Cum va fi vremea de Crăciun și în weekend

Intreaga perioada a Craciunului va fi deosebit de calduroasa pe intreg teritoriul tarii noastre, iar cele mai mari anomalii termice pozitive se vor inregistra, la fel ca in precedentele zile, in dealurile subcarpatice. Cerul va fi variabil spre mai mult senin in sudul si estul tarii, insa in vest si centru vor persista innorarile de tip stratiform si ceata, care vor mai limita cresterea prea accentuata a temperaturilor, in aceste regiuni urmand sa se inregistreze abateri termice pozitive de „doar” 3-4 grade Celsius. De marți însă vremea urmeaza sa intre intr-un proces de racire accentuata

Vineri dupa-amiaza si seara, in prima zi de Craciun, vremea va fi deosebit de calda in toata tara si cu precadere in sud si est, unde cerul se va mentine mai mult senin. In vestul tarii si in Transilvania pe arii extinse va persista ceata, care va fi asociata izolat si cu burnite slabe si chiar ninsoare grauntoasa spre seara. Vantul va fi in general calm, doar in dealurile sudice urmand sa prezinte unele intensificari temporare, datorita crearii fenomenului de foehn, in conditiile unei circulatii a aerului preponderent dinspre nord-vest spre sud-est. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana (cu valori posibil usor mai ridicate in sudul Banatului), 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 9-14 grade in Moldova.

Sambata vremea va ramane in continuare inchisa in vestul si centrul tarii, unde ceata va fi o prezenta constanta pe intreg parcursul zilei. In sud si est cerul va ramane in continuare mai mult senin, tot aici fiind asteptate cele mai ridicate valori termice din intreaga tara. Vantul va fi in general calm, cu unele intensificari temporare doar pe crestele montane inalte. In estul tarii, pe fondul intensificarii circulatiei aerului in altitudine, temperaturile vor fi considerabil mai ridicate in comparatie cu ziua precedenta, abaterile termice pozitive relativ la media climatologica a perioadei urmand sa fie chiar si de 10-12 grade Celsius. Dimineata se va semnala chiciura in zonele unde va persista ceata, iar temperaturile vor cobori pana la -5 grade in depresiunile din estul Transilvaniei. Maximele termice ale zilei vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Pe parcursul zilei de duminica, in a treia zi de Craciun, tara noastra va ramane sub influenta unui regim anticiclonic puternic, anticiclonul azoric urmand sa fie extins peste aproape intreaga Europa, centrele depresionare fiind mentinute in consecinta doar in vestul si nordul extrem al continentului. Astfel, vremea va ramane frumoasa si deosebit de calda in sudul si estul Romaniei, iar cerul va fi mai mult senin. In vestul si centrul tarii vor mai persista unele innorari de tip stratiform (nori stratus si stratocumulus), dar acestea vor aparea pe areale mai restranse fata de ziua precedenta (mai ales in vestul Transilvaniei si nordul Campiei de Vest). De asemenea, tot in aceste regiuni ceata se va forma pe arii relativ extinse in special in prima parte a zilei, ceata care va fi asociata din nou local cu chiciura, ninsori grauntoase slabe, iar unde temperaturile vor urca peste pragul inghetului se vor semnala si unele burnite slabe, astfel incat se vor crea conditii pentru formarea poleiului. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Incepand cu ziua de marti se va incheia sirul aproape incredibil de zile extrem de calde ale acestei luni de pana acum. Dinspre nord-estul Europei este asteptata sa patrunda o masa de aer foarte rece, de origine polar-continentala. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Incepand cu ziua de marti se va incheia sirul aproape incredibil de zile extrem de calde ale acestei luni de pana acum. Dinspre nord-estul Europei este asteptata sa patrunda o masa de aer foarte rece, de origine polar-continentala. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Nota: Desi in aceasta luna pana acum unele regiuni din sud si est vor fi inregistrat pana pe 31 decembrie cea mai calda luna decembrie din istoria masuratorilor meteorologice (in conditiile in care temperaturile au urcat chiar si pana la 20 de grade Celsius in ultima decada), aceasta vreme calda va mai persista doar pe parcursul zilei de luni, 28 decembrie, incepand de marti tara noastra urmand sa intre intr-un proces de racire accentuata, racire care ar putea fi insotita local si de ninsori. Mai multe detalii referitoare la aceste aspecte le vom publica insa in analiza saptamanala de duminica, 27 decembrie.

Nou! Vezi prognoza meteo Vremea.ro pentru vacanta de iarna 2016-2017



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.