Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 11 – 17 mai

Săptămâna trecută s-a caracterizat printr-o vreme tipică lunii mai: instabilitate, furtuni multe și cantități importante de precipitații. Dar asta nu în toată țara, și de această dată estul țării fiind în general scutit de ploi, în Moldova seceta începând să își între în drepturi, mai ales în nordul regiunii. Sub aspect termic săptămâna a început cu valori ușor mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei, dar a recuperat pe parcurs, spre sfârșitul ei urmând să se înregistreze valori și de 30 de grade în sudul țării.

Luni vremea a fost în general instabilă, unda depresionară frontală ce ne afectase și duminică având o deplasare lentă, aceasta urmând să iasă din țară abia marți. S-au semnalat averse pe arii extinse în Transilvania, Oltenia și în Muntenia, iar cantitățile de precipitații au ajuns până la 20 de mm la Alexandria, 18 mm la Boița și 17 mm la Târgu-Lăpuș. Maximele termice au fost destul de scăzute în centrul țării, cu o maximă de doar 16 grade la Sibiu. În sud a fost ceva mai bine, aici temperaturile ajungând până la 25 de grade la Brăila și 24 de grade la București.

Marți vremea s-a ameliorat ca aspect și a intrat într-un proces de încălzire ușoară, în special pe partea estică și centrală a țării, pe fondul extinderii anticiclonului azoric. Temperaturile au urcat până la 26 de grade în sud-vestul țării (Drobeta Turnu-Severin) și în sud-est (Brăila), în timp ce în Transilvania s-au înregistrat temperaturi de până la 24 de grade la Deva. Și în Moldova a fost plăcut sub aspect termic, cu o maximă de 24 de grade la Bacău. Au mai fost unele înnorări temporare, dar averse izolate s-au semnalat numai în sudul țării și în estul Transilvaniei (7 mm la Titu și 4 mm la Ploiești).

Miercuri procesul de încălzire a vremii început marți a continuat, dinspre nordul Africii fiind advectat un aer tropical destul de încins. Cu toate acestea, România s-a aflat doar la periferia nordică a advecției tropicale, scăpând practic de temperaturi record (cum s-au înregistrat în Spania, de exemplu). Maximele au urcat până la 29 de grade la Focșani și 28 de grade la Timișoara. Vremea a fost frumoasă în toată țara, exceptând regiunile vestice, unde spre seară dinspre Serbia și Ungaria au intrat câteva furtuni puternice, formate pe frontul cald al unui ciclon centrat în sudul Scandinaviei. Furtunile au fost destul de searbăde însă, nelăsând cantități importante de precipitații. De remarcat pentru ziua de miercuri temperatura minima negativă de la Miercurea-Ciuc (-0,3 grade Celsius), fapt nu tocmai foarte obișnuit pentru data de 13 mai chiar și pentru depresiunea ciucana, vestită a produce minime spectaculoase.

Joi, în spatele frontului cald de miercuri a sosit și frontul rece, care a dus la o accentuare a instabilității în special în centrul și în vestul țării, pe aproape întreg parcursul zilei producându-se averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și de grindină. Local cantitățile de apă au fost mai însemnate, la Târgu-Mureș măsurându-se 23 de mm (unde au fost și unele inundații urbane temporare), la Sighetu-Marmației 20 de mm iar la Cluj-Napoca 15 mm. A plouat și în estul țării, dar pe arii mai restrânse iar cantitățile de apă nu au fost importante. În sudul României vremea s-a menținut în general frumoasă iar temperaturile au fost ridicate, de până la 30 de grade la Zimnicea, în timp ce în centru s-a răcit accentuat, la Sibiu maxima fiind de doar 20 de grade.

Vineri, deși ploile au dispărut din peisaj în mare parte din țară, temperaturile nu au crescut prea mult în centrul și în vesti, iar în sud chiar au scăzut ușor. Maximele termice au urcat până la 27 de grade la Oltenița, 23 de grade la Bacău sau doar 19 grade la Petroșani. Câteva averse de ploaie au fost prezente cu precădere în prima parte a zilei în vestul țării și cu totul izolat în sud, însă cantitățile de apă au fost nesemnificative, sub 2 mm și în general vremea a fost frumoasă, cu un cer variabil spre mai mult senin.

Sâmbătă vremea a fost relativ plăcută în toată țara, cu un cer variabil și precipitații locale doar în vesti și în Transilvania, iar cu totul izolat și în zona Carpaților de Curbură. În general cantitățile de apă nu au fost importante; totuși, la Cluj-Napoca s-au măsurat până la miezul nopții 11 mm. Temperaturile s-au încadrat în normalul climatologic al perioadei și au fost cuprinse între 26 de grade în sudul țării (Băilești), 25 de grade în vest (Moldova Veche), 23 de grade în nord (Satu-Mare), 22 de grade în centru (Petroșani) și de asemenea 22 de grade în estul țării, la Iași.

Duminică nu au avut loc modificări importante în evoluția vremii, masa de aer prezentă deasupra țării păstrându-și în mare parte caracteristicile din ziua precedentă. Astfel, aproape peste tot am avut o vreme frumoasă cu un cer variabil, deși câteva înnorări au fost prezente spre seară în sudul țării și s-au semnalat izolat averse de ploaie însoțite de descărcări electrice. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 29 de grade la Giurgiu și 28 de grade la Focșani, în timp ce în partea centrală a României a fost ceva mai răcoare, maxima fiind de 26 de grade la Alba-Iulia. Una dintre furtunile dezvoltate spre seară în sudul României a lovit din plin partea sudică a Bucureștiului, unde s-au înregistrat 28 de mm la stația Filaret. A fost și grindină, iar vântul a suflat în rafale de peste 60 de km/h, din nou unele artere fiind inundate, captând atenția tuturor canalelor de știri. Dacă respectiva furtună s-ar fi desfășurat cu 10 km mai la vest de Capitală, cu siguranță nu s-ar mai fi auzit nimic în media.

Filmare din sudul Bucureștiului cu ploaia torențială de duminică și grindina din belșug. Spre final se pot vedea și urmările, străzi inundate chiar și la câteva ore după încetarea ploii:



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.