Cum va fi vremea în România în săptămâna 21 – 27 septembrie

In următorul interval de timp nu ne vom mai afla sub influența unor valuri tropicale extreme, cum s-a întâmplat în ultimele zile când temperatura a urcat până la 39 de grade în vestul țării, însă vremea va rămâne în continuare mai caldă față de normalul climatologic al ultimei decade a lunii septembrie. Precipitațiile se vor semnala cu precădere în a doua parte a săptămânii și vor fi în general sub formă de aversă, aceste manifestări ale vremii putând deveni severe pe parcursul zilelor de joi și vineri.

Luni vremea se va raci in toata tara in comparatie cu ziua de duminica, un front rece traversand Romania de la vest la est in cursul noptii de duminica spre luni. Cerul va fi mai mult noros iar dupa-amiaza mai sunt posibile unele averse locale in special in zonele montane si subcarpatice din sudul tarii, insa precipitatiile vor fi in restrangere semnificativa iar cantitatile de apa nu vor fi importante. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana la 17-22 de grade in Transilvania si Maramures, 20-23 de grade in Banat si Crisana, 19-22 de grade in Moldova (cu valori usor mai ridicate in sudul regiunii), in timp ce in Oltenia, Muntenia si Dobrogea se va mentine un aer ceva mai cald, aici temperaturile fiind asteptate sa urce pana la 25-28 de grade Celsius.

Marti vremea va intra intr-un proces de incalzire in special in regiunile intracarpatice si in vestul tarii, unde cerul se va degaja aproape complet de nori. Cateva averse de ploaie mai sunt posibile dupa-amiaza cu totul izolat deasupra masivelor montane, in restul tarii sansele de precipiitatii fiind aproape nule. Maximele termice se vor situa in general intre 22 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 23-27 de grade in Banat si Crisana, 24-28 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, in timp ce Moldova va avea la pranz temperaturi maxime cuprinse intre 22 si 25 de grade Celsius.

Miercuri vremea va continua sa se incalzeasca usor in toata tara, de aceasta data advectia aerului cald facandu-se dinspre Turcia, dar in trecerea peste apele Marii Negre se va mai raci usor, astfel incat la ajungerea pe teritoriul tarii noastre nu vor fi zone cu temperaturi mai ridicate de 30-31 de grade. Odata cu reorientarea circulatiei dinspre sud-est, un aer umed va fi de asemenea advectat de pe Marea Neagra, in consecinta estul tarii va avea parte miercuri de averse de ploaie locale insotite de descarcari electrice. In restul tarii cerul se va mentine mai mult senin iar temperaturile vor urca pana la 25-29 de grade in Transilvania si Maramures, 26-30 de grade in Banat si Crisana, 26-29 de grade in Moldova si 27-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Joi vremea va deveni in general instabila in special in centrul si in estul tarii, unde pe arii relativ extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Pe alocuri furtunile pot deveni severe, cu intensificari puternice ale vantului si grindina, iar cantitatile de apa vor depasi izolat 15-20 de mm. In sudul si in vestul tarii vremea se va mentine in general frumoasa, aici ploile urmand sa se semnaleze doar izolat in regiunile deluroase si montane. Maximele termice vor urca pana la 25-29 de grade in Transilvania si Maramures, 26-30 de grade in Banat si Crisana, 27-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 26-29 de grade in Moldova.

Cantitati de apa estimate a se acumula pana vineri dimineata. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Cantitati de apa estimate a se acumula pana vineri dimineata. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Vineri instabilitatea atmosferica va fi accentuata in aproape toata tara, singura zona unde cerul se va mentine mai mult senin urmand sa fie sud-estul. Pe arii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si de intensificari temporare ale vantului, iar izolat va cadea grindina de dimensiuni mici si medii. Cantitatile de apa vor depasi local 15-20 de mm si izolat chiar si 30 de mm, in zonele montane nefiind excluse chiar si cantitati de 40-50 de mm! Temperaturile maxime se vor situa la pranz in jurul valorilor de 25-29 de grade in Transilvania si Maramures, 27-30 de grade in Banat si Crisana, 25-29 de grade in Moldova, cel mai cald urmand sa fie in sudul tarii, unde sunt asteptate valori termice de pana la 27-31 de grade, o valoare izolata de 32 de grade Celsius nefiind exlusa a se inregistra in Lunca Dunarii.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica o continuare a instabilitatii vremii in special in regiunile intracarpatice, pe fondul unei usoare scaderi a temperaturilor. Insa mai multe detalii referitoare la evolutia vremii din week-end le vom publica, desigur, in analiza meteo de la finalul saptamanii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.