Cum va fi vremea la sfârșitul săptămânii 27-28 iunie

Țara noastră a fost afectata în ultimele zile de un sistem depresionar foarte puternic, care a adus cantități impresionante de apa în centru și sud. Sfârșitul săptămânii totuși (cu excepția zilei de vineri) va fi unul cu o vreme în ameliorare considerabila, totodată și temperaturile urmând să fie în creștere.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi inchisa si foarte rece in majoritatea zonelor tarii, un ciclon retrograd cu centrul in sudul Romaniei urmand sa aduca precipitatii bogate in special in sudul Transilvaniei si in zonele deluroase din sud. Cantitatile de apa mai pot depasi local 20-30 de mm si izolat chiar si 50 de mm, aceste ploi cumulate cu cele din ultimele 24-36 de ore accentuand riscul de producere a inundatiilor in special pe raurile de munte adiacente Carpatilor Meridionali. Partea buna este ca nu se asteapta furtuni severe cu grindina, singurele zonele unde sunt posbile cateva descarcari electrice fiind Subcarpatii Getici si de Curbura. Soarele va avea sansa de a fi vazut in sudul extrem al tarii in prima parte a zilei, dar spre seara se va innora si vor incepe precipitatiile si aici. In rest, cerul va fi complet acoperit de nori pe tot parcursul zilei. Pe langa ploi, temperaturile vor fi foarte scazute, cu mult sub media climatologica a perioadei, chiar daca usor mai ridicate in Transilvania fata de ziua de joi. Maximele termice vor fi incadrate intre valori de doar 13-18 grade in Transilvania, in vestul tarii intre 17 si 24 de grade, in timp ce in sud si est intre 19 si 26 de grade, cu cele mai ridicate valori in Dobrogea si in sud-vestul extrem al Olteniei, iar cel mai rece va fi in regiunile unde vor fi prezente precipitatiile, respectiv in Subcarpatii si podisul Getic.

Sâmbătă vremea se va ameliora considerabil, cateva averse de ploaie mai fiind posibile doar la munte si in sudul tarii, insa cantitatile de apa vor fi nesemnificative. In Moldova spre seara este posbila intrarea unui camp precipitabil ramas in urma furtunilor severe din Ucraina, dar ploile vor fi slabe si fara descarcari electrice. Cerul se va degaja de nori si va deveni variabil peste tot, mai putin in Moldova unde va ramane mai mult acoperit. Temperaturile vor fi intr-o remarcabila crestere cu precadere in regiunile intracarpatice, urmand sa fie cuprinse intre 21 si 26 de grade. Vremea se va incalzi si in restul tarii, cele mai ridicate temperaturi fiind preconizate a se inregistra in sud si vest, cu valori incadrate in general intre 24 si 29 de grade Celsius, nefiind exclusa chiar si o maxima de 30 de grade in sud-vestul extrem al Olteniei. In Moldova si Dobrogea maximele termice vor fi situate in general in intervalul 23-27 de grade, cel mai cald urmand sa fie in partea continentala a Dobrogei si in sudul Moldovei iar cel mai racoare in nordul extrem al Moldovei.

Duminică vremea va continua sa se incalzeasca usor in toata tara, iar cerul se va mentine variabil. Dupa orele pranzului insa sunt asteptate cateva intervale cu instabilitate atmosferica cu preponderenta in sud-vestul tarii si in sudul Transilvaniei, aici urmand sa se dezvolte local cateva furtuni cu descarcari electrice. Cantitatile de apa insa nu vor fi foarte ridicate, numai izolat fiind sanse sa se depaseasca 10-15 mm. Regimul termic va fi unul relativ normal pentru aceasta perioada, cele mai ridicate temperaturi urmand sa se inregistreze in sudul si in estul tarii, pana la 32 de grade (in vestul Olteniei); in restul zonelor extracarpatice maximele vor fi incadrate intre 26 si 31 de grade. In Transilvania va fi cel mai racoare, cu temperaturi situate intre 22 si 26 de grade Celsius, cu cele mai scazute valori in estul regiunii si cele mai ridicate in sud, in timp ce in vestul Romaniei sunt asteptate valori de temperatura cuprinse in general intre 24 si 28 de grade Celsius.

Cantitati de apa foarte insemnate estimate a se inregistra in sudul Transilvaniei, Carpatii Meridionali si de Curbura si in zonele deluroase din sudul tarii pana sambata dimineata: pana la 100 de mm punctiform! Sursa: model HREWS-CTL.

Cantitati de apa foarte insemnate estimate a se inregistra in sudul Transilvaniei, Carpatii Meridionali si de Curbura si in zonele deluroase din sudul tarii pana sambata dimineata: pana la 100 de mm punctiform! Sursa: model HREWS-CTL.

Pe litoral vremea se va mentine in general frumoasa pe tot parcursul intervalului, cu exceptia zilei de vineri cand sunt posibile cateva averse de ploaie cu totul izolat. Temperaturile in aer se vor afla in jurul valorii de 24 de grade vineri, 25 de grade sambata si 27 de grade duminica, in timp ce apa marii va fi de asemenea intr-o usoara incalzire de la o zi la alta, la mal fiind asteptate temperaturi cuprinse intre 22 si 24 de grade.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.