Cum va fi vremea in Romania in saptamana 7 – 13 decembrie

Configuratia sinoptica in urmatoarele zile pe teritoriul tarii noastre va fi marcata de prezenta unei vaste arii anticiclonice peste intreg sudul si estul Europei, din Peninsula Iberica pana in sudul Rusiei europene, depresiunile de origine atlantica urmand sa se mentina departe de Romania. Aceasta circulatie de blocaj „cald” va aduce o vreme in general inchisa in zonele joase, datorita norilor stratiformi si a cetii, in timp ce la deal si la munte cerul va fi variabil spre mai mult senin. Se vor forma inversiuni termice pronuntate inclusiv pe timpul zilei in conditii de nebulozitate stratiforma, iar temperaturile se vor situa doar usor peste mediile climatologice ale perioadei.

Luni vremea va fi in general inchisa in special in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures, unde ceata si norii josi vor persista pe intreg parcursul zilei, urmand sa se semnaleze local si burnita sau chiar ninsoare grauntoasa. In sudul si estul tarii cerul se va mai degaja de nori, spre deosebire de ziua precedenta, cand si aici nebulozitatea a fost ridicata. In conditiile unui cer acoperit, temperaturile maxime vor ramane modeste; in comparatie cu potentialul de crestere pe care l-ar putea avea in conditiile unei advectii de aer cald tropical in straturile medii ale troposferei si un cer senin, acestea vor fi mai scazute cu pana la 10 grade Celsius. La deal si la munte vremea va fi in general frumoasa si mult mai calda fata de normalul termic al inceputului lunii decembrie; doar la altitudini de peste 2000 de metri temperaturile vor ramane negative. Maximele termice se vor incadra in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 11-15 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.

Marti ceata va persista in regiunile intracarpatice si in vestul Romaniei, unde vor fi conditii pentru depunere de chiciura (in special dimineata) si burnita slaba (pe timpul zilei). In sud si est cerul va ramane variabil, dar se va innora spre seara, fara sanse pentru precipitatii insa. Cele mai ridicate temperaturi se vor inregistra in zonele deluroase din sudul si estul Romaniei, iar cele mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei, unde ceata va ramane cantonata pe intreg parcursul zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse la pranz in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-9 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

Miercuri cerul va fi mai mult noros in intreaga tara, iar in zonele joase se vor mentine conditiile pentru formarea cetii, care va fi asociata izolat si cu burnita si depunere de chiciura, pe alocuri vizibilitatea urmand sa scada sub 50 de metri. Centrele depresionare vor ramane in continuare foarte departe de tara noastra, Romania urmand sa cunoasca o stabilitate atmosferica intinsa pe parcursul a mai multor zile, fapt destul de atipic pentru luna decembrie – o luna in general activa si dinamica in aceasta parte a Europei. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-9 grade in Banat si Crisana, 4-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (regiuni unde se va raci fata de ziua precedenta) si 3-8 grade in Moldova.

Configuratia barica pentru ziua de miercuri: anticiclonul azoric pe pozitii in sudul, centrul si estul continentului, in timp ce nord-vestul acestuia va fi ravasit de cicloane atlantice violente. Tara noastra va ramane astfel intr-o zona de calm atmosferic. Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

Configuratia barica pentru ziua de miercuri: anticiclonul azoric pe pozitii in sudul, centrul si estul continentului, in timp ce nord-vestul acestuia va fi ravasit de cicloane atlantice violente. Tara noastra va ramane astfel intr-o zona de calm atmosferic. Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

Joi, maximul baric prezent in sud-estul Europei va incepe sa se umple treptat cu un aer mai rece, fapt datorat atat incetarii advectiei de aer cald dinspre nordul Africii cat si a racirii radiative nocturne. In consecinta, valorile termice vor fi in usoara scadere in majoritatea regiunilor tarii, urmand sa se situeze la cote apropiate de normalul climatologic al perioadei. Ceata va mai persista in zonele joase, unde va fi asociata din nou cu burnita slaba, in timp ce la deal si la munte, in special in vestul tarii, cerul va fi mai mult senin. Temperaturile maxime vor urca pana la 1-6 grade in Transilvania si Maramures, 4-8 grade in Banat si Crisana, 3-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate pe litoral) si 2-6 grade in Moldova.

Vineri procesul de racire usoara a vremii va continua, iar ceata va ramane un impediment serios mai ales pentru soferi in zonele de campie din toata tara. La deal si la munte cerul se va degaja complet de nori, in aceste zone temperaturile ramanand inca mai ridicate in comparatie cu mediile climatologice ale perioadei. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 3-7 grade in Banat si Crisana, 2-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu valori usor mai ridicate pe litoral) si 1-5 grade in Moldova.

Sambata se va mentine acelasi tipar al vremii pe intreg teritoriul tarii noastre ca in precedentele zile: ceata persistenta in special in regiunile intracarpatice, dar local si in zonele de campie din sudul si estul Romaniei, in timp ce la munte cerul va ramane mai mult senin. Valorile termice maxime vor urca pana la -1…+4 grade in Transilvania si Maramures, 2-5 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova.

Duminica o foarte slaba unda depresionara ar putea aduce primele precipitatii mixte ale saptamanii in jumatatea nordica a tarii, in timp ce in sud se va incalzi usor, in conditiile in care ceata va incepe sa se risipeasca – pe masura ce se va produce o intensificare a circulatiei aerului in nivelele joase ale troposferei. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 2-6 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.