Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 22 – 28 februarie

Ultimele zile ale iernii calendaristice vor semana mai degraba cu un inceput de aprilie, atat din punct de vedere termic cat si al precipitatiilor – majoritar sub forma de ploaie. Circulatia zonala datorata activitatii ciclonice intense din nordul Oceanului Atlantic va permite advectarea unui aer tropical dinspre nordul Africii, tara noastra urmand sa se afle preponderent in sectorul cald al depresiunilor, astfel incat temperaturile se vor situa cu mult peste valorile normale ale sfarsitului de februarie. Precipitatii vor fi mai ales in vestul, centrul si nordul tarii in prima parte a saptamanii iar mai apoi si in rest, insa mai slabe din punct de vedere cantitativ.

Luni in prima parte a zilei va ploua in nordul Transilvaniei si al Moldovei, dar cantitatile de apa nu vor fi insemnate. La munte doar la altitudini de peste 1800 de metri va mai ninge slab, in nordul Carpatilor Orientali. In restul teritoriului cerul va fi variabil si se va incalzi accentuat fata de ziua precedenta, cu toate ca dimineata local se va putea forma ceata in zonele joase. Vantul va sufla cu putere in aproape toate regiunile tarii, insa cele mai mari viteze se vor atinge in nordul Moldovei, unde rafalele pot ajunge chiar si pana la 70-80 de km/h. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 11 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 13-18 grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-20 de grade in Moldova. De notat faptul ca aceste temperaturi reprezinta o depasire a mediilor climatologice cu pana la 16-18 grade Celsius.

Abateri termice pozitive foarte mari estimate a se inregistra luni la pranz in zona Romaniei. In sudul Olteniei temperaturile vor fi chiar si cu pana la 18 grade mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Abateri termice pozitive foarte mari estimate a se inregistra luni la pranz in zona Romaniei. In sudul Olteniei temperaturile vor fi chiar si cu pana la 18 grade mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti in prima parte a zilei vremea va fi in general frumoasa in toata tara, doar ceata avand sansa sa isi faca aparitia pe vai si in depresiuni. Incepand cu orele pranzului in vestul tarii vor intra cateva benzi de precipitatii slabe sub forma de ploaie, asociate frontului rece a unui sistem depresionar centrat in nordul Europei. Spre seara precipitatiile vor patrunde si in Transilvania, Oltenia si nordul Moldovei, unde de asemenea nu se vor inregistra cantitati importante de apa. Doar cu totul izolat in Muntii Banatului si in vestul Carpatilor Orientali cantitatile de apa pot ajunge pana la 15-20 de mm, exclusiv precipitatii lichide. Maximele termice ale zilei vor fi cuprinse in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu unele valori izolate de pana la 22 de grade in Lunca Dunarii) si 14-19 grade in Moldova.

Miercuri vremea va intra intr-un proces de racire mai ales in vestul tarii si in Transilvania, unde si vantul se va intensifica treptat si va sufla cu viteze de pana la 50-60 de km/h. Se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie in toate regiunile tarii, iar in zonele extracarpatice (pe fondul unei instabilitati mai pronuntate) izolat ploile pot fi insotite si de descarcari electrice. La munte va ninge viscolit la altitudini de peste 1500 de metri, cu exceptia Muntilor Apuseni, unde limita ninsorilor va scadea pana la 1000-1200 de metri. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 8-13 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova, cu valori izolate de pana la 16-17 grade Celsius in sudul regiunii.

Joi vremea se va ameliora usor sub aspectul precipitatiilor, insa frontul rece va ajunge si in sudul tarii, in consecinta in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei temperaturile vor fi cu pana la 5-7 grade mai scazute fata de ziua precedenta (insa vor ramane in continuare mai ridicate fata de media climatologica a perioadei). Unele ploi slabe se vor mai semnala in prima parte a zilei in Dobrogea (unde pot fi insotite cu totul izolat si de descarcari electrice), iar spre seara si in vestul extrem al tarii. Vantul va slabi in intensitate in toate regiunile, doar la munte urmand sa mai sufle cu viteze de pana la 60-70 de km/h. Tot la munte la altitudini de peste 1500 de metri va ninge slab, cu precadere in Muntii Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali. Maximele termice ale zilei se vor situa in general in intervalul 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Vineri vremea va fi in general frumoasa in sudul Romaniei si in incalzire usoara fata de ziua precedenta. In vestul tarii in schimb, cerul se va mentine mai mult noros si local vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, slabe cantitativ. Unele ploi slabe sunt asteptate sa patrunda si in nordul Moldovei spre seara, unde si vantul se va intensifica treptat si va sufla cu viteze de pana la 50-60 de km/h la rafala. In sud-vestul tarii, datorita gradientului baric mai ridicat, rafalele de vant pot ajunge chiar si pana la 70-75 de km/h, cu precadere in sudul judetului Caras-Severin. La munte vremea va fi in general inchisa si umeda, mai ales in masivele montane din vestul Romaniei, unde la altitudini de peste 1500 de metri vor cadea precipitatii slabe sub forma de lapovita si ninsoare (mai jos de aceasta altitudine se vor semnala exclusiv precipitatii lichide). Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 8-11 grade in Crisana, 11-15 grade in Banat, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

In week-end este asteptata o racire usoara a vremii in toate regiunile tarii, insa temperaturile vor ramane in continuare mai ridicate fata de normalul termic al sfarsitului de luna februarie. Se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie in aproape toate regiunile tarii, insa materialele de prognoza existente pana in acest moment nu indica posibilitatea inregistrarii unor cantitati insemnate de apa. La munte ninsorile se vor mentine la altitudini de peste 1300-1500 de metri, unde se va putea depune un strat nou de zapada de pana la 10-15 centimetri. La altitudini de sub 1300 de metri vor predomina ploile, asadar weekend-ul ce urmeaza nu va fi tocmai unul potrivit pentru iubitorii de drumetii montane sau sporturi de iarna, mai ales in statiunile de pe Valea Prahovei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.