Primul val de căldură serios din acest început de sezon cald va afecta sudul continentului în prima parte a săptămânii, temperaturile în Italia, Grecia și țările adiacente urmând să atingă și să depășească pragul canicular de 35 de grade. În tot acest timp, centrul și nordul Europei vor avea parte de o vreme instabilă, cu fenomene severe, printre cele mai importante fiind ploile torențiale, grindina și rafalele puternice de vânt.
În ultimele zile în nordul Africii s-a acumulat un aer foarte fierbinte, temperaturile crescând de la o zi la alta până la valori de aproximativ 40 de grade. Luni două nuclee depresionare vor activa în nordul Oceanului Atlantic, cel mai nordic dintre ele fiind și mai puternic și deplasându-se înspre sud. Astfel și cel de-al doilea nucleu va fi împins mai la sud, suficient de mult cât să ajungă la aerul tropical cantonat în nordul Africii, dislocându-l de acolo și imprimându-i o direcție de deplasare sud-nord inițial, apoi sud-vest – nord-est, acest aer urmând să ajungă până marți în centrul continentului. În Italia și în Grecia temperaturile vor atinge și vor depăși pragul canicular de 35 de grade, în timp ce în restul țărilor din Balcani acestea vor fi cuprinse între 30 și 35 de grade. Temperaturile respective vor continua să se mențină inclusiv pe parcursul zilelor de miercuri și joi, depășind normele climatologice ale perioadei cu până la 10 grade!
Vremea va fi frumoasă în sudul continentului pe parcursul întregii săptămâni (deși de joi se va răci, temperaturile ajungând la valori normale pentru data respectivă, în speță 23 – 28 de grade), câteva averse însoțite de descărcări electrice fiind posibile doar în zonele montane. Excepție o va face Portugalia, unde luni se vor semnala ploi de natură frontală, cantitățile de apă putând depăși 40-50 de mm izolat.
În vestul Europei vremea va fi închisă și umedă în prima parte a săptămânii, mai ales în zona Arhipelagului Britanic, aici activând un areal depresionar cvasi-staționar ce va aduce ploi moderate, izolat descărcări electrice și intensificări susținute ale vântului. Vremea aici se va îmbunătăți abia de vineri, dar în week-end mai sunt posibile câteva ploi frontale, însă mai slabe ca cele de la începutul săptămânii. Temperaturile vor fi modeste în Marea Britanie, oscilând între 13 și 18 grade, dar în Franța se vor putea înregistra și 25 de grade în sudul țării.
În nordul și în estul Europei vremea va fi normală din punct de vedere termic pentru această dată, însă cele câteva perioade însorite vor fi asezonate temporar de unele averse cu descărcări electrice, această vreme schimbătoare urmând să se mențină pe tot parcursul săptămânii. Variațiile termice nu vor fi foarte mari de la o zi la alta, temperaturile urmând să fie încadrate între 15 și 25 de grade.
O discuție mai aprofundată se impune pentru centrul Europei, unde se vor întruni toți factorii necesari pentru producerea vremii severe. Avansul aerului tropical va ajunge și aici, chiar dacă nu va fi atât de cald ca în sudul continentului. Marți, cele două depresiuni atlantice despre care discutam la începutul articolului se vor uni și vor crea un singur vast câmp depresionar care va începe să se deplaseze înspre est. Aerul tropical prezent în centrul Europei (cu temperaturi mai ridicate de 30 de grade) va fi în mod violent dislocat de frontul rece al ciclonului respectiv, aerul mai rece pătrunzând sub pătura de aer cald și forțându-l să se ridice, dezvoltându-se astfel nori convectivi cu mare dezvoltare pe verticală. Pentru că circulația aerului va fi din direcții diferite la întâlnirea celor două mase de aer (fenomenul se numește „forfecare”), coloana de aer din unele furtuni care se vor dezvolta va fi în rotație, curentul ascendent fiind și foarte puternic. Astfel, este posibilă apariția grindinei de dimensiuni mari spre foarte mari (>5 cm!), a rafalelor violente ale vântului care pot depăși 100 de km/h, iar datorită rotației generale a norului cumulonimbus, în special în Polonia și în Germania este posibilă și apariția tornadelor! Cantitățile de apă de asemenea pot depăși 50 de mm, mai ales unde furtunile vor staționa pe o perioadă mai lungă de timp.
Vremea severă se va menține și miercuri în centrul Europei, dar de o mai slabă intensitate, iar de joi fenomenele se vor muta înspre sud-est, inclusiv în România. În week-end predictibilitatea vremii scade destul de mult, dar după răcirea de joi se pare că va urma o ușoară încălzire, iar vremea va fi destul de plăcută, convecții de natură termică urmând să se producă cu precădere în zonele montane.