Sfarsitul acestei saptamani se va caracteriza printr-o vreme rece, cu valori termice ce se vor afla cu mult sub normalul climatologic al perioadei. Dupa ce in noaptea de miercuri spre joi pe arii extinse in estul Transilvaniei si nordul Moldovei s-a depus un strat generos de zapada (18 centimetri la Miercurea-Ciuc, 15 centimetri la Barnova sau 14 centimetri la Joseni), diminetile urmatoare vor fi foarte reci, cu temperaturi ce se pot apropia (si chiar depasi) pragul gerului in depresiunile din estul Transilvaniei. Precipitatiile vor fi putine si slabe cantitativ, acestea urmand sa afecteze teritoriul Romaniei mai ales pe parcursul zilei de duminica.
Curiozitate climatologica: in unele zone din nordul tarii in noaptea de miercuri spre joi (23 spre 24 martie) a nins mai mult decat pe parcursul intregii ierni 2015-2016. Spre exemplu, la Miercurea-Ciuc stratul de zapada maxim inregistrat in iarna proaspat incheiata a fost de doar 4 centimetri, ori joi dimineata masuratorile au indicat un strat de 18 centimetri. Situatia este similara si in nordul Moldovei, unde cele mai abundente ninsori in acest sezon rece s-au inregistrat in lunile octombrie si martie!
Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in ameliorare din punct de vedere al precipitatiilor, insa deosebit de rece pentru ultima decada a lunii martie. In sudul tarii izolat va mai ploua slab, iar in Carpatii Meridionali va ninge temporar, de asemenea slab. Vantul va slabi in intensitate in toate regiunile, doar la munte pe crestele mai inalte urmand sa mai prezinte unele intensificari la tare, spulberand si troienind zapada proaspat depusa. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.
Sambata in prima parte a zilei vremea va fi in general frumoasa in toata tara, dar deosebit de rece pentru aceasta data. Dimineata va gasi arii extinse din Transilvania, Maramures si Moldova cu temperaturi sub pragul de inghet, iar in depresiunile din estul Transilvaniei minimele termice pot ajunge pana la -10 grade Celsius (la Miercurea-Ciuc si Joseni, daca stratul de zapada nu se va topi in totalitate pe parcursul zilei de vineri, temperaturile pot cobori chiar si pana la -13). Aceste valori de temperatura foarte scazute reprezinta un factor de risc pentru culturile agricole si mai ales pomicole, care au intrat in stadiul vegetativ cu cateva saptamani mai devreme decat ar fi fost normal, datorita vremii foarte calde din luna februarie si din prima jumatate a lunii martie. Factorul limitativ va fi nebulozitatea joasa, care ar mai putea urca temperaturile cu cateva grade in zonele unde va fi prezenta. Dupa orele pranzului unele benzi de precipitatii sub forma de ploaie vor intra prin vestul tarii si vor afecta pe rand Banatul, Crisana, Maramuresul si Transilvania, insa nu se vor inregistra cantitati importante de apa. La munte, cu precadere in masivele vestice, va ninge slab. Vantul va sufla slab in toate regiunile, doar in vestul extrem urmand sa aiba unele intensificari temporare la tare. Maximele termice, in crestere usoara fata de ziua de vineri, vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 10-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.
Duminica vremea va fi in general inchisa in toata tara, dar intr-o continua incalzire usoara, cu precadere in regiunile intracarpatice. Cu exceptia Crisanei si a Maramuresului, in toate regiunile vor fi conditii pentru ploi slabe trecatoare, iar la munte se vor inregistra ninsori la altitudini de peste 1200 de metri. Dimineata minimele termice mai pot cobori pana la -5…-7 grade in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul Moldovei, cu valori usor sub 0 grade asteptate in aproape toata jumatatea nordica. Vantul va sufla slab pana la moderat in toata tara, doar pe litoral fiind asteptate cateva intensificari temporare la tare, cu viteze la rafala de pana la 40-50 de km/h. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 10-14 grade in Banat si Crisana, 11-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-12 grade in Moldova.