Evenimente meteo notabile petrecute pe Glob în luna aprilie

Este greu de spus care a fost cel mai important eveniment meteo petrecut în aprilie pe Glob, dar am făcut o selecție cu cele care au ieșit cel mai mult în evidență. Ciclonul Maysak din Pacific, inundațiile din Chile sau tornadele puternice din SUA sunt doar câteva dintre aceste cazuri.

În Oceanul Pacific sezonul cicloanelor tropicale este în plin apogeu, acest bazin fiind recunoscut ca fiind sursa pentru cele mai puternice cicloane de pe Glob, denumite în zona respectivă „taifunuri”. La sfârșitul lunii martie o furtună tropicală a început să ia amploare și să se intensifice de la o zi la alta, la începutul lunii aprilie ajungând până la gradul 5, un super-taifun. „Maysak” fiind denumit, a devastat porțiuni întinse din Micronezia; chiar dacă până a ajuns în Filipine a slăbit mult în intensitate, a provocat și acolo pagube importante. Numărul celor decedați în urma taifunului este de 6 până la 10 persoane, în funcție de surse, dar numărul răniților este mult mai mare. Viteza vântului susținut a depășit 210 km/h, în timp ce rafalele s-au apropiat și de 300 de km/h!

Taifunul Maysak văzut de pe Stația Spațială Internațională. Sursa: Wikipedia.

Taifunul Maysak văzut de pe Stația Spațială Internațională. Sursa: Wikipedia.

În cealaltă parte a Pacificului s-au produs inundații și alunecări de teren, soldate cu numeroase victime umane. În Chile, datorită fenomenului El Niño în intensificare, ce a adus apele calde ale Pacificului aproape de coastele vestice ale Americii de Sud, la sfârșitul lunii martie și începutul lui aprilie s-au produs ploi torențiale susținute care au totalizat și 200 de mm în unele zone. Alunecările de teren și inundațiile au afectat regiunile Atacama și Coquimbo, numărul morților ajungând la 26, dar mult mai mulți oameni sunt dați în continuare dispăruți.

Localitate distrusă în Chile în urma alunecărilor de teren. Sursa: AFP.

Localitate distrusă în Chile în urma alunecărilor de teren. Sursa: AFP.

Un fenomen mai puțin legat de dinamica atmosferei s-a produs tot în Chile, unde pe 22 aprilie vulcanul Calbuco a erupt după câteva zeci de ani de hibernare, aruncând în atmosferă zeci de mii de tone de cenușă vulcanică, cenușă care a și dus la anularea multor curse aeriene din Chile, Argentina și Uruguay. Deși nu s-au raportat victime în urma erupției, cenușa depusă a afectat vegetația din zonă, nemaibeneficiind de lumina solară pentru a susține procesul de fotosinteză multe plante și culturi au fost distruse. Norul de cenușă expulzat în atmosferă s-a comportat ca un nor de furtună, puternic electrificat, astfel încât noaptea cerul a fost luminat de fulgere și trăsnete frecvente.

În Statele Unite ale Americii sezonul tornadelor este în plină desfășurare, fiind frecvente inclusiv tornadele foarte puternice. Acest lucru s-a întâmplat și pe data de 9 aprilie, când o tornadă de grad EF4 s-a produs în apropierea localității Rochelle din Illinois, devastând micul orășel, provocând moartea a două persoane și rănirea altor 22. Combinația pentru producerea tornadelor în SUA are la bază două ingrediente principale: umiditatea venită dinspre Golful Mexic și aerul rece venit dinspre Canada. Când aceste două mase de aer se întâlnesc, se produc fenomene tornadice frecvent, cheia pentru acest lucru fiind relieful plat din zona Marilor Câmpii americane, nefiind niciun obstacol montan care să stea în calea maselor de aer.

În Europa nu au fost astfel de dezastre, poate singurul lucru prin care s-a remarcat continentul nostru a fost vremea mult mai rece decât ar fi normal, grație unor pusee arctice succesive ce au adus în mai multe rânduri ninsori târzii inclusiv în zonele joase. Pe alocuri și temperaturile s-au apropiat de pragul gerului, dar spre sfârșitul lunii vremea s-a încălzit și și-au făcut apariția și fenomenele specifice sezonului cald, respectiv aversele de ploaie însoțite de descărcări electrice.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.