În acest sfârșit de săptămână căldura extremă care a fost prezentă în sudul țării în ultimele zile va cunoaște o ușoară ameliorare, iar temporar vor exista și intervale cu instabilitate atmosferica. Dinspre nord-vestul țării vineri va intra un front atmosferic rece, acesta fiind asociat unei vaste depresiuni centrate în nordul Peninsulei Scandinave. Se vor produce furtuni intense însoțite de frecvente descărcări electrice în aproape toate regiunile României, singura zona ceva mai ferita din acest punct de vedere urmând sa fie Dobrogea.
Vezi vremea în acest weekend.
Vineri dupa-amiaza si seara vremea se va raci accentuat in special in regiunile intracarpatice, unde va ploua in aversa pe arii relativ extinse mai ales in prima parte a zilei, cele mai periculoase fenomene meteo urmand sa fie vijeliile, acestea formandu-se la contrastul a doua mase de aer cu proprietati diferite. Nu este exclusa nici grindina de dimensiuni mici si medii, iar cantitatile de apa pot depasi izolat 20-30 de mm. In vestul tarii totusi frontul va ajunge in noaptea de joi spre vineri, astfel incat pe parcursul zilei de vineri aici se vor semnala averse doar cu totul izolat.
Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 23 si 27 de grade in Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, in timp ce in extremitatea nordica a Moldovei vor fi valori termice chiar usor mai scazute fata de cele normale pentru aceasta data, respectiv 19-21 de grade Celsius. In sudul si estul tarii racirea nu va fi la fel de accentuata ca in nord, insa fata de ziua de joi cand in Lunca Dunarii s-au atins temperaturi situate in jurul valorii de 40 de grade, cele 33-36 de grade asteptate a se inregistra vor reprezenta o bine-meritata gura de oxigen. Si in aceste zone vor fi manifestari de instabilitate severa a vremii, cu precadere dupa orele dupa-amiezii urmand sa se formeze nori convectivi cu o mare extindere pe verticala din care vor cadea averse puternice de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice.
Pe litoral vineri vremea va fi frumoasa, cu un cer mai mult senin, iar temperaturile vor fi cuprinse intre 31 si 33 de grade, aici urmand sa fie mai cald decat vineri (fata de celelalte regiuni ale tarii unde se va raci) datorita reorientarii vantului dinspre vest, in aceste conditii briza marii (pe componenta estica) nemaiputand sa racoreasca aerul. Apa mării va fi extrem de calda, cu temperaturi de 25-26 de grade in sudul litoralului si 27-28 de grade in nord! Spre seara si aici vor fi conditii pentru averse de ploaie insotite de descarcari electrice, insa fenomenele vor avea o intensitate mult mai scazuta decat in celelalte regiuni ale tarii.
Sambata vremea se va ameliora ca aspect in toate regiunile tarii iar temperaturile vor continua sa scada usor in sud si est, in timp ce in Transilvania, Banat si Crisana acestea vor marca o usoara crestere, pe fondul avansului unei noi mase de aer tropical dinspre sud-vest, care insa pentru moment nu se anunta nici pe departe atat de fierbinte ca si precedenta. Cerul va fi senin peste tot, cu exceptia zonelor montane unde dupa-amiaza vor fi cateva innorari si averse slabe de ploaie, cu totul izolat.
Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 28 si 33 de grade la nivelul intregii tari, cu exceptia nordului Moldovei unde inca va mai ramane cantonat un aer usor mai rece, aici fiind asteptate temperaturi situate in jurul valorii de 25 de grade Celsius. De mentionat faptul ca aceste temperaturi sunt apropiate de normalul climatologic al periodei, acest lucru intamplandu-se mult prea rar in luna iulie a anului 2015, cele mai multe zile avand abateri pozitive importante.
Pe litoral sambata vremea va fi frumoasa, cu un cer mai mult senin. Temperaturile vor scadea cu 3-4 grade fata de ziua de joi si vor fi cuprinse in general intre 28 si 30 de grade. Si apa marii se va raci usor, atat datorita schimbarii curentilor marini dinspre nord spre sud, cat si din cauza unei agitatii sporite a marii care va duce la amestecarea apelor mai reci din adancime cu cele mai calde de la suprafata, pe fondul unui vant cu intensificari temporare la tare.
Duminica vremea se va incalzi usor in toata tara, maximele putand ajunge la 34-36 de grade in Banat si in sud-vestul Olteniei, nefiind exclusa chiar si o temperatura de 37 de grade cu totul izolat. Disconfortul termic va fi din nou pronuntat in aceste zone, insa spre seara o unda frontala asociata unui talveg depresionar de suprafata format in zona Marii Adriatice va patrunde prin sudul Banatului, in sud-vestul tarii fiind asteptate furtuni severe cu frecvente descarcari electrice, intensificari puternice ale vantului si grindina de dimensiuni mici si medii, iar cantitatile de apa pot ajunge local la 10-15 mm si izolat la 20-30 de mm. In Transilvania, Moldova, Muntenia si Dobrogea vremea va ramane frumoasa pe tot parcursul zilei iar temperaturile vor fi cu 1-2 grade mai scazute ca in Banat si Oltenia, dar pot atinge totusi pragul de 35 de grade in special in sudul Transilvaniei si al Munteniei.
Temperaturile maxime pentru dupa-amiaza zilei de duminica, o noua advectie de aer tropical provenit din nordul Africii va intra in tara noastra dinspre sud-vest.
Pe litoral vremea duminica se va mentine frumoasa, iar temperaturile vor fi aproape identice cu cele de sambata (in jur de 29 de grade), singura diferenta fiind atenuarea intensificarilor vantului. In concluzie, o vreme numai buna pentru iesiri de week-end pe litoral! Apa marii de asemenea va fi perfecta pentru scaldat: 24-25 de grade Celsius la tarm.
Muntele va fi iarasi o alegere buna pentru a scapa de aglomeratia din orase in acest week-end, singura zi in care vremea va fi instabila fiind vineri, in rest sansele pentru averse de ploaie urmand sa fie aproape nule. Temperaturile vor fi placute de asemenea, cu valori cuprinse intre 23-25 de grade la altitudinea de 1000 de metri si in jur de 17-18 grade la 1500 de metri.