Cum va fi vremea in weekend-ul 14-15 mai

Ultimele zile ale acestei saptamani vor fi caracterizate printr-o vreme in general instabila in toata tara, cu multe ploi in aversa si fenomene electrice. Pe alocuri vor fi si furtuni severe insotite de intensificari puternice ale vantului si grindina mica sau medie. Sambata aceste fenomene se vor manifesta cu precadere in regiunile intracarpatice, in timp ce duminica vor migra catre sudul si estul tarii. Temperaturile vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei, cu exceptia regiunilor intracarpatice, unde acestea se vor situa usor sub medie.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in general instabila in toate regiunile tarii. Pe arii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului ce pot lua temporar aspect de vijelie. Severitatea fenomenelor va fi mai ridicata in sudul tarii, unde temperaturile de 25-26 de grade vor permite formarea unui gradient termic mai ridicat pe linia frontului rece. Cantitatile de apa in schimb vor fi mai insemnate in nord-vest, unde natura ploilor va fi si stratiforma si acestea vor persista un timp mai indelungat; in mod izolat aici se pot acumula pana la 30-40 de mm, cu precadere in vestul muntilor Apuseni. Vantul (cu exceptia celui convectiv) va sufla in general slab pana la moderat, mai putin in Crisana si in Lunca Dunarii, unde temporar poate prezenta unele intensificari temporare la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 19-23 de grade in Banat si Crisana, 21-26 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 16-21 de grade in Moldova (cu valori posibil usor mai ridicate in sudul extrem al regiunii).

Sambata tara noastra va fi afectata de partea posterioara a ciclonului mediteranean, pe masura ce acesta va retrograda deasupra nordului Ucrainei. In spatele depresiunii va fi advectat un aer mai rece dinspre nordul Europei, astfel incat in vestul, centrul si nordul tarii temperaturile vor cunoaste o scadere usoara fata de ziua precedenta, urmand sa se situeze in medie cu 2-3 grade sub media climatologica a perioadei. In prima parte a zilei vor cadea ploi in aversa insotite de descarcari electrice pe arii extinse in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures iar dupa orele pranzului acestea se vor semnala local si in celelalte regiuni. Pe alocuri cantitatile de apa vor fi mai insemnate, pana la 20-30 de mm (in special in nordul Transilvaniei) iar la munte la altitudini de peste 2000 de metri vor reaparea precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla in general moderat si tare in toata tara, cele mai mari viteze urmand sa se atinga in cursul pranzului in nordul Transilvaniei si in Crisana (pana la 60-70 de km/h la rafala, in camp deschis). Maximele termice vor urca la pranz pana spre 14-19 grade in Transilvania si Maramures, 15-18 grade in Banat si Crisana, 21-26 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 18-23 de grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Desi cele mai severe furtuni se vor forma in sudul tarii, ploile cele mai persistente se vor semnala in regiunile intracarpatice, unde izolat se pot acumula pana la 50-60 de mm pe intreg parcursul intervalului. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Desi cele mai severe furtuni se vor forma in sudul tarii, ploile cele mai persistente se vor semnala in regiunile intracarpatice, unde izolat se pot acumula pana la 50-60 de mm pe intreg parcursul intervalului. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica instabilitatea vremii se va mentine la cote ridicate mai ales in regiunile extracarpatice, unde pe spatii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, cu precadere in cursul dupa-amiezii. Si in celelalte regiuni aversele isi vor face aparitia, insa pe spatii ceva mai restranse. Tot in sudul si estul tarii izolat cantitatile de apa vor fi mai insemnate, pana la 15-25 de mm (in special in sudul Moldovei si nordul Munteniei). La munte la altitudini de peste 1800 de metri se vor semnala si lapovite si ninsori, iar pe crestele si platourile cele mai inalte se poate depune chiar si un nou strat subtire de zapada. Vantul va continua sa sufle moderat si tare in toata tara, dar de aceasta data cele mai mari viteze se vor atinge in Lunca Dunarii si in Dobrogea, unde la pranz se pot inregistra si rafale de 60-70 de km/h (chiar 80 de km/h in Delta Dunarii). Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 20-25 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 16-21 de grade in Moldova, din nou cu valori posibil usor mai ridicate in sudul regiunii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.