Breviar meteo: cum a fost săptămâna 23 februarie – 1 martie în România

Inca din primele zile ale intervalului vremea la nivelul tarii noastre a fost in general inchisa si umeda, cu un aspect mai degraba de octombrie decat de ultima decada a lui februarie. Cauza pentru aceasta desfasurare de fenomene specifice toamnei si primaverii o constituie o despresiune mediteraneana stationara, plasata strategic in sudul Italiei, si care a parut de neclintit pana spre ziua de sambata.

Dar daca am fost sub influenta unui ciclon pe timpul iernii de ce a plouat si nu a nins?

Explicatia sta in pozitionarea depresiunii, cu centrul ceva mai la sud-vest decat ar trebui, astfel tara noastra aflandu-se pe zona de front cald, exact pe banda transportoare de aer tropical din nordul Africii; orice depresiune are fronturi calde, reci si ocluse, iar noi ne-am aflat aproape in permanenta pe partea de advectie calda.

Uneori, ninge si pe avansul fronturilor calde in Romania, dar trebuie sa se intruneasca anumiti parametri: infuzie de aer rece la nivele inferioare ale troposferei dinspre Rusia, strat de zapada asezat deja pe sol si o origine polara foarte rece a aerului care, odata coborat in Mediterana, formeaza respectivul ciclon.

Acum insa, nu s-au intrunit niciunele dintre aceste conditii, astfel incat mai ales sudul tarii a beneficiat numai de ploi, pe alocuri destul de importante cantitativ. O sa insir cateva dintre valorile precipitatiilor cazute in prima jumatate a saptamanii: Focsani – 39 mm, Sinaia – 35 mm, Tulcea – 30 mm, Buzau – 16 mm, Cluj-Napoca – 9 mm etc.

Aceste precipitatii sunt cumulate pe parcursul a mai multor zile, astfel incat nu a fost nevoie de avertizari din partea meteorologilor, chiar daca solul este suprasaturat cu apa dupa o iarna si asa foarte umeda, mai ales in sudul tarii.

La munte la altitudini mai mari de 1500 de metri a nins, la Balea Lac chiar depunandu-se un strat nou consistent de zapada de circa 30 cm, grosimea totala a zapezii ajungand la 210 cm acolo.

Temperaturile, dupa cum era de asteptat, au fost foarte ridicate pentru aceasta perioada a aerului, fiind in plina advectie tropicala. Nu s-au doborat recorduri, temperatura maxima in Romania inregistrata in acest interval fiind cu 7 grade mai scazuta decat recordul national de caldura absolut al lunii. A fost insa o vreme primavaratica, in pofida umezelii mari si a precipitatiilor temporare probabil ca multa lume s-a bucurat ca mai poate da jos cateva randuri de haine, mai ales ca au fost si unele perioade cand si soarele s-a vazut din plin.

Cateva dintre temperaturile maxime inregistrate in tara noastra in aceasta perioada:

Luni: Dumbraveni, 16,0 grade;
Marti: Stei si Gurahont, 19 grade;
Miercuri: Fagaras si Zimnicea, 14 grade;
Joi: Medgidia, 17 grade;
Vineri: Calarasi si Harsova, 17 grade;
Sambata: Ramnicu-Valcea, 16 grade;
Duminica: Targu-Mures, 14 grade.

Dupa cum se poate observa, nici urma de vreo racire pe tot parcursul intervalului, ci o vreme constant-calda.

Odata cu apropierea sfarsitului de saptamana s-au produs poate si cele mai notabile fenomene din intreaga luna februarie in Romania. Pe arii destul de extinse pe parcursul zilei de sambata s-au semnalat furtuni cu decarcari electrice (chiar daca nu de mare amploare) in Transilvania si in dealurile subcarpatice din Muntenia.

Izolat s-au inregistrat cantitati de apa moderate ca valoare (15 mm la Huedin). Cauza acestor fenomene o reprezinta avansul tot mai spre nord a unui aer instabil si umed dinspre Marea Mediterana, ce a ridicat indicii de instabilitate, iar in coroborare cu temperaturile foarte ridicate au dus la formarea norilor convectivi, cu o mare dezvoltare pe verticala. Si pe parcursul zilei de duminica s-au semnalat oraje in Transilvania, poate chiar mai intense decat sambata. Au mai existat astfel de manifestari si miercuri in extremitatea sudica a tarii, dar la un nivel mult mai izolat, numai statia Zimnicea raportand oraj.

breviar meteo

imagine din satelit, spectrul vizibil. Se observa o furtuna cu descarcari electrice duminica in judetul Cluj. Sursa imagine: Eumetsat, via sat24.com.

In concluzie, saptamana ce tocmai a trecut a fost marcata de fenomene interesate, de la anomalii termice pozitive extreme pana la descarcarile electrice atipice sezonului rece, dar saptamana care va veni se pare ca o sa ne mai rezerve si alte surprize. Dar mai mult despre asta vom discuta, ca de obicei, in rubrica „previziuni”.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.