Urmatoarele zile vor aduce o vreme in racire pe teritoriul tarii noastre, pe masura ce frontul rece al unui nucleu depresionar situat in zona Poloniei va migra dinspre vestul catre estul continentului. Miercuri inca va mai fi o zi cu valori peste media climatologica (cu exceptia Moldovei), insa joi si vineri va fi racoare indeosebi in regiunile intracarpatice, unde maximele nu vor mai trece de pragul de 20 de grade Celsius.
Precipitatiile isi vor face si ele aparitia si vor fi mai ales sub forma de averse insotite de descarcari electrice pe aproape intreg teritoriul Romaniei, insa cantitati mai importante de apa (pana la 40-50 de mm in mod izolat – pe intreg parcursul intervalului) se vor strange doar in vestul tarii. La munte la altitudini de peste 2000 de metri precipitatiile se vor transforma temporar si in lapovite si ninsori.
Miercuri vremea va fi in general frumoasa in prima parte a zilei in toata tara, insa dupa orele pranzului isi vor face aparitia norii cu dezvoltare pe verticala in Moldova, iar spre seara si in Banat si in Oltenia, regiuni unde vor cadea local averse de ploaie insotite de fenomene electrice si izolat de grindina. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm in sudul Banatului si in vestul Olteniei.
Vantul va sufla moderat la munte, in sudul Banatului, in Moldova, Baragan si Dobrogea si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia si 19-24 de grade in Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute (16-18 grade) asteptate a se inregistra pe litoral, ca urmare a influentei brizei marine.
Joi vremea se va raci si va deveni in general instabila in majoritatea regiunilor tarii. In timp ce in est temperaturile vor fi ceva mai ridicate iar precipitatiile vor fi mai ales sub forma de aversa, in vestul tarii, ca urmare a racirii accentuate ploile vor fi mai mult stratiforme si se vor acumula cantitati importante de apa in mod local (pana la 15-25 de mm), iar izolat in Banat si in Crisana pana la 25-35 de mm.
Vantul va sufla moderat spre tare in zona Muntilor Apuseni si in nordul Moldovei, moderat in Banat, Crisana si sudul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 17-22 de grade in Banat si Oltenia, 19-24 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii) si 15-20 de grade Celsius in nordul Moldovei.
Vineri vremea se va ameliora usor ca aspect in majoritatea regiunilor, insa va ramane usor mai rece decat in mod obisnuit pentru a doua decada a lunii mai in cea mai mare parte a tarii (cu exceptia sud-estului, unde va fi ceva mai cald). Se vor mai semnala ploi sub forma de aversa indeosebi in regiunile intracarpatice, dar nu se vor mai strange cantitati insemnate de apa (numai la munte izolat se vor mai acumula pana la 10-15 mm).
Vantul va sufla moderat spre tare in nordul Carpatilor Orientali (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in Crisana si in nordul Munteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 14-19 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din nordul Carpatilor Orientali), 16-21 de grade in Banat, 18-23 de grade in Oltenia, 21-26 de grade in Muntenia si 19-24 de grade in Dobrogea si Moldova.