Cum va fi vremea în Europa în săptămâna meteo 1 – 6 iunie

La nivelul continentului vremea va fi împărțită: în partea centrală și vestică vor predomina furtunile cu descărcări electrice, în timp ce în sud și în est aspectul vremii va fi unul frumos, cu averse de ploaie mai mult în regiunile montane. Temporal însă, vor fi și unele zile în care și sudul Europei va beneficia de ploi, însă acestea vor fi de scurtă durată. Regimul termic va fi unul normal spre ușor mai cald în sud, în timp ce în vest și în nord, datorită activității ciclonice atlantice mai intense, temperaturile se vor menține la valori ușor mai scăzute pentru această dată.

Prima parte a săptămânii va aduce averse de ploaie pe arii extinse în Marea Britanie, Franța sau Germania, în aceste zone făcându-și simțită influența o depresiune atlantică destul de viguroasă. Pe alocuri furtunile care se vor dezvolta vor fi și severe în Germania și Țările de Jos (mai ales luni și marți), iar temperaturile vor fi încadrate în general între 18 și 24 de grade, cu cele mai scăzute valori în zona Arhipelaglui Britanic, în speță Scoția, unde maximele abia vor trece de 10 grade Celsius iar vremea va fi mohorâtă și umedă, tipic pentru regiunea respectivă. În sudul și în estul Europei prezența anticiclonului azoric, respectiv est-european va face ca vremea să fie mai mult frumoasă și foarte caldă, cu maxime cuprinse în general între 28 și 33 de grade, cu cele mai ridicate valori așteptate a se înregistra în Grecia (ușor peste 35 de grade). Aversele de ploaie se vor semnala cu totul izolat, însă în regiunile montane acestea vor fi mai frecvente, tot acolo și cantitățile de apă putând fi mai însemnate.

Cantități de precipitații preconizate a se acumula în Europa până vineri. În general nu vor fi valori ridicate, însă rezoluția mai scăzută a modelului GEM face ca anumiți factori locali (de relief în special) să nu fie luați în considerare, astfel încât cantități mai mari sunt posibile în zonele montane din Balcani. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Cantități de precipitații preconizate a se acumula în Europa până vineri. În general nu vor fi valori ridicate, însă rezoluția mai scăzută a modelului GEM face ca anumiți factori locali (de relief în special) să nu fie luați în considerare, astfel încât cantități mai mari sunt posibile în zonele montane din Balcani. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

În a doua parte a săptămânii și în week-end vremea se va ameliora considerabil și se va încălzi în vestul și în centrul continentului, în nord rămânând încă ușor mai rece. Se vor mai semnala ploi în aversă izolat, dar instabilitatea nu va fi foarte ridicată, aerul în spatele frontului rece fiind destul de uscat. Maximele termice vor crește ușor în Franța sau în Germania, ajungând la valori normale pentru această dată, de până la 27-28 de grade Celsius. Pe cealaltă parte însă, instabilitatea provocată de unda depresionară frontală din vestul Europei în prima parte a săptămânii va ajunge spre finalul săptămânii și în sud, unde pe lângă o răcire ușoară a vremii, se vor semnala averse de ploaie însoțite de descărcări electrice pe arii extinse în Peninsula Balcanică, Italia sau Ungaria, izolat cantitățile de apă putând depăși 40-50 de mm inclusiv în zonele de șes. Sunt așteptate fenomene severe local, cum ar fi grindina și intensificările puternice de vânt, iar în zonele litorale, pe fondul convergenței aerului, se pot produce cu totul izolat și câteva trombe marine! Temperaturile nu vor mai depăși 30 de grade decât izolat în Grecia, în rest urmând să fie cuprinse în general între 25 și 30 de grade Celsius. Cu toate acestea, vremea va fi destul de plăcută cel puțin în prima parte a zilelor, furtunile urmând să se formeze cu precădere în decursul după-amiezelor.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.