Cum va fi vremea în România în săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie

Ultimele zile ale lunii octombrie vor aduce in tara noastra o vreme in general frumoasa si normala din punct de vedere termic, estul Europei aflandu-se sub influenta unui maxim baric (anticiclonul est-european). Singurul fenomen notabil va fi ceata, care se va forma in primele ore ale diminetii pe vai si in depresiuni, aceasta putand fi asociata izolat si cu chiciura.

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara, doar in jumatatea nordica a tarii extremitatea sudica a unei unde depresionare foarte slab dezvoltata va aduce cateva innorari, insa sansele de ploaie vor fi aproape nule, cu totul izolat urmand sa se semnaleze burnita. In prima parte a zilei se va forma ceata in zonele joase din sud, vest si centru, aceasta putand sa persiste local pana spre orele pranzului. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 12-16 grade in Banat si Crisana, 14-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (acestea fiind valori usor mai ridicate fata de media climatologica a perioadei) si 11-15 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori in nordul regiunii si cele mai ridicate in sud. Dimineata se va forma si bruma in special in depresiunile din estul Transilvaniei, in conditiile in care temperaturile minime vor cobori pana spre -1…-2 grade in aceste zone. In nordul Moldovei vantul va prezenta unele intensificari la tare, cu rafale de pana la 60-70 de km/h, in conditiile unui gradient baric foarte strans – nordul Moldovei se va afla intr-o zona tampon intre doi centri barici, unul de presiune ridicata in centrul Europei si unul de presiune scazuta in Campia Rusa.

Marti in prima parte a zilei mai sunt posibile cateva innorari in jumatatea sudica a tarii, unde cu totul izolat va burnita. Dupa orele pranzului insa se va degaja cerul si acolo, iar temperaturile maxime vor urca pana la valori usor mai ridicate in comparatie cu media climatologica a periodei. Cu toate acestea, media termica a zilei se va incadra in normal, avand in vedere faptul ca minimele vor fi usor mai scazute. Izolat in zonele joase se mai poate forma ceata, vantul ceva mai activ impiedicand formarea acesteia pe areale mai extinse. La pranz temperaturile vor urca pana la 10-15 grade in Transilvania si Maramures, 13-17 grade in Banat si Crisana, 12-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-13 grade in Moldova.

Miercuri vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. Din nou in primele ore ale zilei se va forma ceata in zonele depresionare, care va mentine temperaturile la valori ceva mai scazute pana spre orele pranzului. Cu precadere la deal si la munte vremea va fi mai calda fata de normalul climatologic al ultimei decade a lunii octombrie, in zonele joase inversiunea termica de pe timpul noptii mentinand temperaturile aproape de pragul inghetului, si chiar sub acesta in special in depresiunile din estul Transilvaniei (unde minimele pot cobori pana la -3…-4 grade Celsius). La pranz temperaturile vor oscila intre 12 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 14-18 grade in Banat si Crisana, 13-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-15 grade in Moldova.

Joi vremea va fi frumoasa in aproape toata tara iar cerul va fi mai mult senin, exceptie urmand sa faca jumatatea vestica unde mai ales in prima parte a zilei vor fi prezente cateva innorari (nori de altitudine inalta – cirrostratus), insa sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule. Dimineata temperaturile minime vor cobori sub pragul inghetului cu precadere in depresiunile din estul Transilvaniei, unde se va forma bruma. De asemenea, ceata (specifica pentru aceasta perioada) se va forma in zonele joase si va scadea vizibilitatea izolat sub 50 de metri. Gradientul termic zi-noapte va fi ridicat, pe alocuri de peste 20 de grade Celsius (in special in depresiuni), fapt specific pentru perioadele cu regim anticiclonic. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 14-18 grade in Banat si Crisana, 12-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-14 grade in Moldova.

Vineri vremea va fi frumoasa in aproape toata tara iar cerul mai mult senin, cateva innorari temporare putand sa persiste in jumatatea sudica. Ceata va fi din nou o prezenta statornica in orele diminetii in zonele joase, insa aceasta se va risipi spre orele pranzului. Daca minimele termice din cursul diminetii mai pot cobori sub pragul inghetului in zonele depresionare, maximele zilei vor fi usor mai ridicate (cu 2-3 grade) relativ la media climatologica a ultimei decade a lunii octombrie si vor fi cuprinse in general intre 11 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 13-17 grade in Banat si Crisana, 11-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-13 grade in Moldova.

Centrul de presiune ridicata de la sfarsitul saptamanii ("H") va aduce o vreme frumoasa in aproape toata Europa (inclusiv in tara noastra), desi diminetile se vor mentine racoroase. Sursa: meteomodel.pl, modelGFS.

Centrul de presiune ridicata de la sfarsitul saptamanii („H”) va aduce o vreme frumoasa in aproape toata Europa (inclusiv in tara noastra), desi diminetile se vor mentine racoroase. Sursa: meteomodel.pl, modelGFS.

In week-end vremea se va mentine frumoasa in toata tara, insa este de asteptat o usoara racire in jumatatea estica, in conditiile in care va fi advectat un aer de origine polara dinspre nordul Europei, pe partea posterioara a anticiclonului est-europenan. In aceste conditii temperaturile vor fi usor mai scazute fata de media climatologica a perioadei, in special in nordul Moldovei, unde maximele termice nu vor mai trece de 5-7 grade Celsius, iar diminetile vor fi racoroase, cu ceata si chiciura in special in depresiunile din estul Transilvaniei, unde temperaturile minime pot cobori chiar si pana la -7 grade Celsius. Duminica sunt posibile cateva ploi izolate in sud-estul extrem al tarii, insa mai multe detalii referitoare la aceste aspecte le vom publica in analiza meteo de la finalul saptamanii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.