Analiza condițiilor meteo din săptămâna 23 – 29 ianuarie

Ultimele zile ale lunii lui Gerar se vor dovedi a fi in aceeasi nota cu decada a doua a lunii, incheiata de curand – respectiv o dominanta a unui regim anticiclonic, ceea ce se va traduce printr-o vreme cu putine precipitatii, dar destul de rece in special noaptea si dimineata. Cateva ninsori slabe vor aparea la mijlocul saptamanii in regiunile extracarpatice, insa stratul de zapada care se va depune va fi nesemnificativ. La deal si la munte va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, in timp ce in zonele joase inversiunile termice vor fi consolidate de maximul baric prezent in aceasta parte a Europei si de vantul slab.

Luni vremea va fi in general frumoasa in regiunile intracarpatice, insa in sud si est norii stratifomi vor acoperi cerul pe aproape intreaga durata a zilei, iar cu totul izolat va fulgui. Vantul va sufla slab in aproape toate regiunile tarii, cu exceptia sud-estului unde in cursul dupa-amiezii va prezenta unele intensificari trecatoare la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, -1…3 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova.

Marti aspectul vremii va fi similar cu cel din ziua precedenta la nivel national, cu mentiunea ca spre seara extremitatea nordica a unei (slab dezvoltate) depresiuni mediteraneene va evolua spre sudul Romaniei, iar in Lunca Dunarii si in sudul Dobrogei sunt asteptate ninsori locale, slabe cantitativ. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult moderat in Moldova, Baragan si Dobrogea. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -2 si 2 grade in Transilvania si Maramures, -1…3 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate in zonele deluroase) si -1…4 grade in Moldova.

Miercuri pe partea posterioara a unui nucleu depresionar situat in zona Rusiei europene va fi advectat un aer de origine arctica, astfel incat temperaturile vor cobori simtitor in comparatie cu ziua de marti, cu precadere la deal si la munte. In sud si est local va ninge slab, iar in nordul Moldovei, Lunca Dunarii si in estul Dobrogei se pot depune pana la 2-3 centimetri de zapada. Vantul se va intensifica treptat in estul tarii, unde va sufla cu rafale de pana la 50-60 de km/h, in timp ce in restul regiunilor se va mentine mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -4 si 0 grade in Transilvania si Maramures, -3…1 grad in Banat si Crisana, -2…3 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -4…1 grad in Moldova.

Joi vremea va continua sa se raceasca usor, devenind deosebit de rece chiar si pentru ultima decada a lunii ianuarie. In prima parte a zilei local ninsorile vor continua in sudul tarii si se mai pot depune 1-2 centimetri de zapada, in timp ce in regiunile intracarpatice cerul va fi variabil spre mai mult senin iar sansele pentru precipitatii vor fi nule. Vantul se va domoli in Moldova, Baragan si Dobrogea si va sufla slab in aproape toata tara, doar pe crestele montane cele mai inalte putand sa prezinte unele intensificari temporare la tare. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -7…-2 grade in Transilvania si Maramures, -4…0 grade in Banat si Crisana, -3…2 grade in Oltenia, -5…0 grade in Muntenia si Dobrogea si -8…-4 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate pentru noaptea de joi spre vineri. Pe arii extinse se vor inregistra temperaturi cu pana la 10 grade mai scazute fata de normalul climatologic al perioadei, insa acest val de frig va fi de o mai mica amploare si va avea o durata mult mai scurta fata de cel precedent (care a fost asociat si cu ninsori abundente in sud si est). Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Vineri cerul se va degaja de nori in toata tara, insa vremea se va mentine rece pentru aceasta perioada a anului. Dimineata va fi geroasa mai ales in depresiunile din estul Transilvaniei si local in Lunca Dunarii, unde temperaturile pot cobori usor sub pragul de -20 de grade Celsius (in estul Transilvaniei nu este exclusa chiar si o valoare de pana la -25 de grade), insa in cursul pranzului temperaturile vor creste simtitor si izolat in zonele de deal din sudul tarii chiar vor trece usor de pragul de 0 grade Celsius. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in sud si sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -6 si -1 grad in Transilvania si Maramures, -3…1 grad in Banat si Crisana, -4…1 grad in Oltenia (cu valori usor mai ridicate asteptate in zona subcarpatica a regiunii), -5…0 grade in Muntenia si Dobrogea si -4…0 grade in Moldova.

In weekend extinderea anticiclonului azoric va face ca temperaturile sa creasca in toata tara, vremea urmand sa devina calda pentru ultima decada a lunii ianuarie in zonele de deal si de munte si normala termic la ses, datorita inversiunilor de temperatura. De asemnea, ceata va fi prezenta local in zonele joase si va fi asociata local si cu depunere de chiciura, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor. Cu totul izolat va fulgui in Moldova, Muntenia si Dobrogea, unde cerul se va mentine mai mult noros, in urma unei circulatii a aerului in straturile inferioare ale troposferei dinspre Marea Neagra – in acest mod urmand sa se pastreze o umiditate ridicata pana la altitudini de 1500-2000 de metri. Desi diminetile vor mai fi geroase mai ales in depresiunile din estul Transilvaniei, in cursul dupa-amiezelor temperaturile vor trece de 0 grade pe arii extinse in toata (in special pe parcursul zilei de duminica), iar in zonele subcarpatice sunt posibile si valori de temperatura de pana la 10 grade Celsius – cu mult mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Doar in Transilvania temperaturile maxime se vor mentine mai mult negative inclusiv pe parcursul zilei de duminica (pana la -3 grade in depresiunile din estul regiunii). Vantul se va mentine slab in aproape toata tara, insa pe litoral poate sa mai prezinte unele intensificari cu totul trecatoare la tare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.