Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 1 – 7 iunie

Săptămâna trecută țara noastră a fost plasata sub anticiclonul azoric în cea mai mare parte a ei, în consecință vremea a fost frumoasa și caldă, câteva averse făcându-și apariția doar în cursul după-amiezelor, mai ales în zonele montane. Excepție a făcut-o ziua de joi, când un front rece a traversat țara de la nord la sud, iar ploile s-au semnalat pe arii ceva mai extinse, însă în week-end vremea s-a ameliorat și a intrat într-un proces de încălzire ușoară.

Luni vremea a fost calda in toata tara, cu exceptia litoralului unde briza marii a facut ca temperaturile sa fie usor mai scazute. Maximele termice au urcat pana la 31 de grade la Braila, Focsani, Botosani si Vaslui, in estul tarii fiind in general cel mai cald. In rest temperaturile au fost situate in general intre 24 si 29 de grade, cu cele mai scazute valori in zona litorala (Mangalia, 22 de grade). Cerul a fost mai mult senin pe aproape tot parcursul zilei, insa spre orele dupa-amiezii in special in regiunile montane s-au dezvoltat nori convectivi din care au cazut local cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice. In mod izolat totusi, norii s-au desprins de pe munti, astfel incat cateva furtuni s-au format si in zonele de ses adiacente, insa cantitatile de apa au fost neglijabile.

Marti s-a mai incalzit usor, maximele ajungand pana la 32 de grade la Focsani, Bacau, Botosani si Vaslui, dinspre Campia Rusa fiind advectat un aer mai cald. Dupa-amiaza, pe fondul umiditatii mai ridicate venite de pe Marea Neagra, s-au format cateva averse in zona montana dar si in Moldova, unde cantitatile de apa au fost izolat mai insemnate (Bucin, 31 de mm si Negresti, 17 mm). In restul tarii cerul s-a mentinut mai mult senin pe tot parcursul zilei, iar temperaturile au fost cuprinse in general intre 25 si 30 de grade Celsius, cel mai frig fiind din nou pe litoral si in Delta Dunarii (Mangalia, 22 de grade si Constanta, 23 de grade).

Miercuri a fost din nou o zi calda si frumoasa in vest, centru si in est, maxima termica nationala fiind de 33 de grade (Focsani), in timp ce in Transilvania temperatura a urcat pana la 31 de grade (Alba-Iulia). Si in sudul tarii a fost frumos in prima parte a zilei, insa dupa orele pranzului s-au format nori cumulonimbus, cu o mare extindere pe verticala, pe arii relativ extinse semnalandu-se averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Instabilitatea din sud a fost provocata de o usoara unda depresionara venita de pe o traiectorie nord-sud, formarea norilor convectivi fiind augmentata si de proximitatea Carpatilor Meridionali, astfel incat pe directia curgerii aerului s-au format cateva linii de convergenta. Cantitatile de apa au fost in general moderate, valori mai mari inregistrandu-se la Polovragi, 23 de mm si in zona de munte (Poiana Stampei, 21 de mm).

Joi un front rece venit dinspre Ucraina a destabilizat atmosfera inferioara cu precadere in regiunile intracarpatice si in est, aici pe langa o racire usoara a vremii producandu-se pe arii extinse si averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Nu s-a racit foarte mult insa, cel mai frig fiind la Toplita si la Joseni, 22 respectiv 23 de grade Celsius. In sudul Transilvaniei a fost mult mai cald, temperaturile ajungand pana la 31 de grade la Alba-Iulia. Spre seara frontul rece a ajuns si in sudul Romaniei, aici furtunile fiind mai severe, energia lor fiind mai mare si datorita temperaturilor de peste 30 de grade. Cantitatile de apa au fost izolat foarte ridicate, la Darabani masurandu-se chiar si 51 de mm! Cu toate acestea, ploile au fost binevenite avand in vedere faptul ca estul Romaniei este in continuare sub asediul unei secete destul de puternice. Alte cantitati de precipitatii inregistrate la nivel national: Sfantu-Gheorghe, 44 de mm, Calarasi, 36 de mm, Adjud, 28 de mm, Alexandria, 22 de mm, Hirsova, 21 de mm. Cateva furtuni izolate s-au dezoltat seara si in vestul extrem al tarii, insa cantitatile de apa nu au fost semnificative. Maximele termice au fost cuprinse in general intre 27 si 32 de grade in regiunile extracarpatice, cu cea mai ridicata temperatura inregistrata la Calafat, 33 de grade Celsius.

Furtuna izolata in noaptea de joi spre vineri deasupra Muntilor Apuseni. Fotograf: Andrei Bârlea.

furtuna-romania

Vineri vremea s-a ameliorat ca aspect in aproape toata tara, cateva averse mai fiind prezente in special in zona subcarpatica si de podis din sudul tarii. Cantitatile de apa au fost mult mai scazute decat in ziua precedenta, cel mai mult plouand la Pitesti, 13 mm. In restul tarii cerul a fost mai mult senin, dar maximele termice nu au fost la fel de ridicate ca in zilele anterioare, temperatura urcand pana la 30 de grade la Ramnicu-Valcea, Drobeta Turnu-Severin, Targu-Carbunesti si Targu-Jiu. In regiunile intracarpatice maximele au fost in general incadrate intre 24 si 29 de grade, cu cele mai ridicate valori inregistrate in sudul regiunii si cele mai scazute in depresiunile din est.

Sambata cerul s-a degajat aproape complet de nori iar vremea a intrat intr-un proces de incalzire usoara, cu precadere in vestul tarii si in Transilvania. Cateva innorari stratiforme au mai fost prezente in nordul Olteniei, insa nu a plouat. Temperaturile maxime au urcat pana la 31 de grade in vestul tarii, la Chisineu-Cris, in timp ce in nord la Satu-Mare au fost 30 de grade Celsius. Cel mai racoare a fost pe litoral, unde maximele au fost cuprinse intre 22 si 24 de grade. Dimineata a fost extrem de rece in depresiunile din estul Transilvaniei, la Miercurea-Ciuc temperatura coborand pana la doar 1 grad Celsius!

Duminica vremea a fost frumoasa si calda in toata tara, cerul fiind mai mult senin. Cateva innorari temporare au fost prezente la munte si din nou in nordul extrem al Olteniei, dar precipitatiile au lipsit cu desavarsire, grosimea norilor fiind prea mica pentru a putea produce averse. Temperaturile au urcat pana la 32 de grade in vestul tarii (Chisineu-Cris), 31 de grade in Transilvania (Alba-Iulia), 30 de grade in Moldova (Botosani), 30 de grade in Oltenia (Ramnicu Valcea), 29 de grade in Muntenia (Turnu Magurele) si 27 de grade in Dobrogea (Cernavoda). Dimineata a fost iarasi foarte rece in depresiunile din estul Transilvaniei, in conditii de cer senin si vant calm, la Miercurea-Ciuc inregistrandu-se doar 2 grade, in timp ce la Intorsura Buzaului minima a fost de 3 grade Celsius. De remarcat amplitudinea termica foarte ridicata a zilei in zonele respective, de pana la 25 de grade la Miercurea-Ciuc, acolo maxima urcand la pranz pana la 27 de grade! Dimineata la palton, la pranz in tricou, insa locuitorii de acolo sunt obisnuiti cu astfel de modificari extreme in campul temperaturii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.