Săptămâna trecută tot continentul nostru a fost afectat de instabilitate, exceptând Peninsula Iberică, unde seceta din ultimele luni a continuat. S-au semnalat furtuni pe arii extinse din Franța până în România, iar pe alocuri acestea au fost severe, cu grindină mare și rafale puternice de vânt.
Temperaturile s-au situat în valori normale pentru ultima decadă a lunii mai, deși în prima parte a săptămânii un aer polar-atlantic a pătruns până în sud-estul continentului și a făcut ca mediile zilnice să fie mai scăzute și cu 5 grade față de normalul climatologic.
Luni au fost furtuni puternice în sud-estul Europei, inclusiv în România, izolat semnalându-se grindină chiar și de 7 cm în diametru! Cantitățile de apă au fost mai însemnate tot aici, punctiform depășindu-se valoarea de 50 de mm. Și în restul continentului s-au semnalat unele averse, cu excepția Spaniei și a Rusiei europene, însă acestea au fost de scurtă durată. Temperaturile maxime au depășit 30 de grade în estul continentului, în timp ce în vest au fost încadrate în general între 15 și 20 de grade Celsius.
Furtună severă cu grindină de 4-5 cm luni în Satu-Mare, România:
Marți arealul de instabilitate s-a menținut deasupra sud-estului Europei, și deși furtunile nu au mai fost atât de puternice ca în ziua de luni, s-au semnalat pe arii extinse în toată Peninsula Balcanică. Câteva ploi în aversă s-au produs și în Germania și în zona Alpilor, însă cantitățile de apă nu au fost foarte importante. Temperaturile din nou s-au apropiat de valoarea de 30 de grade în Ucraina sau România, în vreme ce în vestul și centrul Europei vremea s-a menținut în continuare foarte rece, cu maxime ce numai izolat au depăși 20 de grade.
Miercuri tiparul atmosferic a fost asemănător cu cel din ziua anterioară, arealul depresionar continuând să activeze în sud-estul și în centrul continentului, formându-se furtuni cu precădere în cursul după-amiezelor. Vremea a intrat într-un proces de răcire tot aici, temperaturile fiind similare cu cele din centrul continentului din zilele precendente (15-20 de grade Celsius). În vest, pe fondul degajării cerului de nori, maximele termice s-au apropiat de 25 de grade, însă cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat în Rusia europeană, de până la 30 de grade Celsius.
Joi vremea a continuat să se răcească în țări precum România sau Ucraina, aici maximele fiind chiar și de 8-10 grade în anumite zone de șes! Ploile în aversă s-au mutat în schimb înspre Rusia, în sud-est mai dezvoltându-se doar câțiva nori după-amiaza, care au lăsat ploi slabe temporare. În centrul, sudul și vestul Europei vremea a continuat să se încălzească și a fost în general frumoasă, maximele atingând și chiar depășind valoarea de 35 de grade în sudul Peninsulei Iberice.
Vineri arealele ciclonice au început să se îndepărteze tot mai mult de continentul nostru, lăsând loc extinderii anticiclonului azoric, care a adus o vreme frumoasă și caldă mai peste tot. Excepție au făcut Rusia europeană unde în continuare s-au mai semnalat câteva averse de ploaie și Arhipelagul Britanic unde a activat o depresiune slabă ca intensitate, dar care a adus o vreme închisă, umedă și vântoasă, cu ploi mai mult stratiforme.
În week-end procesul de încălzire a vremii a continuat în aproape toată Europa, temperaturile fiind încadrate în general între 22 și 27 de grade, cu cele mai ridicate valori înregistrate în Rusia (în jur de 35 de grade), acolo fiind advectat un aer tropical foarte fierbinte. Vremea a fost în general frumoasă în sud și în est, însă partea frontală a depresiunii atlantice de vineri a început să se deplaseze înspre centrul Europei, în Franța, Germania sau în Țările de Jos semnalându-se câteva averse de ploaie însoțite de descărcări electrice, însă per ansamblu furtunile nu au fost prea severe iar cantitățile de apă s-au menținut în general sub 20 de mm.