Din punct de vedere climatologic, luna ianuarie este cea mai rece luna a anului la nivelul țării noastre, în această luna fiind înregistrat și recordul absolut de temperatură negativă (-38,5 grade Celsius la Bod, în județul Brașov). Din punct de vedere al precipitațiilor, ianuarie reprezintă o luna destul de secetoasă, cu o medie națională de 40-45 de mm.
Totuși, deși luna ianuarie de regulă este dominată ori de către un anticiclon cald (de tip azoric) sau rece (scandinav sau siberian), în anumite configurații sinoptice se realizează cuplajul între masele de aer rece dinspre latitudini nordice și aerul cald și umed venit dinspre Marea Mediterană, astfel încât depresiunile mediteraneene ulterior formate pot produce ninsori abundente, cel mai semnificativ eveniment de acest fel fiind cel din 2-4 ianuarie 2008, când în sudul extrem al României s-a depus un strat record de zăpadă după anul 1954, strat care a măsurat până la 106 centimetri la Zimnicea.
Ultimele materiale de prognoză disponibile sugerează desfășurarea lunii ianuarie 2022 într-o notă mai rece față de anii trecuți, dar și mai umedă (îndeosebi în regiunile intracarpatice).
În sudul și estul țării vor există condiții propice pentru dezvoltarea unei depresiuni mediteraneene în prima parte a lunii, depresiune care, cuplată cu un maxim baric situat la nord de țară noastră va produce 1-2 zile de viscol sever, cu precădere în Bărăgan, Dobrogea și Moldova. În vest, centru și nord precipitațiile vor fi mai abundente, însă în Câmpia de Vest vor predomină ploile și lapovițele.
La munte va ninge abundent și se va depune un strat consistent de zăpadă.
Primește următoarea prognoză pe email
Ca de obicei, împărțim prognoza lunii ianuarie în 3 segmente de 10 zile.
Prima decadă a lunii ianuarie va fi rece în majoritatea regiunilor, dinspre zona Scandinaviei și a Rusiei europene urmând să fie advectat un aer polar-continental. Abaterile termice negative vor fi de până la 2-3 grade în nord-estul țării și 0,5-1 grad Celsius în sud-vest.
Aerul uscat și rece care va afecta mai ales nordul României va favoriza scăderea temperaturilor în cursul dimineților senine până la -30…-25 de grade Celsius în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și nordul Moldovei, cele mai ridicate minime termice urmând să se înregistreze în sudul Banatului și pe litoral, unde acestea nu vor coborî decât cu totul izolat sub -10 grade.
Temperaturile maxime vor fi preponderent negative în jumătatea nordică a României (-5…0 grade), în timp ce în sud acestea vor fi cuprinse în general între -2 și 5 grade Celsius.
Precipitațiile vor fi slabe din punct de vedere cantitativ în nordul teritoriului, aici fiind așteptate numai unele fulguieli slabe. În schimb, sudul țării va fi afectat de către o depresiune mediteraneană după 4-5 ianuarie, depresiune care va produce ninsori abundente și viscolite, stratul de zăpadă urmând să atingă grosimi medii de 20-30 de centimetri.
A două decadă a lunii ianuarie 2022 va fi mai caldă în comparație cu precedentă, mai cu seama în sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor fi mai ales pozitive și vor urca chiar și până spre 10 grade Celsius în sudul litoralului.
Și în nordul țării vremea va fi ușor mai caldă, pe măsură ce direcția maselor de aer se va reorienta dinspre Oceanul Atlantic, însă aici nebulozitatea mai ridicată va face că maximele să fie ceva mai scăzute (-3…5 grade Celsius).
În sudul și estul României precipitațiile vor fi deficitare și predominant sub formă de ploaie, în timp ce în regiunile intracarpatice se vor semnala frecvent ploi, lapovițe și ninsori, ca urmare a fronturilor atmosferice succesive venite dinspre nord-vestul Europei.
Strat de zăpadă se va depune mai ales la altitudini mai mari de 500-700 de metri, iar la munte, pe fondul intensificării orografice a precipitațiilor, vor avea loc căderi masive de zăpadă – cu precădere în vestul Munților Apuseni, unde se vor depune până la 30-50 de centimetri.
A treia decadă a lunii ianuarie va fi dominată de către inversiuni termice, în contextul consolidării unui regim anticiclon de tip azoric, astfel încât în zonele joase temperaturile abia vor trece de pragul înghețului, în timp ce la deal și la munte maximele vor urca până spre 5-10 grade Celsius. Pe vai și în depresiuni va fi ceață cu depunere de chiciură, iar local se vor semnala și ninsori grăunțoase în Transilvania și Moldova, dar și burnițe în Câmpia de Vest și în Câmpia România.
Precipitațiile vor fi slabe cantitativ în toată țară, numai în nord-vestul extrem izolat urmând să se strângă până la 10-15 mm.
Vezi prognoza pe următoarele zile
Vremea în luna februarie 2022