Incepand cu ziua de luni, prin nord-estul tarii va intra un aer rece si uscat de origine polar-continentala, pe partea estica a anticiclonului est-european. Acest aer a patruns initial prin nordul Rusiei europene, apoi traversand intinsa Campie Rusa acoperita de zapada s-a supraracit. Desi pana la sosirea in tara noastra va mai intalni zone fara zapada la nivelul Ucrainei, deplasarea rapida spre sud va permite sa ajunga aproape intact, fara sa se mai incalzeasca prea mult.
Aerul rece, fiind foarte uscat dupa traversarea unei zone intinse a continentului, va spulbera incepand de luni seara nebulozitatea joasa instalata in zonele extracarpatice in cursul zilei de duminica. De asemenea, partea estica a tarii se va afla intr-o zona tampon, la contactul dintre anticiclonul est-european si despresiunea aflata in bazinul central al Marii Mediterane, intr-o zona cu gradient baric ridicat – astfel vantul va prezenta intensificari sustinute in special in Moldova, Baragan si Dobrogea.
O sa insist mai mult pe partea aceasta de vant intens, deoarece chiar si in cvasi-absenta precipitatiilor acesta va face ca temperatura resimtita sa coboare pana la valori periculoase in special in Moldova si Dobrogea. Valori de pana la -30 C ale temperaturii resimtite sunt asteptate pe litoralul romanesc si in Delta Dunarii, de asemenea si in zonele deluroase din Moldova, marti fiind ziua in care vantul va fi cel mai intens, iar temperatura aerului cea mai coborata.
Vant sustinut de 40-50 km/h si intensificari de pana la 80 km/h pot provoca un disconfort pronuntat mai ales persoanelor mai sensibile. Aceasta temperatura resimtita se calculeaza in functie de mai multi factori, principalii fiind temperatura aerului si viteza vantului, un factor secundar fiind umiditatea aerului.
De altfel, litoralul romanesc va fi si printre putinele zone in care exista sanse de ninsoare. Cat si daca va ninge sunt niste intrebari cu statut oarecum incert in acest moment (mai ales „cat?”), data fiind natura precipitatiilor – sub forma de averse si nu stratiforme.
In aceste conditii, localizarea exacta a anumitor nuclee precipitabile este dificila chiar si cu o zi inainte, la fel ca in cazul averselor de pe timpul verii. Este una din situatiile in care cea mai buna ‘prognoza’ o fac radarul si satelitii meteorologici.
Cauza formarii averselor este tot aerul foarte rece, care odata patruns deasupra suprafetei mai calde decat in mod normal a Marii Negre va conduce la formarea unor nori convectivi, in care rata de cadere a precipitatiilor va fi foarte mare. Directia de deplasare a benzilor de precipitatii va fi in general nord-sud, paralel cu litoralul, astfel incat acesta va fi atins doar tangential, iar grosul ninsorilor se va mentine pe mare.
Inca o data, la numai cateva zile de la furtuna de zapada din Turcia, va mai urma inca una in aceeasi zona afectata (din nou pana la 1 metru de zapada nou depusa). Nu sunt excluse nici descarcarile electrice ocazionale. Acest tip de fenomen poarta generic denumirea de „lake/sea effect snow” si este specific zonei Marilor Lacuri din SUA, dar se poate produce practic oriunde pe Glob, daca se intrunesc conditii optime.
Astfel, sudul litoralului si Delta Dunarii cu putin noroc pot beneficia de un strat de 5-10 cm de zapada, dar sunt sanse si ca ninsorile sa stationeze la 10 kilometri in largul marii si pe coasta sa fie senin. Cum spuneam, vor trebui monitorizate precipitatiile pe radar.
Premise pentru ninsori foarte slabe sunt si in Oltenia si in zona subcarpatica a Moldovei pe parcursul zilei de marti, dar pe litoral ninsorile sunt posibile pana miercuri inclusiv.
Temperatura va marca o scadere accentuata incepand de marti, cu valori chiar usor mai scazute decat normalul perioadei in jumatatea estica a tarii. Pe masura ce aerul se va stabiliza si presiunea va creste pana la valori ridicate de aproximativ 1045 mb, iar cerul se va curata de nori, se va produce inversiunea termica. Astfel, in depresiunile din estul Transilvaniei sunt posibile valori extrem de scazute in timpul noptii/diminetii (chiar si de -25 C), iar in conditiile in care stratul de zapada este inca prezent la grosimi medii, aerul se va raci suplimentar.
Locatii ca Miercurea-Ciuc sau Intorsura Buzaului pot cocheta chiar si cu valori apropiate de -30 C marti dimineata, conditii chiar mai bune fiind miercuri dimineata, cand se va domoli complet vantul in zona intracarpatica; in est va continua sa sufle tare, desi in diminuare, pana pe parcursul zilei de vineri, astfel ca inversiunea termica in aceasta zona are sanse mici de a se forma.
In restul zonelor tarii temperatura se va mentine apropiata de normalul perioadei, in timp ce in dealurile din vestul tarii, chiar si pe fondul acestei advectii reci, temperatura aerului va fi chiar usor mai ridicata decat in mod normal.
Finalul de saptamana nu va aduce modificari majore in cursul vremii, in afara de o incalzire usoara si treptata pana duminica, pe fondul umplerii zonei de maxim baric cu aer cald datorat insolatiei in crestere si a lipsei stratului de zapada din aceasta parte a Europei.