Vremea în România în săptămâna 2 – 8 noiembrie

Aceeași circulație de blocaj (regim anticiclonic) se va păstra în țara noastră și la începutul lunii noiembrie. Acest fapt se va traduce printr-o vreme frumoasă, cu un cer mai mult senin, dar cu dimineți reci și îngheț la sol pe alocuri, iar cu precădere în a doua parte a săptămânii va reintra în peisajul meteo și ceata. După-amiezele în schimb vor fi călduroase, cu soare din plin, temperaturile maxime urmând să fie mai ridicate în comparație cu media climatologica a perioadei. Acest regim anticiclonic se menține deja de 2 săptămâni în sud-estul Europei, părând a fi un „reglaj” al climei pentru perioada foarte umeda și instabila din luna septembrie și primele doua decade ale lunii octombrie.

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. Cativa nori cirrus vor braza cerul mai ales in estul tarii, acestia reprezentand „ramasitele” unui sistem depresionar centrat in nordul Europei. Acesti nori niciodata nu produc precipitatii, fiind foarte inalti (aproximativ 10.000 de metri), dar pot contribui la o frumusete aparte a apusurilor si rasariturilor de Soare. Ceata se poate instala in zonele depresionare in primele ore ale diminetii, insa se va rispi rapid, aerul fiind destul de uscat. Presiunea atmosferica se va mentine deosebit de ridicata (dupa ce sambata si duminica a atins valori record pentru ultimii ani: 1046 de milibari in nordul tarii), acest fapt urmand sa contribuie la o scadere accentuata a temperaturilor in prima parte a zilei – cand din nou se poate inregistra ger in depresiunile din estul Transilvaniei (duminica dimineata s-au inregistrat chiar si -11 grade la Miercurea-Ciuc), insa si in celelalte regiuni temperaturile minime vor fi foarte scazute, in jurul a -3…-6 grade Celsius, doar in zonele deluroase urmand sa fie pozitive. De altfel, inversiunile termice vor fi foarte accentuate, pe diferente de nivel de 200-300 de metri putand fi diferente de temperatura de pana la 15 grade Celsius! De asemenea, avand in vedere faptul ca aerul va fi foarte uscat, se vor inregistra si amplitudini termice foarte ridicate zi-noapte, de pana la 25 de grade pe vai si in depresiuni. La pranz in schimb maximele termice vor fi placute si vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade in Transilvania, 13-16 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 13-17 grade in Moldova.

Marti vremea se va incalzi usor in toate regiunile tarii, pe fondul unei advectii de aer mai cald (in special in altitudine) dinspre sud-vestul Europei. Aceasta incalzire se va resimti cu precadere in zonele deluroase, in timp ce in depresiuni diminetile vor fi in continuare reci, cu temperaturi de -7…-9 grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin pe intreg parcursul zilei, cu exceptia vestului unde ceata se poate forma in prima parte a zilei si poate fi asociata izolat si cu burnita slaba. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 11 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 13-18 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 14-18 grade in Moldova. In dealurile vestice maximele pot urca si pana la 20 de grade Celsius, dar aceste temperaturi se vor inregistra cu totul izolat.

Miercuri vremea se va mentine in general frumoasa in toata tara, insa ceata si nebulozitatea stratiforma (nori de altitudine joasa) se vor extinde in cursul diminetilor si in sudul si estul Romaniei, in timp ce in zonele de deal cerul va fi complet senin. In prima parte a zilei se va mai semnala bruma si inghet la sol cu precadere in depresiunile din estul Transilvaniei (unde minimele vor cobori pana la -5…7 grade Celsius), dar vremea se va incalzi rapid odata cu orele pranzului, cand temperaturile vor urca pana la 13-18 grade in Transilvania si Maramures, 15-19 grade in Banat si Crisana (din nou cu sanse sa se atinga valoarea de 20 de grade in zonele deluroase), 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-18 grade in Moldova.

Joi vremea va fi in continuare foarte calda pentru aceasta perioada a anului, insa ceata va acapara tot mai multe teritorii si va persista din ce in ce mai mult in sudul, centrul si estul tarii (doar zonele deluroase ramanand sub un cer mai mult senin), aceasta urmand sa fie asociata izolat si cu burnita. Diminetile vor fi racoroase si cu bruma in majoritatea zonelor joase, iar in depresiunile din estul Transilvaniei temperaturile mai pot cobori pana la -7 grade Celsius. La pranz maximele termice vor fi incadrate in general intre 13 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 14-18 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 13-18 grade in Moldova. O precizare aparte pentru zonele in care ceata va persista mai mult pe parcursul zilei: aici temperaturile nu vor urca atat de mult, urmand sa oscileze mai degraba in jurul valorii de 10 grade Celsius.

Precipitatiile estimate a se acumula pana sambata dimineata in Europa. Dupa cum se poate vedea pe harta de mai sus, sunt zero sanse de precipitatii in urmatoarele zile pe teritoriul Romaniei. Sursa: modellzentrale.de, model WRF.

Precipitatiile estimate a se acumula pana sambata dimineata in Europa. Dupa cum se poate vedea pe harta de mai sus, sunt zero sanse de precipitatii in urmatoarele zile pe teritoriul Romaniei. Sursa: modellzentrale.de, model WRF.

Vineri, pe masura ce circulatia aerului se va reorienta tot mai mult dinspre Marea Neagra, umiditatea va fi foarte crescuta in straturile inferioare ale troposferei, astfel incat ceata se va forma pe arii extinse in sudul, centrul si estul tarii, doar local in vest, si poate persista pe alocuri pe intreg parcursul zilei. La deal si la munte in schimb cerul va fi senin iar temperaturile vor fi mult mai ridicate relativ la media climatologica a primei decade a lunii noiembrie. Dimineata se mai pot inregistra temperaturi de pana la -5 grade in depresiunile din estul Transilvaniei, aceste valori insa fiind normale pentru aceasta data. La pranz maximele termice vor urca pana la 10-15 grade in Transilvania si Maramures, 12-15 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 11-15 grade in Moldova. Totusi, in zonele ghinioniste unde ceata va persista pe tot parcursul zilei temperaturile vor fi din nou „modeste”, in jurul a 8-10 grade Celsius. Am folosit ghilimele deorece acestea sunt temperaturi normale pentru prima decada a lunii noiembrie.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica o mentinere a aceluiasi tipar al vremii in toate regiunile: dimineata racoare si ceata pe arii extinse, la pranz cald, fara sanse de precipitatii cu exceptia unor burnite izolate din ceata, in special in jumatatea estica a tarii. Deși amplitudinile termice mari nu vor fi foarte prietenoase cu vestimentația, dimineața fiind foarte frig iar după-amiaza foarte cald, vremea ne va da un regim anormal de stabil pentru luna noiembrie în schimbul acestui mic inconvenient.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.