Cum va fi vremea în România în săptămâna 21 – 27 martie

Urmatorul interval va fi marcat printr-o racire a vremii pe intreg teritoriul tarii noastre in prima parte a sa, urmata apoi de o incalzire spre finalul saptamanii. In special pe parcursul zilelor de miercuri si joi vom fi traversati de un ciclon mediteranean puternic, cu tendinta de retrogradare peste estul Romaniei. Astfel, pe langa precipitatiile sub forma de ploaie, local in Moldova si in Transilvania isi vor face din nou aparitia lapovita si ninsoarea.

Luni vremea inca va fi mai calda in comparatie cu normalul climatologic al perioadei in toata tara, pe fondul unui cer variabil. In cursul dupa-amiezii in regiunile nordice si centrale vor aparea unele innorari mai accentuate, insa numai local se vor semnala averse slabe de ploaie. La munte la altitudini de peste 1300 de metri va ninge temporar, dar nu se va depune un strat important de zapada. Vantul va prezenta unele intensificari la tare in special in regiunea Crisanei, unde poate atinge viteze de pana la 60 de km/h la rafala. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 9-14 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Marti vremea se va raci usor in toate regiunile, cele mai importante scaderi ale valorilor termice urmand sa se inregistreze in nordul Olteniei si al Munteniei (temperaturi cu pana la 8 grade mai scazute in comparatie cu ziua precedenta). O unda depresionara provenita din bazinul central al Marii Mediterane va aduce precipitatii sub forma de ploaie pe arii extinse in Banat, Oltenia, Muntenia si sudul Moldovei, iar in sudul Banatului si vestul Olteniei se pot acumula cantitati de apa mai importante, de pana la 20-25 de mm. Izolat, unele ploi se vor semnala si in celelalte regiuni in cursul dupa-amiezii, insa vor fi slabe cantitativ. La munte la altitudini de peste 1400 de metri va ninge, iar in vestul Carpatilor Meridionali se va depune un strat nou de zapada de pana la 20 de centimetri. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 7-11 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-14 grade in Moldova.

Miercuri un sistem depresionar bine definit va intra in tara noastra prin sud-vest si va avansa rapid catre nord-est, astfel incat pe arii extinse se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie, cu exceptia nordului Moldovei si a estului Transilvaniei, unde acestea vor fi mixte. In nordul Moldovei, pe fondul continuarii scaderii temperaturilor, la altitudini de peste 500 de metri se poate depune un strat subtire de zapada, de asemenea si in zona depresiunilor Giurgeu-Ciuc din Transilvania. Orase precum Piatra-Neamt, Targu-Neamt si chiar Bacau vor primi o portie generoasa din zapada mieilor, iar muntele va beneficia de un nou strat consistent, de pana la 30-40 de centimetri, in special in Carpatii Orientali si in estul Meridionalilor. In Banat, Oltenia, Muntenia si sudul Moldovei vor predomina ploile iar cantitatile de apa pot ajunge local pana la 15-20 de mm si izolat 25-30 de mm. Va ploua local si in celelalte zone, insa cantitatile de apa vor fi nesemnificative. Vantul se va intensifica treptat in regiunile extracarpatice, unde poate sufla cu rafale de pana la 60-70 de km/h, iar la munte va viscoli si spulbera zapada proaspat depusa. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, 8-13 grade in Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

Joi vremea se va raci usor in continuare, devenind cu pana la 5 grade mai rece fata de media climatologica a perioadei. Retrogradarea ciclonului si realimentarea lui cu umiditate din Marea Neagra va permite precipitatiilor sa continue in majoritatea regiunilor, cu exceptia vestului extrem, unde vremea se va ameliora ca aspect in comparatie cu ziua de miercuri. Local se mai pot acumula cantitati de apa de pana la 10-15 mm si izolat 20 de mm, mai ales in zonele subcarpatice si in sudul Transilvaniei. In nordul Moldovei si in depresiunile din estul Transilvaniei se mentin sansele pentru precipitatii mixte, cu precadere in prima parte a zilei, iar la altitudini de peste 500-700 de metri va ninge si se va depune un nou strat de zapada de pana la 10-15 cm. Vantul va continua sa sufle cu putere in regiunile extracarpatice, cu viteze ce pot atinge 60 de km/h la rafala, in timp ce la munte va sufla cu pana la 80-100 de km/h, viscolind si spulberand ninsoarea. Maximele termice se vor situa in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate in nordul extrem al regiunii.

Stratul de zapada estimat a se depune pana vineri dimineata. La munte va ninge abundent, dar un strat de zapada subtire se poate asterne local si in nordul Moldovei si estul Transilvaniei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Stratul de zapada estimat a se depune pana vineri dimineata. La munte va ninge abundent, dar un strat de zapada subtire se poate asterne local si in nordul Moldovei si estul Transilvaniei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Vineri vremea se va ameliora in toata tara, pe masura ce depresiunea retrograda se va indrepta catre Ucraina. In prima parte a zilei se mai pot inregistra unele precipitatii mixte slabe in sudul Transilvaniei, Oltenia si Muntenia, iar in masivele montane adiacente va continua sa ninga. Vantul, desi va slabi treptat in intensitate, va continua sa sufle moderat in regiunile sud-estice, cu unele rafale ce mai pot atinge 50-60 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures, 8-12 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova, din nou cu valori usor mai scazute estimate a se inregistra in nordul extem al regiunii.

In week-end ultimele materiale de prognoza disponibile anticipeaza o incalzire a vremii, in conditiile in care teritoriul Romaniei va fi acaparat de un regim anticiclonic. Cu toate acestea, diminetile vor ramane racoroase, cu inghet la sol pe arii extinse in Transilvania si nordul Moldovei. Sansele pentru aparitia precipitatiilor sunt scazute, acestea putand sa se semnaleze doar izolat in jumatatea nordica a tarii si mai ales pe parcursul zilei de duminica.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.