Primele zile ale săptămânii vor aduce pe teritoriul țării noastre o vreme autentică de iarnă, cu temperaturi foarte scăzute, ninsori în majoritatea regiunilor și vânt puternic ce va accentua senzația de frig. In Oltenia și în sudul Munteniei va viscoli și se va depune un strat consistent de zăpadă, iar vântul puternic va crea troiene de peste 1 metru înălțime în câmp deschis. Cu toate acestea, după ziua de marți vremea va începe sa se încălzească (în special la deal și la munte în prima faza), iar ninsorile se vor transforma treptat în ploi, care la început vor depune polei mai ales în zona Luncii Dunării, însă mai apoi temperaturile se vor pozitiva iar stratul de zăpadă proaspăt depus se va topi accentuat. Unele precipitații mixte se vor mai semnala și în vestul și centrul țării în a doua parte a săptămânii, însă fără depunere de strat la altitudini mai mici de 500 de metri.
Luni vremea va fi deosebit de rece in toata tara, cu temperaturi ce pot ajunge in cursul diminetii pana la valori de -15…-20 de grade in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei. In sudul Romaniei va ninge viscolit, gratie unui ciclon cu deplasare rapida ce va traversa tara de la vest la est. Stratul de zapada nou-depus va fi local de 10-15 centimetri, izolat chiar 20 de centimetri, in special in Oltenia. La Bucuresti va ninge de asemenea si se asteapta depunerea unui strat de zapada in jur de 10-15 cm. Vantul puternic va accentua senzatia de frig mai ales in prima parte a zilei, cand indicele de racire (temperatura resimtita de corpul uman) poate atinge valori de pana la -25…-30 de grade Celsius in sudul tarii. Cateva ninsori temporare se vor semnala si in celelalte regiuni, cu exceptia vestului si nordului extrem al Romaniei, insa acestea vor fi slabe cantitativ. Temperaturile maxime, desi usor mai ridicate fata de ziua precedenta (cand a fost ger pe tot parcursul zilei in majoritatea regiunilor extracarpatice) vor ramane in continuare considerabil mai scazute in comparatie cu media climatologica a perioadei. In Transilvania si Maramures maximele termice se vor situa in general intre -7 si -2 grade, in Banat si Crisana -4…0 grade, in Oltenia, Muntenia si Dobrogea -10…-5 grade (cu valori usor mai ridicate in sudul litoralului), iar in Moldova -12…-7 grade, cu cele mai scazute valori in nordul regiunii si cele mai ridicate in sud.
Marti vremea va continua sa fie in general inchisa in toata tara, dar se va incalzi usor in a doua parte a zilei. Pana spre orele pranzului va mai ninge in Oltenia, Muntenia si sudul Moldovei, local si in Transilvania, insa vantul va slabi in intensitate, cu exceptia litoralului unde va continua sa sufle tare. Stratul de zapada nou-depus va fi local de 5-10 centimetri, izolat 15 centimetri in zonele deluroase din Muntenia. In Dobrogea precipitatiile vor fi mixte iar pe litoral vor predomina ploile. Dimineata temperaturile mai pot cobori sub pragul gerului in Oltenia, estul Transilvaniei si nordul Moldovei, unde se vor inregistra minime cuprinse intre -15 si -10 grade Celsius. La pranz temperaturile maxime vor urca pana spre -4…2 grade in Transilvania si Maramures, -2…2 grade in Banat si Crisana, -4…2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -3…2 grade in Moldova.
Miercuri procesul de incalzire a vremii va continua, iar in zonele de deal si de munte incalzirea va fi deosebit de accentuata. Raspunzator pentru aceasta crestere brusca a temperaturilor va fi un ciclon care se va dezvolta in bazinul central al Marii Mediterane, iar teritoriul Romaniei se va afla in sectorul cald al acestuia. Astfel, intregul aer polar-continental cantonat in Romania in ultima saptamana va fi complet spulberat miercuri. In prima parte a zilei va mai ninge in nordul Olteniei, insa mai apoi precipitatiile vor fi sub forma lichida in toata tara. In Lunca Dunarii, datorita mentinerii unui aer usor mai rece in straturile inferioare ale troposferei, cu temperaturi usor negative la sol dar pozitive in altitudine, se vor crea conditii pentru semnalarea fenomenului de ploaie inghetata, care va depune polei pe arii extinse, acest fenomen urmand sa se semnaleze in mod izolat si in nordul Moldovei (unde si vantul va sufla cu putere). Cantitatile de apa vor fi mai insemnate in jumatatea vestica a tarii si pot ajunge local pana la 15-20 de mm, izolat chiar 30 de mm la munte. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 0 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 2-6 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrgea (cu valori considerabil mai ridicate pe litoral, de pana la 10 grade) si 0-4 grade Celsius in Moldova.
Joi vremea va continua sa se incalzeasca in sudul si in estul tarii, unde inversiunea termica mentinuta pe parcursul zilei de joi se va destrama, in timp ce in jumatatea vestica se va raci usor (mai ales in zonele montane), in conditiile in care dinspre vestul Europei va patrunde un aer arctic de origine oceanica. Astfel, in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures precipitatiile vor incepe sa se transforme treptat din ploi in lapovite si ninsori, cu precadere in a doua parte a zilei, iar cantitatile de apa mai pot ajunge izolat pana la 15-20 de mm. In regiunile extracarpatice va ploua slab iar vantul va sufla cu putere, rafalele putand atinge viteze de 60-80 de km/h. Dimineata va fi cu mult mai cald in toate regiunile tarii fata de zilele precedente, astfel incat minimele termice abia vor mai cobori pana la -4…-2 grade in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei. Maximele termice se vor situa in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 1-5 grade in Banat si Crisana, 2-6 grade in Oltenia, 5-10 grade in Muntenia, 11-14 grade in Dobrogea si 3-8 grade in Moldova. De notat faptul ca intr-un interval de numai 3-4 zile tara noastra va fi trecut de la anomalii negative de temperatura de 6-10 grade la anomalii pozitive de 4-6 grade, gratie reactivarii ciclogenezei in nordul Oceanului Atlantic fiind advectate mase de aer cald dinspre nordul Africii pe partea anterioara a depresiunilor ajunse in vestul Europei.
Vineri vremea se va ameliora ca aspect in majoritatea regiunilor tarii, doar in Transilvania si in Maramures urmand sa se mai semnaleze unele precipitatii mixte slabe, cu precadere in prima parte a zilei. Tot in aceste regiuni vantul va sufla tare, cu viteze de pana la 50-60 de km/h, iar la munte va viscoli zapada depusa, in special pe crestele mai inalte. Odata cu lasarea intunericului dinspre Ungaria va mai patrunde o unda frontala care va aduce precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare in Banat si in Crisana. In muntii Banatului si muntii Apuseni va ninge viscolit si va incepe sa se depuna un strat nou de zapada, insa un strat subtire de zapada se va putea depune si in zonele mai joase, la peste 500 de metri altitudine. Temperaturile maxime vor urca pana la valori situate in general intre 0 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 1-4 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova.
In week-end vor reveni precipitatiile pe aproape intreg teritoriul noastre, acestea urmand sa fie sub forma de ploaie in sud si in est si mixte in vest si in centru. Izolat se pot inregistra cantitati mai mari de apa, in special la munte, unde vor predomina ninsorile. Regimul termic va ramane totusi unul ridicat pentru aceasta perioada a anului, mai ales in sudul si in estul Romaniei, unde se vor inregistra temperaturi cu pana la 5 grade mai ridicate in comparatie cu mediile climatologice ale perioadei.