Expresia “frig de ingheata pietrele” se potriveste cel mai bine iernii, doar e anotimpul in care vei gasi minimele absolute de temperatura. Si Romania a avut partea sa de ierni geroase de-a lungul timpului, asta o stie fiecare dintre noi. Dar nu e intotdeauna asa.
Uneori, iernile (sau macar unele perioade din iarna) sunt atat de calduroase incat seamana mai degraba a zile de primavara. Asta se intampla mai ales de cand avem incalzire globala, accentuata de la inceputul secolului XXI, cand am avut cea mai lunga serie de ani caldurosi de la inceputurile masurarii temperaturii. Poate fi inceputul unei perioade in care parti din Romania, mai ales Sudul, poate incepe transformarea intr-o zona cu clima tropicala, asa cum avertiza fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, conform ziarului Evenimentul Zilei.
Asta nu exclude iernile friguroase, doar ca, paradoxal, unele dintre cele mai friguroase luni de iarna sunt precedate sau urmate de unele din cele mai calduroase luni de iarna. Iarna 2014-2015 este, probabil, cel mai la indemana exemplu, cu unul din cele mai geroase Revelioane, “incadrat” de saptamani atat calde cat si reci.
Un studiu citat de National Geographic Romania arata o realitate care ar trebui sa ne dea fiori: daca frecventa “normala” a iernilor calduroase a fost in secolul XX de una la 10-15 ierni, in intervalul 1999-2008, situatia s-a schimbat radical – 60% dintre ierni au fost mai calduroase decat normalul, iar 20% dintre ele au fost foarte calde sau chiar “exceptional de calde”.
Iarna lui 2000-2001 iese “campioana” in acest top oarecum nedorit, mai ales daca vizam normalitatea – in aceasta iarna s-a inregistrat temperatura maxima pe timp de iarna in Romania – 22.2 grade Celsius, o temperatura care nu e atinsa nici macar in toate zilele de vara.
Daca aceasta iarna detine recordul la zi, iarna lui 2006-2007 detine recordul in privinta celei mai ridicate medii a temperaturii – frecventa cumulata a timpului cald a fost de 100%, cu variatii peste temperatura normala de +7.3 grade Celsius la statia Polovragi, conditiile in care, conform Wikipedia, in ianuarie, media acestor temperaturi variaza de la 0°C (la Băile Herculane sau la Mangalia) la -6 grade Celsius (in depresiuni).
Iernile calduroase, desi au o frecventa mult mai ridicata acum, nu sunt chiar noutati absolute si s-au mai inregistrat in secolul XX. Astfel, 1906-1907 a fost una de acest tip inainte de Primul Razboi Mondial, in interbelic am avut 1920-1921 si 1935-1936, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial 1943-1944, imediat dupa, in 1947-1948. Urmatoarea iarna calduroasa a venit abia dupa aproape un sfert de secol, in 1990-1991.
Astfel, pentru practic intreaga perioada in care Romania a fost sub comunism, iernile au fost mai degraba normale sau racoroase. Acest lucru s-a schimbat rapid in perioada urmatoare, dar din efecte independente de tara noastra, mai precis tinand de incalzirea globala accentuata.
Putem spune, fara teama de a gresi, ca de acum ar trebui sa ne asteptam la ierni din ce in ce mai calde. Asta nu exclude faptul ca unele vor fi reci sau vor avea luni foarte reci. Tendinta generala – in lume si in Romania, e insa incalzirea. Asa ca sa pretuim iernile de acum, chiar asa cum sunt ele. S-ar putea ca intr-o generatie, chiar in cursul vietii noastre, sa ramana doar o amintire.
Mie mi ar conveni,as putea sa mi plantez in sfarsit palmierii din ghiveci in gradina si sa ii vad crescand ca si in spania sau…grecia iar daca vreau zapada si frig dau o fuga pana la vatra dornei spre exemplu si cu siguranta voi gasi frig si zapada,precizez ca locuiesc in bucuresti si in ianuarie am simtit cele minus 18grade care s au inregistrat,cred ca nu va disparea prea curand iarna din sudul Romaniei sunt doar variatii de la an la an insa nu cred ca ne indreptam catre o schimbare asa majora de clima in urmatorii 100 de ani.