În această săptămână canicula va fi cuvântul de ordine pentru aproape întreg teritoriul țării noastre, de această dată maximul căldurii urmând să se înregistreze în sudul țării, unde în special zilele de joi și vineri vor fi de-a dreptul fierbinți, cu maxime termice de până la 41 de grade Celsius! Precipitațiile vor fi puține și se vor înregistra in aceleași zone ca și în ultimele săptămâni, respectiv în jumătatea nordică a României, restul regiunilor țării urmând să fie udate de câteva averse doar cu totul ocazional.
Luni canicula va fi doar izolat in sud, unde maximele termice pot ajunge pana la valori de 35-37 de grade in Lunca Dunarii, insa in general in toate regiunile extracarpatice temperaturile vor oscila intre 31 si 34 de grade. Vremea va fi in general frumoasa in Oltenia, Muntenia si in Dobrogea, cerul prezentand cateva innorari doar in Moldova si in regiunile subcarpatice din sudul tarii unde local se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, izolat cantitatile de apa putand depasi 20-30 de mm. In Transilvania si in vestul tarii desi cerul va fi mai mult noros furtunile se vor dezvolta doar cu totul izolat dupa-amiaza, insa in aceste zone temperaturile vor fi mult mai placute (25-30 de grade), apropiate de normalul climatologic al perioadei.
Marti vremea se va ameliora ca aspect in jumatatea nordica a tarii, cateva averse de ploaie urmand sa se semnaleze doar izolat in zonele montane, iar in restul tarii cerul va fi variabil spre mai mult senin. Maximele termice vor urca pana la 28-33 de grade in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania si nordul Moldovei, in timp ce sudul tarii se va incalzi pana la temperaturi de 34-38 de grade Celsius, exceptie facand litoralul unde maximele vor fi situate intre 30 si 32 de grade.
Miercuri vremea se va incalzi suplimentar in toata tara iar cerul va fi mai mult senin, din nou cateva averse slabe de ploaie fiind posibile doar in masivele montane din nord. Depresiunea islandeza va urca usor inspre nord, permitand astfel avansul unui aer tot mai fierbinte provenit din nordul Africii sa patrunda in tara noastra. Temperaturile vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania, Crisana, Maramures si jumatatea de nord a Moldovei, in timp ce in Banat si in Dobrogea vor fi maxime situate in intervalul 33-37 de grade, mai racoare urmand sa fie doar pe litoral, gratie brizei Marii Negre (in jur de 31 de grade). In sudul tarii si cu precadere in zona Luncii Dunarii va fi canicula puternica, cu temperaturi ce dupa-amiaza vor fi cuprinse intre 36 si 39 de grade Celsius, o valoare de 40 de grade nefiind exclusa pe aliniamentul Turnu-Magurele – Giurgiu! Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, dar exista si o veste buna: umiditatea nu va fi la fel de ridicata ca la precedentele puseuri tropicale.
Joi vremea se va mentine vremea caniculara in sudul Romaniei, aceasta zi cel mai probabil urmand sa fie cea mai calduroasa din ultimii 3 ani la nivelul intregii tari! Cerul va fi senin in regiunile extracarpatice pe tot parcursul zilei, insa in Banat, Crisana, Transilvania si nordul Moldovei dupa-amiaza local se vor dezvolta furtuni severe, cu frecvente descarcari electrice si grindina de dimensiuni mici si medii, aceste manifestari ale vremii fiind obisnuite in momentul cand aerul tropical este dislocat de sosirea unui front rece. Cantitatile de apa nu vor fi foarte ridicate, valori de peste 20-30 de mm fiind posibile doar cu totul izolat. Pana atunci insa va fi foarte cald in aceste zone, cu maxime cuprinse in general intre 32 si 37 de grade. In sudul tarii in schimb, pe langa aerul tropical mai intens in altitudine decat in nord si cerul va fi senin, astfel incat in 90% din zonele de ses din Oltenia, Muntenia si Dobrogea va fi canicula extrema, cu temperaturi incadrate intre 36 si 40 de grade, in Lunca Dunarii putandu-se inregistra chiar si cateva temperaturi de 41 de grade Celsius! Din nou litoralul va fi cel mai ferit de canicula, dar nici aici aerul nu va fi prea respirabil in conditiile unei umezeli mai ridicate venite de pe Marea Neagra si a unor temperaturi cuprinse intre 32 si 34 de grade.
Vineri vremea se va raci in special in regiunile intracarpatice iar maximele termice vor fi cuprinse intre 28 si 32 de grade, dar aerul ceva mai rece va patrunde si in sud si est, unde cu toate ca va mai fi canicula, temperaturile nu vor urca spre valori la fel de extreme ca si joi, urmand sa fie situate in general in intervalul 32-36 de grade, doar cu totul izolat fiind posibila o valoare de 37 de grade in sud-vestul Olteniei. In special in cursul dupa-amiezii si serii se vor produce furtuni violente insotite de frecvente descarcari electrice in sudul Transilvaniei, Moldova si in zonele subcarpatice din sud. Pe alocuri vijeliile vor fi foarte periculoase, rafalele de vant putand depasi chiar si 100 de km/h. In restul tarii cerul se va mentine variabil, cateva averse de ploaie urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat.
In week-end ultimele materiale de analiza indica o revenire a caldurii puternice in Banat si Crisana, acestea fiind de astfel si zonele cele mai afectate de canicula pana acum in aceasta vara. Maximele termice la nivel national vor fi incadrate sambata intre 31 si 37 de grade, cel mai cald urmand sa fie in sudul Banatului iar cel mai racoare in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, in timp ce duminica temperaturile vor creste cu 1-2 grade in toate zonele tarii. Ploile vor disparea aproape complet din peisaj, conditii pentru cateva averse izolate fiind doar in nord-vestul tarii si la munte atat sambata cat si duminica.
Pe litoral in week-end vremea va fi frumoasa, cu un cer mai mult senin, iar temperaturile vor fi cuprinse intre 29 si 32 de grade, in timp ce in apa marii vor fi temperaturi situate in jurul valorii de 25 de grade Celsius.