Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 14 – 20 septembrie

Cu toate că pare destul de greu de crezut, canicula s-ar putea întoarce pe teritoriul României în următoarele zile! „Vinovatul” pentru o asemenea răsturnare de situație va fi un ciclon puternic ce se va dezvolta în largul Oceanului Atlantic, care va advecta un aer încins dinspre nordul Africii spre sudul Europei. Precipitațiile vor fi aproape inexistente, posibilitatea apariției unor ploi izolate întrevăzându-se abia spre finalul săptămânii, în vestul țării. Așadar, după ce până acum toamna a dat târcoale României în doua rânduri, se pare că aceasta încă nu se va instala definitiv.

Luni vremea va intra intr-un proces de incalzire cu precadere in regiunile vestice ale tarii, insa si in celelalte regiuni se va incalzi usor, cu pana la 2-3 grade fata de ziua de duminica. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, cu toate ca dimineata in depresiuni si pe vai probabilitatea de aparitie a cetii va fi ridicata, aceasta putand sa persiste, izolat, pana spre orele pranzului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 26-29 de grade in Banat si Crisana (o valoare de 30 de grade nefiind total exclusa in sudul Banatului), 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori in dealurile subcarpatice si cele mai ridicate in sud-vestul Olteniei), cel mai frig urmand sa fie in Moldova, unde va persista un aer usor mai rece pe partea posterioara a anticiclonului est-european (20-23 de grade Celsius).

Marti vremea va continua sa se incalzeasca usor in toata tara iar cerul va fi mai mult senin pe tot parcursul zilei. Din nou dimineata ceata isi va putea face aparitia in zonele depresionare si in sudul tarii, unde in primele ore ale zilei va fi destul de racoare (5-7 grade). Aceste temperaturi matinale vor fi departe insa de valorile extrem de scazute inregistrate acolo in ultimele zile, cand la Miercurea-Ciuc chiar s-a coborat sub pragul inghetului (-1 grad). O cauza importanta pentru dezvoltarea cetii in sudul tarii va fi atmosfera foarte incarcata de umiditate, avand in vedere faptul ca ciclonul care a afectat Romania in ultimele zile a adus cantitati extrem de importante de apa (peste 90 de mm la Giurgiu). Maximele termice vor fi situate in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania (cu cele mai scazute valori in depresiunile din estul regiunii si cele mai ridicate in sud-vest), 27-31 de grade in Banat, Crisana si Maramures (o temperatura de 32 de grade fiind posibila in sudul extrem al Banatului), 24-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, Moldova fiind regiunea in care temperaturile maxime vor fi cele mai uniforme (24-26 de grade Celsius).

Miercuri procesul de incalzire a vremii va continua la nivelul intregii tari, in conditii unei nebulozitati minime, cativa nori izolati avand sansa sa se dezvolte dupa-amiaza doar deasupra muntilor, insa precipitatiile vor lipsi cu desavarsire. Dimineata se va mai putea forma ceata in zonele depresionare, dar pe arii mai restranse fata de precedentele 2-3 zile. Temperaturile vor fi cuprinse in general intre 26 si 31 de grade in Transilvania si Maramures, 30-33 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, cea mai „rece” regiune ramanand din nou Moldova, unde la pranz sunt asteptate valori termice maxime de pana la 25-27 de grade Celsius. Vantul se va intensifica in special in vestul tarii si in Moldova (50-60 de km/h la rafala) datorita gradientului baric intens, tara noastra urmand sa fie situata in „zona tampon” dintre anticiclonul est-european si ciclonul puternic din vestul continentului.

Joi incalzirea continua din zilele anterioare va fi aproape de punctul maxim, in vestul tarii temperaturile putand chiar sa atinga pragul caniculei, de 35 de grade Celsius! Vremea se va mentine in continuare frumoasa la nivelul intregii tari, cu un cer mai mult senin, cateva innorari temporare putand sa apara doar la munte in cursul dupa-amiezii, insa fara sanse de precipitatii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 28 si 33 de grade in Transilvania si Maramures, 32-35 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si intre 25-28 de grade Celsius in Moldova. Vantul va fi din nou foarte activ in special dupa-amiaza in vestul tarii si in Moldova, rafalele putand sa depaseasca izolat 50 de km/h.

Vineri va fi atins apogeul acestui val tropical neobisnuit de intens pentru decada a doua a lunii septembrie, in vestul tarii local temperaturile urmand sa atinga si chiar sa depaseasca usor valoarea de 35 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat pentru cateva ore in cursul dupa-amiezii, chiar daca nu la acelasi nivel cu ce s-a resimtit la puseurile caniculare din lunile iulie si august; indicele de disconfort temperatura-umezeala (ITU) poate sa atinga si chiar sa depaseasca local valoarea de 80 de unitati, doar vantul (care va sufla din nou cu intensificari temporare la tare), urmand sa mai atenueze senzatia de disconfort. Maximele termice vor fi cuprinse intre 29 si 34 de grade in Transilvania si Maramures, 33-36 de grade in Banat si Crisana (o valoare de pana la 37 de grade fiind posibila in sudul Banatului!), 26-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, iar in Moldova temperaturile maxime asteptate la pranz vor fi situate in general intre 26 si 29 de grade Celsius.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra pe parcursul zilei de vineri. Vestul Romaniei se va afla din nou in centrul advectiei de aer cald de provenienta sahariana, cum s-a intamplat de altfel si in cazul precedentelor doua valuri caniculare! Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra pe parcursul zilei de vineri. Vestul Romaniei se va afla din nou in centrul advectiei de aer cald de provenienta sahariana, cum s-a intamplat de altfel si in cazul precedentelor doua valuri caniculare! Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica o racire a vremii, chiar daca unele unele dintre ele pastreaza temperaturile ridicate si pentru ziua de sambata. Instabilitatea atmosferica se va accentua treptat incepand cu vestul tarii, insa volatilitatea deplasarii centrilor barici la nivelul continentului fac aproape imposibila pronuntarea unui „verdict” in ceea ce priveste evolutia vremii de la finalul saptamanii, fiind la un interval viitor de timp foarte indepartat, pentru moment putandu-se face doar previziuni orientative. Detalii precise referitoare la desfasurarea vremii din week-end le vom publica in analiza meteo de la finalul saptamanii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.