat pana la 50-70 de mm. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Luni vremea va fi in general inchisa in vestul, centrul si nordul teritoriului, unde va ploua pe aproape intreg parcursul zilei. Local se vor strange cantitati de apa de pana la 10-15 mm, iar izolat pana la 20-30 de mm (in vestul Muntilor Apuseni, mai ales).

Unele ploi locale se vor semnala si in restul tarii, insa fara acumularea unor cantitati mari de apa.

De notat faptul ca precipitatiile vor contine si o cantitate semnificativa de praf saharian advectat dinspre nordul Africii (in urma unui front atmosferic puternic in zona respectiva), praf care ar putea pune probleme indeosebi persoanelor cu probleme respiratorii.

In nordul Moldovei temporar isi va face aparitia si ploaia inghetata, care va favoriza producerea poleiului.

Vantul va sufla tare la munte, moderat in sudul Banatului si nordul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana, Oltenia si nordul Munteniei, 13-18 grade in sudul Munteniei si Dobrogea, 3-8 grade in sudul Moldovei si -2…3 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Bucovina.

Marti cerul se va mentine mai mult noros in jumatatea vestica a tarii, unde va continua sa ploua pe spatii relativ extinse.

In estul Romaniei cerul va fi variabil, iar precipitatiile isi vor face aparitia numai in mod izolat.

In nordul extrem al Olteniei si in vestul Muntilor Apuseni izolat se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-20 de mm, care impreuna cu precipitatiile cazute in zilele precedente vor putea conduce la cresterea debitelor unor rauri mai mici, in special de munte.

Vantul va sufla moderat spre tare la munte, moderat in sudul Banatului si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat, Crisana, nordul Olteniei si al Munteniei, 14-18 grade in sudul Olteniei, al Munteniei si in Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii), 9-14 grade in sudul Moldovei, 4-9 grade in centrul Moldovei si 0-4 grade Celsius in nordul Moldovei.

Miercuri cerul va fi variabil spre mai mult noros in toata tara, iar local va ploua in toate regiunile, insa nu mai este asteptata inregistrarea unor cantitati importante de apa, numai cu totul izolat in Maramures urmand sa se stranga pana la 7-10 mm.

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Carpatilor de Curbura, moderat in celelalte masive montane si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni ale tarii.

Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 9 si 14 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 13-18 grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, 10-15 grade in sudul Moldovei, 5-10 grade in centrul Moldovei si 0-5 grade in nordul Moldovei.

Joi vremea se va mentine deosebit de calda pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor tarii, in pofida faptului ca in urmatorul articol vom discuta despre iarna in toata regula (incepand de vineri).

In regiunile intracarpatice va ploua pe spatii extinse, iar izolat in masivele montane vestice se vor acumula cantitati de apa de pana la 10-15 mm. Ploi locale se vor semnala si in restul regiunilor, insa fara acumularea unor cantitati insemnate de apa.

Spre seara, un front rece cu un gradient termic extrem de ridicat va patrunde prin nord-vestul tarii, iar precipitatiile lichide se vor transforma rapid in ninsori pe toate nivelele de altitudine.

Vantul va sufla tare la munte (in special in Carpatii Occidentali) si slab, cel mult slab pana la moderat in zonele joase ale tarii.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 8-13 grade in nordul Transilvaniei si Maramures, 11-16 grade in sudul Transilvaniei, Banat, Crisana, Oltenia si vestul Munteniei, 14-19 grade in estul Munteniei si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-estul judetului Calarasi si in sudul judetului Constanta), 9-14 grade in sudul Moldovei, 4-9 grade in centrul Moldovei si 2-6 grade Celsius in nordul Moldovei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.