Urmatorul interval va fi dominat in zona geografica a Romaniei in cea mai mare parte de catre un regim anticiclonic, insa cu o scurta intruziune a marginii sudice a unui front rece asociat unui ciclon situat in zona Rusiei europene (in prima parte a intervalului); in consecinta, luni si marti pe spatii relativ extinse in centrul si nordul tarii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, izolat astfel de fenomene urmand sa se manifeste si in restul regiunilor (insa la o intensitate mai redusa).
In a doua parte a intervalului circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre sud-vestul Europei, astfel incat temperaturile vor fi in crestere si chiar vor depasi normalul climatologic al perioadei pe parcursul zilei de joi, in conditiile unui cer variabil spre mai mult senin si a unei advectii de aer tropical dinspre nordul Africii si Marea Mediterana.
Luni vremea va fi in general instabila in Transilvania, nordul Moldovei, Subcarpatii si Podisul Getic (incluzand zona montana aferenta), regiuni unde isi vor face aparitia – mai ales in cursul dupa-amiezii si al serii – aversele de ploaie insotite de fenomene electrice si izolat de grindina. Pe alocuri, mai ales la munte, cantitatile de apa vor ajunge pana la 20-30 de mm. Unele averse slabe de ploaie sunt asteptate sa cada si in restul zonelor tarii, insa numai in mod izolat.
Vantul va sufla moderat in nordul Carpatilor Orientali si mai mult slab in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului) si 19-24 de grade in Dobrogea si Moldova.
Marti vremea va continua sa fie instabila in Transilvania, nordul Olteniei si al Munteniei si izolat in celelalte regiuni, in cursul dupa-amiezii fiind asteptate sa cada averse de ploaie insotite de fenomene electrice si izolat de grindina de mici dimensiuni. Tot izolat, cantitatile de apa vor ajunge pana spre 20-25 de mm (indeosebi in nordul Olteniei), iar in momentele de inceput ale averselor se vor semnala si scurte intensificari ale vantului.
Vantul la nivel macro-geografic va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in Baragan si pe litoral.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 20-25 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 18-23 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.
Miercuri in toata tara vremea se va ameliora atat ca aspect cat si la nivel termic, temperaturile urmand sa creasca cu cateva grade fata de ziua de marti. Desi cerul va fi variabil aproape peste tot, unele precipitatii slabe sub forma de ploaie se vor semnala numai izolat in prima parte a zilei in grupa nordica a Carpatilor Orientali.
Vantul va sufla moderat in nordul Carpatilor Orientali, slab pana la moderat pe litoral si mai mult slab in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 19 si 24 de grade Celsius in Transilvania si Maramures si 22-27 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute (20-21 de grade) asteptate doar in zona litorala.
Joi vremea va continua sa sa incalzeasca in toata tara, devenind calda pentru a doua decada a lunii mai. Desi in cursul dupa-amiezii se vor dezvolta unii nori convectivi mai ales la munte, umiditatea relativ scazuta nu va permite producerea precipitatiilor.
Vantul va sufla moderat in nordul Carpatilor Orientali (cu rafale de pana la 40-50 de km/h), slab pana la moderat pe litoral si mai mult slab in restul teritoriului.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 21-26 de grade in Transilvania si Maramures si 25-30 de grade Celsius in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, din nou briza marina urmand sa produca maxime usor mai scazute pe litoral (23-34 de grade).