Cum va fi vremea în primul weekend din aprilie

30 de grade pe 1 aprilie? Nu este o pacaleala! Vineri dupa-amiaza, datorita unei puternice advectii tropicale sunt sanse sa se atinga aceasta valoare in sudul tarii, cu precadere in Lunca Dunarii. Sambata vremea va intra intr-un proces de racire, insa precipitatiile asociate de obicei cu o scadere drastica a temperaturilor – vor lipsi de aceasta data.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil. Un talveg depresionar situat in zona Insulelor Baleare va advecta pe partea sa anterioara un aer foarte cald dinspre nordul Africii inspre sud-estul Europei, acesta urmand sa afecteze si tara noastra. Astfel, temperaturile vor fi cu mult mai ridicate fata de normalul climatologic specific perioadei, cu pana la 14-15 grade Celsius. Vantul va sufla slab pana la moderat, doar spre seara in vestul extrem si in estul tarii urmand sa prezinte unele intensificari temporare la tare. Tot seara in nord-vest vor exista conditii pentru producerea unor averse de ploaie insotite de descarcari electrice, asociate cu intrarea treptata in tara a extremitatii sudice a unui front rece (asociat unui ciclon centrat in zona granitei Ucrainei cu Rusia). Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai ridicate in albia inferioara a raului Mures), 22-27 de grade in Banat si Crisana, 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate pe litoral) si 22-27 de grade in Moldova. In sudul Olteniei si al Munteniei sunt sanse sa se atinga chiar si 30 de grade Celsius cu totul izolat, in conditiile in care Soarele va straluci pe cer pe aproape intreg parcursul zilei.

Temperaturile estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. Tara noastra se va afla in mijlocul advectiei de aer tropical, iar maximele termice pot atinge chiar si 30 de grade Celsius, cu totul izolat. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Temperaturile estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. Tara noastra se va afla in mijlocul advectiei de aer tropical, iar maximele termice pot atinge chiar si 30 de grade Celsius, cu totul izolat. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Sambata vremea se va raci in toata tara, mai accentuat in jumatatea nordica. Cu toate acestea, sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule, doar cu totul izolat in prima parte a zilei in nordul Carpatilor Orientali existand conditii pentru unele ploi slabe, in restul zilei cerul urmand sa fie variabil peste tot. Vantul se va intensifica in toate regiunile tarii, cel mai tare urmand sa sufle in Moldova, unde poate atinge viteze la rafala de pana la 50-60 de km/h. Maximele termice vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate doar in sud-vestul Olteniei, de pana la 24 de grade Celsius) si 11-16 grade in Moldova. De notat faptul ca desi vremea se va raci, inca va ramane usor mai calda in comparatie cu normalul climatologic al perioadei in toate regiunile tarii, exceptie urmand sa faca doar Moldova, unde temperaturile vor fi apropiate de normal (sau chiar usor sub norme).

Duminica vremea se va ameliora ca aspect, in urma intrarii tarii noastre sub incidenta unui regim anticiclonic. Cerul va deveni mai mult senin peste tot, de asemenea vantul va slabi in intensitate, doar in zona montana inalta urmand sa mai prezinte unele intensificari temporare la tare. Dimineata, pe fondul cerului senin si a vantului slab, in depresiunile din estul Transilvaniei temperaturile pot cobori pana la valori de -2…0 grade, urmand sa se produca bruma. Temperaturile maxime vor creste usor fata de ziua precedenta si vor fi cuprinse in general intre 16 si 21 de grade in Transilvania si Maramures, 18-23 de grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 14-18 grade in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.