Urmatoarele zile se vor caracteriza printr-o vreme tipica de octombrie in Romania, cu ploi pe arii extinse in special in prima parte a saptamanii in jumatatea vestica a tarii si temperaturi situate in jurul valorii de 15 grade Celsius, apropiate de normalul climatologic al perioadei. Doar in sudul tarii luni si marti vor fi abateri termice pozitive, in conditiile in care maximele termice pot sa treaca usor de 20 de grade.
Luni vremea va fi in general inchisa si se vor semnala ploi pe arii extinse in vestul, sud-vestul, centrul si nord-estul tarii. Aceste ploi vor fi asociate unui sistem frontal rece, care va scadea temperaturile in zonele mai-sus amintite, cu exceptia sudului tarii (care se va afla in sectorul cald al depresiunii) unde vor fi posibile si maxime de peste 20 de grade. Cantitatile de apa pot depasi local 10-15 mm si cu totul izolat 25-30 de mm, cu precadere in nordul Olteniei, unde precipitatiile se vor intensifica si pe fond orografic, in conditiile in care circulatia maselor de aer se va face preponderent pe o componenta sudica. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 13 si 18 grade in Transilvania, 12-16 grade in Banat si Crisana, 18-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cateva valori izolate de 23 de grade posibile in Lunca Dunarii) si 14-19 grade in Moldova, cu cele mai scazute temperaturi in nordul regiunii si cele mai ridicate in sud.
Marti vremea se va mentine inchisa in vestul, centrul, sud-vestul si nord-estul tarii, unde va continua sa ploua pe aproape intreg parcursul zilei iar cantitatile de apa mai pot depasi local 10 mm si izolat 20 de mm. Spre seara unele ploi slabe vor ajunge si in sud si sud-est, insa in aceste zone se pot semnala si cateva averse insotite de descarcari electrice, avand in vedere faptul ca parametri convectivi, desi modesti, vor putea sustine dezvoltarea norilor cumulonimbus. Centrul si vestul tarii vor avea parte de temperaturi situate in jurul normelor climatologice ale perioadei, in timp ce sudul se va mentine sub abateri termice pozitive de pana la 5 grade Celsius. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 10 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 11-14 grade in Banat si Crisana, 14-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori in Subcarpatii Getici si cele mai ridicate in Lunca Dunarii, unde izolat se pot inregistra si 22 de grade), in timp ce in Moldova temperaturile la pranz vor fi cuprinse in general intre 11 si 15 grade Celsius.
Miercuri va continua sa ploua in special in prima parte a zilei in jumatatea estica a tarii iar cantitatile de apa mai pot atinge izolat 10-15 mm, in restul tarii vremea urmand sa se amelioreze considerabil ca aspect, cateva averse slabe de ploaie mai fiind posibile in cursul dupa-amiezii cu precadere in Transilvania si la munte. Sub aspect termic vremea se va raci considerabil in urma trecerii frontului in special in sudul tarii, unde temperaraturile vor reveni la valori apropiate de normalul climatologic al ultimei decade a lunii octombrie. In urma umiditatii ridicate lasate de ploile din precedentele doua zile, in cursul diminetii se va putea forma ceata pe vai si in depresiuni, aceasta putand sa persiste izolat pana spre orele pranzului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 9-12 grade in Banat si Crisana (regiuni in care valorile termice vor fi chiar mai scazute cu 2-3 grade fata de media climatologica a perioadei), 13-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.
Joi vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil, doar ceata in prima parte a zilei putand da anumite batai de cap in special in zonele depresionare. Cu toate acestea, sudul extrem al Romaniei ar putea fi vizitat spre seara de periferia nordica a unui sistem depresionar centrat in sudul Greciei, care va aduce ploi locale in sudul Olteniei si al Munteniei si cu totul izolat in Banat. Cat de mult vor patrunde aceste ploi in interiorul tarii va depinde de extinderea anticiclonului azoric, care pentru moment se pare ca va impinge depresiunea inspre teritoriul Turciei, insa daca se vor produce schimbari majore in modelarile numerice curente vom reveni cu detalii pe parcursul urmatoarelor zile. Maximele termice la pranz se vor situa in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu cele mai scazute valori in Subcarpatii Getici si cele mai ridicate in Lunca Dunarii), in vreme ce Moldova va avea parte de temperaturi maxime cuprinse in general intre 10 si 14 grade Celsius.
Vineri vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cateva innorari putand sa persiste in sudul Romaniei, insa sansele pentru precipitatii vor fi destul de reduse. Pe vai si in depresiuni se va forma ceata in prima parte a zilei, fenomen totusi specific lunilor de toamna. Datorita degajarii cerului de nori si a insolatiei temperaturile vor creste usor in toata tara si vor fi incadrate in general intre 11 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 13-16 grade in Banat si Crisana, 14-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-16 grade in Moldova.
In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica o continuare a vremii frumoase in majoritatea zonelor tarii, cu toate ca un aer ceva mai rece va fi advectat dinspre cercul polar via Scandinavia iar temperaturile vor scadea in medie cu 2-3 grade. Ploile insa vor fi putine, singurele zone unde acestea isi pot face aparitia urmand sa fie Muntenia, Dobrogea si Moldova, care pentru moment se pare ca se vor afla la marginea altui ciclon, situat insa departe de tara noastra, in largul coastelor sudice ale Turciei.
Configuratia barica ne va fi prielnica in ultima decada a lunii octombrie, blocajele anticiclonale din nordul Europei mentinand sistemele depresionare departe de tara noastra, de asemenea si cu ajutorul anticiclonului azoric. Cu toate acestea insa, de-a lungul timpului putem gasi ani analogi cu 2015 in care temperaturile din luna octombrie au fost mai ridicate fata de normalul climatologic, iar luna noiembrie a sosit cu temperaturi foarte scazute si chiar ninsori consistente in zonele joase. Nu este o certitudine ca acest lucru se va intampla si in luna care urmeaza, dar semnalele exista in aceasta privinta si nu pot fi ignorate.